materiaaleja

jongleerauksen opettaminen, Aaro Kontio

Oppitunnin nimi on jongleerauksen didaktiikka. Eli t‰ss‰ pit‰isi nyt opettaa teid‰t opettamaan jongleerausta.
Mutta aloitetaan m‰‰rittelem‰ll‰ termistˆ.

Mit‰ on jongleeraus? Pienryhm‰t, 10 min aikaa.

Jongleeraus on sirkustaiteeseen kuuluva fyysinen taito, jossa esineit‰ heitell‰‰n rytmikk‰‰sti ja n‰ytt‰v‰sti ilmaan ja otetaan kiinni niin, ett‰ ilmassa on yht‰ aikaa useita esineit‰.

to throw several objects up into the air, and then catch and throw them up repeatedly so that one or more stays in the air, usually in order to entertain people:

Saatavilla 17 minuutin video. Luke Burrage erottaa kulttuurisen ja teknisen m‰‰ritelm‰n. [kuva]

Tulossa Jay Gilliganilta: Erik and i recorded a podcast, a little over 13 hours spread over 7 episodes which will be released relatively soon. we start by following up and summarizing his work on the definition of juggling which we started talking publicly about 6 years ago.

Kuinka syv‰lle haluat menn‰.

1. Alustus

- Esitt‰ytyminen, oma lajihistoria. Rengasnumero, palloja oopperassa, passausnumero, diabolo. Kendama

- Muutama sana leikeist‰: Ei palloleikki‰, joka vaatii keskittymist‰. Koska keskittyminen/ k‰rsiv‰llisyys on voimavara joka kannattaa s‰‰st‰‰ itse lajiharjoitteluun, eik‰ kuluttaa alkul‰mmittelyss‰. Ehdotus: Jongleeraustunnin alussa juoksuleikki joka p‰‰st‰‰ suurimmat hˆyryt pois ja her‰tt‰‰ kropan, esimerkiksi: "Keilan ryˆstˆ" tai pienemmille "popcornhippa". Jongleerausbattle l‰mmittelyn‰, ja koko vuoden kest‰v‰n‰ kisana.


-V‰lineet, ei pomppivia/kovia palloja aloittelijoille. Ei liian kevyit‰, eik‰ liian isoja/painavia. Synkk‰ ei huiveille.

- Ennen pallojen antamista oppilaille, kannattaa kertoa turvallisuudesta. Ei saa heitt‰‰ palloja toisia oppilaita/seini‰ p‰in tms. tilan luomat rajoitteet kannattaa kerrata, ja n‰ytt‰‰ muutama liike. Voi myˆs selitt‰‰, ett‰ jongleerauksessa pyrit‰‰n k‰ytt‰m‰‰n vain niit‰ lihaksia, mit‰ on pakko k‰ytt‰‰, ei turhia liikkeit‰, ei sambaa.

-Jos mahdollista, n‰yt‰ kolmen pallon heitot. Pallojongleeraus on vaikeaa. Vaikka sit‰ ei oppilaille kertoisi, he huomaavat sen kyll‰. Siksi on t‰rke‰‰ aloittaa helpoista liikkeist‰, yhdell‰ pallolla. Yhdell‰ pallolla on myˆs helpompi keskitty‰ tekniikan puhtauteen, kaksi s‰‰ntˆ‰/ohjetta: "K‰mmenet ylˆsp‰in, kyynerp‰‰t alhaalla".

- Yhden pallon liikkeit‰ voi tehd‰ vaikka koko tunnin. Perusliikkeist‰ saa haastavampia k‰‰nt‰m‰ll‰ ne toisinp‰in; jalan alta heitosta tulee jalan alle kiinniotto jne. Oppilaita voi myˆs haastaa keksim‰‰n itse, miten temppuja voisi keksi‰ lis‰‰ ja yhdist‰‰. Myˆs lasten/nuorten omia liikkeit‰ voi sis‰llytt‰‰, tehd‰‰n kaikki Liisan liike. Yksi hyv‰ liike, k‰den alle kiinniotto.

- Kuitenkin usein tavoitteena on kolmen pallon heiton oppiminen. Kolmesta pallosta on sanottu, ett‰ heittelyn oppii seitsem‰ss‰ p‰iv‰ss‰, jos harjoittelee joka p‰iv‰. Kolmen pallon heittelyn oppimiseen suurin este on usein k‰sien ep‰tasaisuus, vahvempi k‰si tahtoo tehd‰ kaiken. Oppilaat luultavasti kertovat jo tunnin alussa: "Osaan jongleerata" ja n‰ytt‰v‰t yhden pallon heiton, jossa toinen pallo siirret‰‰n toiseen k‰teen. Ongelma on mahdollista n‰ytt‰‰ oppilaille, jos opettaja osaa shower-tempun kolmella pallolla. Ensin n‰ytet‰‰n shower, sen j‰lkeen cascade. Rytmi on cascadessa rauhallisempi, eli liike on helpompi.

