OPS-työ Urjalassa/ e-perusteet

0. OHJEITA E-PERUSTEIDEN OPS-TYÖKALUN KÄYTTÖÖN

Seuraavat ohjeistukset koskevat niitä henkilöitä, jotka ovat opsin luonnoksen kirjoittajia ja muokkaajia.

Urjalan ja Akaan yhteistä ainekohtaista opsia sekä Urjalan omaaa yleisen osan opsia tehdään e-Perusteiden ops-työkalulla.

Jokaiselle opettajalle on luotu tunnukset e-perusteisiin. Aineryhmien vetäjillä ja kirjoittajilla on muokkaus-tunnukset ja uilla luku-tunnukset.

ePerusteisiin kirjaudutaan osoitteessa https://virkailija.opintopolku.fi.

Kirjautumisen jälkeen valitse yläpalkista "suunnittelu ja tarjonta" ja sieltä Ops-työkalu. Ja tsädäm, edessäsi komeilee Urjalan kunnan perusopetuksen ops- luonnos. Klikkaa otsikkoa ja pääset muokkaamaan ja kirjoittamaan.

Jos homma takkuaa, ottakaa yhteyttä.
Mervi Lumia

1. TAVOITTEIDEN JA SISÄLTÖJEN TARKENNUKSET


Tavoitteiden ja sisältöjen vuosiluokkaistamisen tallennuksen jälkeen valitkaa otsikon "tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain" alta haluamanne vuosiluokka.
Nyt näkyy jokainen tavoitealue, jonka olette kyseiselle vuosiluokille valinneet.
Klikkaa "muokkaa" ja tavoitelaatikon alle aukeaa kirjoituslaatikko, johon voi kirjoittaa paikalliset tarkennukset ja lisäykset kyseiseen tavoitealueeseen.

Huomaa, että voitte kirjoittaa lisäyksiä ja tarkennuksia myös sisältöalueisiin ja laaja-alaisten oppimisen alueisiin. Klikkaa sisältöalueen otsikkoa. Näin aukeaa perusteteksti kyseisestä sisältöalueesta. Klikkaa
"muokkaa" ja kirjoita paikalliset tarkennukset.

Tässä vielä OPH:n Erja Vitikan ohje:

Paikallisessa opetussuunnitelmassa on määriteltävä tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain jokaisen oppiaineen osalta siitä syystä, että lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi tulee tehdä suhteessa tavoitteisiin. Perusopetusasetuksen 10 §:n mukaan oppilaalle on annettava lukuvuoden päätteeksi todistus, jossa kuvataan oppilaan opinto-ohjelma oppiaineittain arvio tai arvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut asetetut tavoitteet lukuvuoden aikana. Tästä syystä on tärkeää, että tavoitteet on määritelty vuosiluokittain. Sisällöt puolestaan ovat välineitä tavoitteiden saavuttamiseen, eli ne kytkeytyvät aina tavoitteisiin. Tästä syystä sisällötkin määrittyvät vuosiluokittain paikallisesti.

Opetussuunnitelman perusteissa eri oppiaineiden tavoitteet ja keskeiset sisältöalueet ovat määritelty varsin väljästi, eikä tarkoituksena ole, että paikallisestikaan lähdettäisiin laatimaan pikkutarkkoja sisältöluetteloita. Perusteissa vuosiluokkakokonaisuuksittain määriteltyjä tavoitteita ja sisältöjä voi nimenomaan paikallisesti täsmentää vuosiluokittain niitä syventäen.

Tavoitteita ja sisältöjä ei voi laatia, ennen kuin ops:n ainekohtainen osuus ja etenkin oppimiskäsitys ja laaja-alaiset taidot ovat hallussa. Tutustukaa omassa ainerymässänne oppimiskäsitykseeen ja laaja-alaisiin rauhassa ennen kirjoittamista ja miettikää miten ne näkyvät etenkin teidän aineessa.

Ja lopuksi......muista tallentaa!

Työn iloa!
Mervi

2. TAVOITTEIDEN VUOSILUOKKAISTAMINEN

Valitse oikea vuosiluokkakokonaisuus.
Valitse vasemmalta oppiaine.
Valitse oikealta alhaalta "vuosiluokkaista tavoitteet".
Sitten itse työhön:
Raahaa hiirellä haluamasi tavoite oikean vuosiluokan alle. Huomaa, että jokaisen tavoitelaatikon voi laittaa sisältöineen vaikka jokaiselle vuosiluokille. Siellä on varmasti paljon sellaisia tavoite- ja sisältökokonaisuuksia, jotka kuuluvat usealle luokkatasolle.

Huom! Pääset tallentamaan työn vasta, kun kaikki tavoitealueet on vuosiluokkaistettu.

Muista tallentaa!

Tallentamisen jälkeen voitte tarkentaa sisältöjä ja tavoitteita. Ohjeet kohdassa 2.