Varhaiskasvatus

Syksyn koronaohjeistus

Toimimme THL:n ohjeiden mukaisesti.

Koronaan sairastuneen tulee välttää kontakteja 5 vrk:n ajan, jos oireilu jatkuu merkittävänä vielä kahtena viimeisenä päivänä, tulee kotona sairastamista jatkaa, kunnes olet ollut kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi helpottaneet kahden vuorokauden ajan. Tämän jälkeen voi palata varhaiskasvatukseen/ oppilaitokseen.

Koska oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa kontaktit arvioidaan pienen riskin kontakteiksi, ei näiden ilmoittaminen ole velvollisuus, mutta myös osalla lapsista voi olla suurentunut riski vaikeaan koronatautiin ja ryhmään olisi hyvä saada tieto mahdollisista tapauksista.

Jos perheenjäsen on koronapositiivinen ja lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.

Jos lapselle tulee hengitystieoireita tulisi hänen jäädä kotiin ja välttää perheen ulkopuolisia kontakteja 5 vrk ajan. Halutessaan voi tehdä kotitestin.

UIMAKOULU SYSMÄN UIMAHALLISSA

UIMAKOULU SYSMÄN UIMAHALLISSA

maanantaisin 3.10.-12.12. (ei koulujen syyslomalla 24.10.) 10 kertaa

klo 17.00 alkeisuimakoulu, 4-vuotta täyttäneille uimataidottomille, ei tarvitse ennakkotaitoja.

klo 18.00 jatkouimakoulu 4-vuotta täyttäneille. Lapsi osaa mennä uima-asentoon,
ui tai sukeltaa ainakin muutaman metrin.


Ilmoittautuminen uimaopettaja Nea Hedberg, puh. 050 3738716, email: ne.hedberg@gmail.com

Ilmoita lapsen nimi, ikä, huoltajan nimi ja puh. sekä kumpaan ryhmään lapsi osallistuu.

Hinta 50€ maksetaan uimahallin kassalle.

Terveisiä uudelta päiväkodilta (kopio)

Uusi päiväkoti on jo sisätiloiltaan lähes valmis. Ensi viikolla toimitetaan irtokalusteet. Kuvakooste on työmaavierailulta 8.6

Päiväkodin toiminta alkaa 8.8.2022. Voit tulla tutustumaan lapsesi kanssa ensisijaisesti LAPSEN OMAAN RYHMÄÄN torstaina 4.8 klo 14-16 välisenä aikana. Tilat eivät ole välttämättä vielä täysin viimeistellyt, mutta helpottaa varmasti maanantai aamun aloitusta, kun sinä ja lapsesi olette tutustuneet tiloihin.

Vaikuta varhaiskasvatukseen!

Arvoisa huoltaja ja/tai kuntalainen!

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on varhaiskasvatuksen työtä velvoittava asiakirja. Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on päivittynyt kevään aikana ja Sysmän paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma on päivittymässä. Ohesta pääset tutustumaan luonnosversioon. Halutessasi voit antaa palautetta oheisen kyselyn kautta https://link.webropolsurveys.com/S/4BF779FC31449965

Palautteita pyydetään 9.5 mennessä.

Kysely huoltajille

Päivitämme Sysmän kunnan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, jotka tulevat voimaan 1.8.2022. Pyydämme teiltä huoltajilta vastausta kyselyyn, jolla voitte tuoda ilmi näkemyksenne varhaiskasvatuksen nykytilasta sekä tulevaisuuden suunnasta. Vastaamaan pääsee alla olevan linkin kautta ja kyselyyn vastaaminen tehdään anonyymisti. Vastaaminen vie noin 5-10 min. Kysely on avoinna 10.4.2022 klo 23.59 asti. Kiitos jo etukäteen ajastanne ja vastauksistanne!

Kyselyyn:
https://link.webropolsurveys.com/S/F0ABD3A58CE9179A

Ohjeita koronatartuntaepäilyjä varten

Jos lapsella on hengitystieoireita tai epäilette koronaa:

 • Kannattaa tehdä koronakotitesti. On tärkeää, että oireisena vältetään kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.
 • Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että kontakteja vältetään, kunnes lapsi on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen:

 • Pysy kotona vähintään viisi (5) vuorokautta oireiden alkamisesta ja kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin lapsella on ollut läheinen kontakti (ota yhteys varhaiskasvatukseen).
 • Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että kontakteja vältetään, kunnes lapsi on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta

Altistuminen kodin ulkopuolella:

 • Jos kyseessä on kodin ulkopuolella tapahtunut altistuminen, voi oireeton lapsi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireita myöhemmin ilmenee tai kotitesti on positiivinen, tulee lapsen jäädä pois varhaiskasvatuksesta ja välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Altistuminen kotona:

 • Samassa taloudessa koronapositiiviseksi todetun kanssa asuva oireeton lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen vasta, kun viimeisimmäksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Lisätietoja Päijät-Soten sivuilta.

Uimakoulu Sysmän uimahallissa (kopio)

UIMAKOULU SYSMÄN UIMAHALLISSA

MAANANTAISIN KLO 17-18 UIMAKOULUN 31.1.- 11.4.2022, 10 kertaa (ei koulujen talvilomalla 28.2.)

Uimakoulu on tarkoitettu 4v.-7v. lapsille, (pitää olla täyttänyt 4 vuotta) jotka eivät osaa uida.

Ilmoittautuminen 28.1. mennessä uimaopettaja Nea Hedbergille, puh. 050 3738716, email: ne.hedberg@gmail.com email:

Ilmoita lapsen nimi, ikä, huoltajan nimi ja puh.

Hinta 50€ maksetaan uimahallin kassalle.

Sysmän Joulupolku 2021

to 2.12. klo 18-20 Ohrasaaressa (os. Ohrasaarentie 11)

Tule kulkemaan läpi jouluisen polun ja

löydä joulumieli.

Koko perheen mukava, maksuton ulkoilutapahtuma.

järj. Sysmän kunta, Sysmän Yrittäjät ja suuri joukko sysmäläisiä järjestöjä ja toimijoita

Muistutuksen tekeminen kunnallisen varhaiskasvatuksen toiminnasta

 

 

Lapsella on oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Joskus kuitenkin huoltajilla herää varhaiskasvatusta koskevia kysymyksiä tai tyytymättömyyttä toimintaan. Näissä tilanteissa kannattaa asian selvittämiseksi olla ensisijaisesti yhteydessä henkilökuntaan tai tarvittaessa varhaiskasvatusyksikön esimieheen.

Jos asiat eivät omassa varhaiskasvatuspaikassa keskustellen selviä, huoltajien on mahdollista tehdä asiasta muistutus (Varhaiskasvatuslaki 54§) toiminnasta vastaavalle varhaiskasvatusyksikön esimiehelle tai varhaiskasvatuspäällikölle.

 

Näin teet muistutuksen

 1. Asiakas laatii muistutuksen lomakkeella, joka löytyy varhaiskasvatuksen Pedanet-sivulta. Muistutuksen voi tehdä myös vapaamuotoisena kirjeenä.
 2. Muistutuksessa kannattaa kertoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti, mihin asiaan tai asioihin on tyytymätön. Muistutuksen tekemiseen ei ole säädetty määräaikaa, mutta se on hyvä tehdä mahdollisimman pian asioiden käsittelyn helpottamiseksi.
 3. Muistutus osoitetaan Sysmän kunnan varhaiskasvatuspäällikölle.
 4. Asiakas palauttaa täytetyn lomakkeen osoitteeseen kirjaamo@sysma.fi tai postitse Sysmän kunta / Kirjaamo, Valittulantie 5, PL 861, 19700 SYSMÄ. Mikäli muistutuksesta ilmenee arkaluonteisia asioita (esim. lapsen terveys-/tukitoimitietoja), emme suosittele sähköpostin käyttöä.
 5. Muistutus käsitellään viimeistään kuukauden kuluessa muistutuksen tekemisestä, ellei kyseessä ole vakiintunut loma-aika, jolloin vastausaika saattaa olla pidempi. Mikäli asian selvittäminen vaatii pidemmän ajan, ilmoitetaan arvioitu käsittelyaika muistutuksen tekijälle.

Muistutukseen annetaan perusteltu vastaus, josta selviää, miten muistutusasiaa on selvitetty ja millaisiin jatko toimiin muistutus on mahdollisesti johtanut. Mikäli et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen ole yhteydessä vastauksen lähettäjään.