- Kolmeen palloon nopein ja helpoin tie on kahden pallon harjoitusten kautta. T‰t‰ periaatetta voi soveltaa myˆs myˆhemmin; viiden pallon harjoitukset. Ensimm‰inen kahden pallon harjoitus on kriittinen vaihe jonglˆˆrin uralla. Kahden pallon ristiinheitto pit‰‰ oivaltaa itse, mutta tiet‰ oivallukseen voi tasoittaa. Ensimm‰inen kahden pallon liike polvillaan. Heittoja ei oteta kiinni, kuunnellaan rytmi, yritet‰‰n saada heitot tippumaan polvien viereen. Onnistumisen j‰lkeen harjoitusta vaikeutetaan: J‰lkimm‰inen pallo kiinni -> molemmat kiinni. Jos oppilas saa molemmat pallot kiinni, h‰n voi nousta ylˆs ja kokeilla harjoitusta seisaallaan. Kolmeen palloon johtava ristiinheitto kannattaa harjoitella aloittaen vuorok‰sin. Yleisp‰tev‰ harjoitus "Tehd‰‰n n pallon heittokuviota n-1 pallolla."

- Pidemm‰lle ehtineiden kanssa opettaja voi aina katsoa kuviota, riippumatta omista taidoistaan. Seuraa rytmi‰, seuraa heitt‰v‰tkˆ k‰det yht‰ korkealle, onko kroppa hallittu, samba/tutiseeko verkkarit.


- Hauska ja tehokas harjoitus: heitet‰‰n pallot mahdollisimman nopeasti pois k‰dest‰ esim. kolmen pallon cascadessa, sen j‰lkeen yritet‰‰n pit‰‰ niit‰ mahdollisimman pitk‰‰n k‰siss‰. Mielikuvaharjoituksena, jotain tosi mukavaa / Dannyn kivekset. Maxim Komarov. Innostunutta oppilasta kannattaa opastaa v‰linehankinnassa, kannustaa itsen‰iseen harjoitteluun. Jonglˆˆri‰ ei kerran viikossa harjoittelijasta tule.

- Rytmijongleeraus mahdollisuutena esitykseen ilman tekniikkaa. Musiikki mukaan harjoituksiin.

- Loppuleikkin‰ j‰‰tyneet jonkkapallot, nyt harjoitellaan keskittymist‰. Variaatiot.

-Kysymyksi‰?


Aaro Kontio

 

Sirkuslajien tekniikka ja didaktiikka –osio (osio 5): jongleeraus – diabolot

 

Perustietoa ja diabolotunnin alku

 

Diabolo on gyroskooppinen jongleerausväline, eli lähes kaikki diabololla tehtävät temput vaativat, että diabolo pyörii. Pyöriminen pitää diabolon tasapainossa. Tästä syystä ensimmäinen opetettava asia on vauhdin otto. Diabolotuntia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä aloittaa vauhdin oton opettelulla. Vaikka diabolojongleeraus ei ehkä edellytäkään kummempaa alkulämmittelyä, ei sellaisesta haittaakaan ole. Opetettavien iän huomioon ottaen voi sisällyttää alkuleikkiin/lämmittelyyn diabolon käsittelyä. Kepeillä voi heittää pituutta tai käyttää niitä hyppynaruina. Diaboloilla voi leikkiä diabolocurlingia tai diabolon ryöstöä. Alussa kannattaa myös teettää käsien venytyksiä, varsinkin ranteet on hyvä lämmittää.

 

Vauhdin otto ja diabolon asennon korjaus

 

Alkulämmittelyn jälkeen ollaankin valmiita siirtymään itse asiaan. Oppilaita kannattaa ohjeistaa narujen pituudesta. Toisen kepin ollessa kokonaan maassa tulisi toisen kepin kärjen nousta olkapään korkeudelle. Diaboloa kannattaa opettaa piirissä, jolloin kaikki näkevät opettajan helposti. Vasta-alkajille ohjeistetaan aloitus: Diabolo siirretään kehon oikealle puolelle (vasenkätiset voivat opetella kumman puolen tahansa). Diaboloa vieritetään maata pitkin oikealta vasemmalle siten, että diabolo nostetaan ilmaan kehon vasemmalla puolella ennen kuin sen vauhti hidastuu. Tässä vaiheessa diabolo pyörii, mutta ei vielä riittävästi temppuja varten. Helpoin tapa saada lisää vauhtia on ns. pilkkimistekniikka. Oikeaa keppiä nostetaan nopeassa tahdissa muutama sentti ylöspäin kuten pilkkiessä. Noston jälkeen keppi palautetaan samaan tasoon vasemman kanssa. Kepit tulisi pyrkiä pitämään suurin piirtein samalla korkeudella liikkeen aikana,sillä jos ne erkanevat toisistaan liikaa, diabolo lähtee helposti kääntymään. Pilkkimistä opettaessa voi samalla opettaa diabolon asennon korjausta. Oikea käsi voi tarvittaessa ”ylös alas” -liikkeen lisäksi liikkua eteen- ja taaksepäin kehoon nähden. Perustilanteessa diabolon kupit ovat samalla tasolla. Korjaus tapahtuu aina noussutta kuppia vasten. Diabolo saattaa myös kääntyä jonglööriin nähden sivuttaissuunnassa. Aluksi on helpointa vain kääntyä itse mukana siten, että diabolo on aina suorassa linjassa. Aloittelijoille opettaja voi opettaa kädestä pitäen alun siten, että opettaja on vastakkain oppilaan kanssa ja pitää oppilaan kepeistä kiinni ja aloittaa vauhdin oton peilikuvana, eli vasenkätisenä. 

 

Heitto

 

Kun diabolo on saatu pyörimään, voidaan lähteä kokeilemaan temppuja. Heitto sopii ensimmäiseksi tempuksi hyvin, koska se ei oikein tehtynä syö vauhtia vaan lisää sitä. Lähdettäessä tekemään heittoa kannattaa heittojongleeraustyylisen heijaamisen sijasta viedä kädet terävästi sivuille, jolloin naru kiristyy ja diabolo hyppää ilmaan. Naru tulee pitää tiukkana koko diabolon ilmalennon ajan. Diabolon ollessa ilmassa voi oikeaa kättä kohottaa hieman ja tähdätä oikean kepin kärjellä diabolon keskiosaan; tällöin diabolo alas tullessaan saa lisää vauhtia. Heti kun diabolo on tullut alas, tulee palata takaisin pilkkimistekniikkaan, jottei diabolo pomppaa uudestaan ilmaan. Heittoa on mahdollista tehdä myös pariharjoituksena: Samaan suuntaan diaboloa tekevät heittävät diabolon toisilleen kyljikkäin, eri suuntiin pyörittävät vastakkain.  

 

Yleistä diabolotekniikasta

 

Heiton jälkeen voi periaatteessa harjoitella mitä tahansa temppua, lähinnä on tärkeää opastaa miten temppuja kannattaa lähteä tekemään. Olennaista on myös selittää oppilaille diabolon mielekkäät liikeradat. Tässä voi käyttää mielikuvaharjoitusta, jossa kuvitellaan diabolon etu- ja takapuolelle seinät, eli diabolo pääsee liikkumaan ainoastaan sivuttais- ja vertikaalisuunnassa. Pyörimisvauhdilla on erittäin suuri vaikutus siihen, miten diabolo käyttäytyy eri tilanteissa. Esimerkiksi hissiä varten tulee ottaa paljon vauhtia, mutta sellaisiin temppuihin jotka itsessään lisäävät vauhtia ei kannata lähteä kovilla vauhdeilla. Monet liikkeistä, kuten jatkuva kepinpäästö, vaikeutuvat jos aloitusvauhti on liian kova. 

 

Ideoita ja neuvoja:

 

  • Monissa tempuissa (esimerkiksi jalan yli heitto, trapetsi) käytetään heiluria, eli diabolo heilautetaan puolelta toiselle ennen tempun aloittamista.
  • Narujen osumista diabolon kuppeihin on syytä välttää, koska se syö vauhtia ja kääntää diaboloa.
  • Useita diabololiikkeitä pystyy tekemään molempiin suuntiin.
  • Internet on mahtava väline temppujen etsimiseen, pidemmälle ehtineitä kannattaa kuitenkin kannustaa omien temppuvariaatioiden kehittelyyn eikä suoraan kopiointiin.
  • Esiintymisen tullessa ajankohtaiseksi on hyvä kokeilla erilaisia temppujärjestyksiä, uudet kombinaatiot löytyvät usein juuri tässä vaiheessa. Esitystä tehdessä tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen minkälaisen vauhdin eri temput vaativat. 
  • Diaboloja saa nykyään myös laakeroituna, laakeroitu diabolo pitää vauhdit paremmin ja mahdollistaa uusia temppuja, mutta kaikkia kiinteäakselisen diabolon temppuja ei voi laakeroidulla tehdä. 

Hyödyllisiä linkkejä:

www.kumiankka.com Diaboloteoriaa tekstin ja videoiden avulla selitettynä.

www.diabolotricks.co.uk Paljon temppuja videoina ja englanniksi selitettyinä.

www.diabolo.ca Kansainvälinen diabolofoorumi.

www.diaboloseura.fi Suomen diaboloseuran sivut, tietoja diabolotapahtumista.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä