Sisällöt

Keskeiset sisältöalueet

Miten musiikissa toimitaan

Opetuksessa on keskeistä musiikillisten ilmaisutaitojen monipuolinen kehittäminen sekä omien ideoiden ja ratkaisujen tuottaminen. Äänenkäyttöä, laulutaitoa ja käytössä olevien keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimien soittotaitoja syvennetään yhteismusisoinnissa.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS
Laulusävelmistö harjoitellaan oppilaan luontaiselta sävelkorkeudelta ottaen huomioon poikien ja tyttöjen erilaiset äänen kehitysvaiheet (äänenmurros). Oppilaita rohkaistaan kehittämään ja ylläpitämään laulutaitoaan. Oppilaat laulavat yksi- ja moniäänistä ohjelmistoa ryhmän taitotaso huomioiden (kaanonit ja stemmalaulut). Yhteismusisoinnin aikana oppimista syvennetään ja eriytetään taitotasojen mukaan. Perussykettä ja rytmisiä taitoja vahvistetaan. Bändisoittimista käydään läpi kitara, basso, rummut ja kosketinsoittimet. Yhteismusisoinnin yhteydessä tutustutaan ja osin syvennytään mikrofonilauluun sekä ns. laulukamojen käyttöön. Opetuksessa käytetään myös monipuolisesti erilaisia koulusoittimia.
Mistä musiikki muodostuu Musisoinnissa käytetään aiemmin opittuja musiikkikäsitteitä ja musiikin perusmerkintätapoja. Taitojen kehittyessä käsitteellistä osaamista syvennetään ja sovelletaan musisoinnin eri tilanteissa. Opetuksessa huomioidaan myös tulkinnan merkitys musiikillisessa ilmaisussa.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS
Oppilaat kertaavat taitojaan nuottikirjoituksessa. Yhteismusisoinnin ja kuuntelun yhteydessä kiinnitetään huomiota harmoniaan: kolmisoinnut, septimisoinnut ja mahdollisesti muita nelisointuja. Eri nuotinkirjoitustavoista tutustutaan, kerrataan ja syvennytään perinteiseen nuottikirjoitukseen G- ja F-avaimilla sekä eri kielisoittimien tabulatuurimerkintöihin. Pyritään saavuttamaan helpohkon nuottikirjoituksen lukutaito, jota hyödynnetään musisoinnissa. Musiikin esittämiseen liittyvistä merkintätavoista käsitellään aiemmin opitut asiat (forte-piano, segno, coda ja kertausmerkit). Musiikin opiskeltavia muotorakenteita ja symboleita ovat esim. intro, säkeistö, kertosäe, coda, sekä klassisen musiikin muotorakenteista sonaatti- ja rondomuoto.

Musiikki omassa elämässä, yhteisössä ja yhteiskunnassa Musiikillisten taitojen ja tietojen ohella opetuksessa käsitellään oppilaiden esille tuomia aihepiirejä sekä heidän musiikkiin liittyviä kokemuksiaan ja havaintojaan. Myös kuluttamisen ja kestävän hyvinvoinnin näkökulmat ovat olennaisia musiikissa. Opetuksessa rakennetaan yhteyksiä musiikin ja muiden oppiaineiden sekä erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden välille. Samalla pohditaan ja arvioidaan kriittisesti musiikin merkityksiä elämän eri tilanteissa eri aikoina ja aikakausina.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS
Musiikkia integroidaan muiden oppiaineiden kanssa. Omaan ja vieraisiin kulttuureihin tutustutaan soittaen, laulaen, kuunnellen ja liikkuen. Improvisointi, musiikilliset kokeilut ja oppilaiden omat musiikilliset ideat ovat osa musiikkituntien työskentelyä. Oppilaita ohjataan yhteismusisoinnissa soittimien ja äänentoistolaitteiden turvalliseen käyttöön. Oppilaan omaa motivaatiota ja positiivista musiikkisuhdetta vahvistetaan. Oppilasta rohkaistaan laulamaan yksin ja ryhmässä sekä huomioidaan äänenmurros luonnollisena osana äänen kehityskaarta. Lauluteksteihin kiinnitetään huomiota, niiden sisältöön suhtaudutaan kriittisesti ja teksteistä keskustellaan. Musiikin ja median välistä suhdetta pohditaan. Kuulon suojaamiseen musisoidessa ja musiikkia kuunneltaessa kiinnitetään huomiota. Pyritään herättämään oppilaan mielenkiinto musiikin elinikäiseen harrastamiseen. Tutustutaan musiikin harrastamismahdollisuuksiin ja ammatteihin.

Ohjelmisto

Ohjelmistoon ja erityisesti kuunteluohjelmistoon valitaan monipuolisesti eri kulttuurien ja aikakausien musiikkia kansanmusiikista taidemusiikkiin ajankohtaiset musiikilliset ilmiöt huomioiden. Äänenkäyttöä ja laulutaitoa harjoitetaan yksi- ja moniäänisten yhteislaulujen tai soololaulujen, äänikokeilujen ja erilaisten ääniharjoitteiden avulla. Ohjelmiston valinnassa otetaan huomioon kulttuuriperinnön vaaliminen, oppilaita innostavat teokset ja tehtävät sekä ohjelmiston käyttökelpoisuus musiikillisten taitojen oppimisessa. Ohjelmistoon sisältyvät myös oppilaiden omat luovat tuotokset ja sävellykset.

SEUTUKUNNALLINEN TARKENNUS
Tutustutaan monipuolisesti musiikin tyylilajeihin, kuten kansanmusiikkiin, taidemusiikkiin, maailmanmusiikkiin ja populaarimusiikkiin. Musiikin tunneilla lauletaan musiikkia omalla ja vierailla kielillä. Vieraiden maiden musiikkikulttuurin yhteydessä opitaan melodiakieltä, rytmiikkaa ja tekstejä, jolloin oma kielitaito kehittyy. Musiikin keskittynyttä kuuntelutaitoa kehitetään kuuntelemalla monipuolisesti eri musiikin lajeja. Soitetaan ja lauletaan eri vuodenaikoihin, teemoihin ja tapahtumiin liittyvää musiikkia. Musiikkiliikuntaa ja kehorytmiikkaa hyödynnetään. Osa ohjelmistosta harjoitetaan esitettävään kuntoon ja voidaan tallentaa. Ohjelmiston osana voidaan käyttää myös oppilaiden itse tekemiä kokeellisia soittimia, pelejä ja ohjelmia.