Mikäli muistutus koskee yksityistä varhaiskasvatusta, tulee muistutus tehdä ensisijaisesti muistutuksen kohteena olevan toimipaikan vastuuhenkilölle.

 

Lisätietoa asiasta www.valvira.fi/sosiaalihuolto/varhaiskasvatus/tyytymattomyys-varhaiskasvatuspalvelun-turvallisuuteen-tai-laatuun

Turun yliopiston Voimaperheet-hanke on avannut Yhdessä selviydytään -internetsivuston tueksi vanhemmille

Hyvä huoltaja,

Turun yliopiston Voimaperheet-hanke on avannut Yhdessä selviydytään -internetsivuston tueksi vanhemmille, joiden lapsilla ilmenee ahdistus- tai pelko-oireita koronapandemian aikana. Sivustolle on koottu tietoa ahdistuneisuudesta, neuvoja hankalien tunteiden läpikäymiseen lapsen kanssa sekä yksinkertaisia keinoja ja harjoituksia, joilla helpottaa lapsen ja myös vanhemman omaa ahdistusta. Menetelmät perustuvat käyttäytymisterapiaan, jonka tiedetään olevan tehokas keino vähentää lasten ahdistus- ja pelko-oireita.

Sivusto on maksuton. Sivuston käyttöön liittyvillä kyselyillä selvitetään sivuston tehoa. Pääset rekisteröitymään osoitteessa: https://yhdessaselviydytaan.f

Ajankohtaista


HUOLTAJILLE


Korona-viruksen leviäminen on viime päivinä aiheuttanut keskustelua.

Viruksen etenemistä kannattaa seurata THL.n sivuilta.

Tässä on muutamia ohjeita tavallisen flunssan sekä viruksen leviämisen torjuntaan

 • lasten käsienpesua tehostetaan (kts. THL video: THL: https://www.youtube.com/ watch?time_continue=68&v=isLPN0UdeDM&feature=emb_logo)
 • harjoitellaan hihaan tai paperiin aivastamista sekä yskimistä (paperi hävitetään kannelliseen astiaan)
 • aikuiset huolehtivat lasten nenien niistämisestä kertakäyttöliinalla ja pesevät kätensä niistämisen jälkeen
 • ruoka jaetaan aikuisten toimesta
 • jätetään kättelyt pois
 • riskialueilla tai mahdollisesti altistuneiden kanssa tekemisissä olleiden osalta noudatetaan THL:n ohjeistusta
 • emme puhu Koronasta lasten aikana. Jos lapset puhuvat aiheesta itse, keskustelemme siitä huomioiden lapsen ikätason.

 

Seuraamme jatkuvasti OKM:n ja THL:n ohjeistusta ja tarkennamme tarvittaessa ohjeistusta.

 

Hoitoaikasovellus

Linkki hoitoaikasovellukseen (päivitetty 29.9.2021)

https://education.service.tieto.com/We.Spaces.Web/?domain=EduAppFI&actor=Actor_Relative&idpmethod=SAML 

Tieto Edu Appista on julkaistu uusi mobiiliversio 21. kesäkuuta. Asiakkaiden on otettava käyttöön päivitetty versio, jotta Tieto Edu toimii jälleen normaalisti. Uusi versio on saatavilla App Storessa ja Google Play -kaupassa. 


TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN HOITOAIKASOVELLUKSESTA

Sähköinen hoitoaikavaraus otetaan käyttöön Sysmän kunnan varhaiskasvatuksessa 14.3.2018 alkaen. Sähköinen hoitoaikavaraus toimii joko web-selaimella tai puhelimeen ladattavan sovelluksen (Tieto Edu) kautta. Sysmän kunnan varhaiskasvatuksen sivuilta löytyy suora nettilinkki hoitoaikasovellukseen tai vaihtoehtoisesti voi puhelimeen asentaa sovelluksen Tieto Edu hakemalla sen sovelluskaupasta (Google Play / Applen App Store).

Sovellus on helppokäyttöinen ja sen kautta vanhemmat voivat seurata ajantasaisesti lapsen toteutuneiden hoitoaikojen kertymistä. Ainoastaan viralliset huoltajat pääsevät sovellukseen ilmoittamaan hoitoaikoja. Tunnistautuminen tapahtuu joko pankkitunnuksilla tai mobiilitunnistautumisella. Apua hoitoaikasovelluksen käytöstä saa tarvittaessa päiväkodin henkilökunnalta.

Hoitoajat ja/tai poissaolot ilmoitetaan sovelluksen kautta koko viikon (ma-su) osalta viimeistään viikkoa ennemmin kuin on hoidontarve, sunnuntaina klo 23.59 mennessä. Jokaiselle päivälle on muistettava tehdä joko hoitoaika- tai poissaolomerkintä. Mikäli hoitoaikavarauksia ei ole lapselle tehty lukitusaikaan mennessä, katsotaan, ettei hoidolle ole tarvetta kyseisellä viikolla.

Hoitoaikasovellus lukkiutuu aina sunnuntaina klo 23.59, jonka jälkeen kuluvalle viikolle tai seuraavalle viikolle ei pysty hoitoaikoja muuttamaan. Lukitusaikana muutoksia (hoitoaikojen lisäystä) hoitoaikoihin tehdään vain perustelluista syistä. Näitä ovat työstä tai opiskelusta johtuvat syyt. Näissä tilanteissa ota yhteyttä ryhmän henkilökuntaan.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön työvuorosuunnittelu tehdään huoltajien varaamien hoitoaikojen perusteella, jolloin henkilökuntaa on ryhmissä oikea määrä oikeaan aikaan. Hoitoajat ilmoitetaan mahdollisimman tarkasti ja ilmoitettuja hoitoaikavarauksia noudatetaan niin tuonti- kuin hakutilanteissa. (Esim. aamulla ennen klo 8.00 ryhmässä on vain yksi työntekijä, joten mikäli lapsi tarvitsee hoitoa jo ennen klo 8.00, se tulee varata) Hoitoaikoja voi ilmoittaa maksimissaan puoleksi vuodeksi eteenpäin. Kun on ilmoittanut yhden viikon hoitoajat, pystyy ne halutessaan kopioimaan seuraaville viikoille.

Sovellukseen voi kirjautua ja tutustua vaikka heti sekä tehdä hoitoaikavarauksia sovelluksen kautta. Maaliskuu ja huhtikuun alku on sovelluksen harjoitteluaikaa ja hoitoaikailmoituksia otetaan silloin vielä vastaan myös sähköpostilla ja tekstiviesteillä. Viimeistään viikolle 16 hoitoajat tulee varata hoitoaikasovelluksen kautta eli viimeinen hoitoaikavarauspäivä on tuolloin 9.4.2018. Tämän jälkeen hoitoaikavarauksia ei vastaanoteta muulla tavoin.

Lapsen äkillisistä poissaoloista ja hoitoaikoihin liittyvistä poikkeuksista, esim. jos lapsi haetaan aikaisemmin hoidosta, ilmoitetaan edelleen tekstiviestillä, sähköpostilla tai soittamalla päiväkodille.

Varhaiskasvatus

Sysmässä kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on äidin tai isän vanhempainrahakauden päätyttyä oikeus kunnan järjestämään kokopäiväiseen varhaiskasvatuspaikkaan.

Sysmässä valintaoikeuden piirissä oleville lapsille tarjotaan:
* hoitoa perhepäiväkodissa
* päiväkotihoitoa

Yhteystiedot:
* Varhaiskasvatuspäällikkö Riitta-Sisko Niemistö
Valittulantie 5, 19700 Sysmä
Puh. 044 7134 535
* Päiväkoti Kastelli
Pajulantie 5, 19700 Sysmä
 Kipparit (alle 3-v) 044 7134 574
 Matruusit (3-4-v) 044 7134 572
 Purserit (4-5-v) 044 7134 571
* Nuoramoisten ryhmäperhepäiväkoti
Kalkkistentie 245, 19370 Nuoramoinen
Puh. 044 7134 569
* Perhepäiväkoti Ulpukka
Kortetie 1 as 4,
19700 Sysmä. Puh. 044 7134563

Varhaiskasvatuksen sähköinen asiointi:
http://www.sysma.fi/varhaiskasvatuksen-sahkoinen-asiointi

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.8.2020 alkaen:
http://www.sysma.fi/varhaiskasvatuksen-asiakasmaksut

Sysmän kunnan kotisivu:
http://www.sysma.fi/

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä