1.4 Paikallisesti päätettävät asiat
Paikallisesti päätettävät asiat Nilakan kunnat
Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu osittain yhteistyössä Nilakan alueen kuntien kanssa. Nilakan alueen kuntiin kuuluvat Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto. Yhteisesti pohdittuja osioita on varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2016) tekstiluvuissa:
1. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat
3. Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri
4. Varhaiskasvatuksen pedagoginen toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen
5. Lapsen kehityksen ja oppimisen tuki
7. Toiminnan arviointi ja kehittäminen varhaiskasvatuksessa.
Nilakan alueen kuntien vasutyöryhmän ovat muodostaneet kuntien varhaiskasvatuksen esimiehet ja varhaiskasvatuksen erityisopettajat. Jokainen kunta on lisäksi tehnyt kuntakohtaisia tarkennuksia omiin varhaiskasvatussuunnitelmiinsa. Kuntakohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien laadintaan ovat osallistuneet varhaiskasvatuksen henkilöstö, huoltajat, lapset ja yhteistyötahot.
Nilakan alueen kunnissa varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu suomen kielellä.
Rakenne, asioiden käsittelyjärjestys ja julkaisutapa
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016 jälkeen on kuvattu Nilakan alueen kuntien yhdessä sopimat alueelliset sisällöt. Kuntakohtaiset tarkennukset on kirjattu paikallisiin varhaiskasvatussuunnitelmiin.
Kuntien varhaiskasvatussuunnitelmat ovat luettavissa sähköisessä muodossa kunkin kunnan nettisivuilla, Peda.net:ssa (Keitele, Tervo, Vesanto) ja myös kirjallisena versiona varhaiskasvatuksen toimipisteissä.
Varhaiskasvatussuunnitelman toteutumisen arviointi ja kehittäminen
Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman arviointiin laaditaan vuoden 2018 aikana Nilakan alueen kuntien yhteinen arvioinnin vuosikello. Arviointiin osallistuvat henkilöstö, huoltajat, lapset ja yhteistyötahot. Arvioinnin pohjalta kehitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa ja laadun arviointia. Kehittämistyötä tehdään joka suuntaan näkyväksi.
Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman rakenne, laatiminen ja arviointi
Nilakan alueen kunnilla on käytössä yhteinen Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma -lomake liitteineen (2015). Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) laadintaan osallistuvat varhaiskasvattajan lisäksi lapsi ja huoltajat. Neuvolan kanssa tehtävä yhteistyö linkittyy lapsen vasun työstämiseen kunkin kunnan käytäntöjen mukaan. Sähköiseen asiointiin liittyvät uudistukset ovat käynnissä kaikissa Nilakan alueen kunnissa ja näiden myötä myös Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma tulee päivittymään sähköiseen muotoon yhdeksi asiakirjaksi.
[19] Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi
siihen liittyviksi laeiksi (341/2014) 9 a §, perustelut s. 21
[20] Varhaiskasvatuslaki 7 b §
Paikallisesti päätettävät asiat Tervo
Tervossa Kurrekummun päiväkodin henkilökunta on tutustunut valtakunnaliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan itsenäisesti. Lisäksi henkilökunta on käsitellyt työryhmissä varhaiskasvatussuunnitelman keskeisempiä sisältöjä keskustellen.
Koko päiväkodin henkilökunta on osallistunut AVI:n järjestämään VASU-koulutukseen sekä "Toimiva lapsi-toimiva arki" hankkeen koulutuksiin. Toimiva lapsi- toimiva arki koulutuksissa on pääpaino ollut pedagogisen osaamisen kehittämisessä.
Lapset ja huoltajat osallistuivat VASU-prosessiin vastaamalla kyselyyn arvoista. Lisäksi asiakastyytyväisyyskyselyssä huomioitiin vanhempien ja lasten osallisuus mahdollisuutena vaikuttaa toiminnan sisältöön tietyiltä osin.
Yhteistyö
Tervon kunnassa esiopetus järjestetään Tervon yhtenäiskoululla. Yhteistyötä järjestetään päiväkodin (erityisesti seuraavana syksynä esiopetukseen siirtyvien lasten) ja esiopetuksen kanssa toimintakauden aikana.
Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään tarpeen mukaan koululla tai päiväkodilla.
Varhaiskasvatussuunnitelmassa on huomioitu monialainen työryhmä. Monialaiseen työryhmää kuuluvat Tervossa varhaiskasvatuksen, neuvolan, perheneuvolan ja sosiaalitoimen edustajat.
Paikalliset erityispiirteet
Tervossa varhaiskasvatusta järjestetään ainoastaan Kurrekummun päiväkodissa. Varhaiskasvatussuunnitelma toimii pohjana Kurrekummun päiväkodin ryhmävasuille.