ESI- JA ALKUOPETUKSEN YHTEISTYÖ sekä JOUSTAVA KOULUNALOITUS
Esi- ja alkuopetuksen yhteistyö ja joustava koulunaloitus
ESI- JA ALKUOPETUKSEN YHTEISTYÖ
Tavoitteena on rakentaa eheää opinpolkua esiopetuksesta perusopetukseen ja tukea lapsen kasvua kouluyhteisön jäseneksi. Esikoululaisen osallistuessa jo esiopetusaikana koulun toimintaan on hänen helppo siirtyä varhaiskasvatuksen piiristä peruspetukseen saman katon alla.
Esi- ja alkuopetuksen yhteistyö on säännöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista. Toiminta mahdollistaa lapsen yksilöllisen huomioimisen, oikea-aikaisen tukemisen ja osallisuuden vahvistamisen. Kaikki eskarit ja 1-2 luokat ovat mukana esi- ja alkuopetuksen yhteistyössä. Toiminnan perustana ovat tiimit, joihin jokaiseen kuuluu vaka-opettaja sekä 1.lk ja 2.lk opettaja. Toimintaa järjestetään viikoittain.
Yhteistyö on esimerkiksi yhdessä suunniteltuja ja järjestettyjä opetussuunnitelmien mukaisia toimintatuokioita, tapahtumia ja oppimiskokonaisuuksia, joissa eri-ikäiset lapset voivat toimia joustavasti erilaisissa oppimisryhmissä. Samalla kehitetään yhteistä toimintakulttuuria. Syyslukukaudella toiminta painottuu eskarin ja ekaluokan yhteistyöhön. Kevätlukukaudella tokaluokkien opettajat (jotka ovat usein tulevia ekaluokan opettajia) tulevat enemmän mukaan oman luokkansa kanssa.
JOUSTAVA KOULUNALOITUS
Uusien ekaluokkalaisten aloittaessa koulun elokuussa oppilaat jaetaan kahteen yhtä suureen ryhmään, jotka nimetään 1ab ja 1cd. Kummallakin ryhmällä on kaksi luokanopettajaa. Ensimmäiset kouluviikot toimitaan näiden ryhmien puitteissa. Sen jälkeen oppilaat jaetaan luokille 1a, 1b, 1c ja 1d, joille jokaiselle nimetään oma opettaja. Tavoitteena on saada pedagogisesti mahdollisimman toimivat ryhmät, joissa jokaisella lapsella on parhaat mahdollisuudet saada opetusta ja tarvitsemaansa tukea. Tällä järjestelyllä pyritään myös saavuttamaan työrauhaltaan ja ilmapiiriltään mahdollisimman toimivat ja tasavahvat ryhmät.