Työhaastattelu

Vastaa työhaastattelukysymyksiin

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Mikä on suurin saavutuksesi?


2. Mikä on ollut tähän mennessä haastavin tilanteesi työpaikalla?


3. Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.


4. Mitkä ovat heikoimmat puolesi?


5. Mikä on suurin mokasi, jonka olet tehnyt työssä / työpaikalla?


6. Saat vastuullesi työtehtävän, jolla on liian lyhyt aikataulu. Miten hoidat asian?


7. Oletko joutunut työskentelemään hankalan työkaverin, johtajan tai asiakkaan kanssa? Kerro, miten itse toimit / selvisit siitä.


8. Työskenteletkö mieluummin yksin vai tiimissä? Perustele miksi.


9. Minkälaisia taitoja haluat kehittää tulevassa työpaikassasi ja miksi?


10. Minkälainen on mielestäsi hyvä ja sinulle sopiva työpaikka?


11. Mitkä ovat mielestäsi suurimmat kehittämisen kohteesi / heikkoutesi alan työtehtävissä?


12. Minkälainen on mielestäsi hyvä johtaja? Entä huono?


13. Miten ystäväsi tai työkaverisi kuvailisivat sinua?


14. Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka olet oppinut edellisessä työpaikassasi / opinnoissasi?


15. Minkälaisia asioita haluat saavuttaa uudessa työpaikassasi?


16. Minkälainen on unelmiesi työpaikka?


17. Miksi meidän pitäisi palkata sinut?


18. Mitkä asiat motivoivat sinua?


19. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?


20. Miten reagoit saamaasi kritiikkiin?


21. Kerro itsestäsi ja työhistoriastasi.


22. Mikä sai sinut hakemaan tätä työpaikkaa?


23. Minkälainen on sinun mielestäsi hyvä työympäristö?


24. Minkälaisia harrastuksia sinulla on?


25. Minkälaisissa tehtävissä olet aikaisemmin työskennellyt?


26. Mitkä asiat aiheuttavat sinulle stressiä?


27. Mitä asioita arvostat / pidät tärkeänä työnantajassasi / yrityksessä, jossa työskentelet?


28. Pidätkö vastuun ottamisesta?


29. Minkälaisista työtehtävistä pidät?


30. Mitä puolia haluaisit kehittää itsessäsi?


kysymykset https://duunitori.fi/tyoelama/tyohaastattelukysymykset/

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yleiset kysymykset työhaastattelussa

https://duunitori.fi/tyoelama/yleisimmat-tyohaastattelukysymykset/

Työhaastatteluissa toistuvat usein samat kysymykset. Silti niihin kannattaa valmistautua huolellisesti joka kerta erikseen ja räätälöidä vastaukset aina kunkin työpaikan mukaisesti. Lue vastausvinkit tästä jutusta.

Työurasi aikana osallistut moniin työhaastatteluihin. Haastatteluissa joudut vastaamaan erittäin usein samoihin kysymyksiin: mitkä ovat vahvuutesi? Mitkä ovat heikkoutesi? Miksi meidän pitäisi palkata sinut?

Vaikka kysymykset ovat jo hieman kuluneita ja kaikille varmasti tuttuja, haastattelijat luottavat niihin kerta toisensa jälkeen. Miksi? Siksi, että vastauksesi näihin kysymyksiin kertovat sinusta todella paljon.

Kannattaa siis harjoitella hyvät vastaukset näihin, jopa hieman kliseisiin kysymyksiin. Parhaimmat vastaukset ovat uniikkeja ja auttavat sinua erottumaan niistä, jotka vastaavat: ”Heikkouteni on se, että teen liian paljon töitä.”

Katso yleisimmät työhaastattelukysymykset ja helpot vinkit miten niihin kannattaa vastata:

1. Kerro jotain itsestäsi

Ensivaikutelma on kaikista tärkein. Työnantaja tai haastattelija aloittaa yleensä haastattelun pyytämällä sinua kertomaan jotain itsestäsi. Se on hyvä keskustelunavaus, joten aloita vahvasti. Mieti, että tapaat henkilön ensimmäistä kertaa ja sinun on kerrottava itsestäsi ytimekkäästi ja mahdollisimman mielenkiintoisesti.

Kerro lyhyesti urastasi: työhistoriastasi, tärkeimmistä saavutuksistasi ja tavoitteistasi. Haastattelijalla on jo ansioluettelosi, joten sinun ei tarvitse kerrata koko taustaasi. Kerro jotain, mikä erottaa sinut muista hakijoista ja tuo esille motivaatiosi.

Lue lisää: ”Kerro jotain itsestäsi” – miten vastata klassikkokysymykseen työhaastattelussa?

2. Miksi haluat tulla meille töihin?

Tämän kysymyksen avulla haastattelija haluaa testata, kuinka paljon olet tutustunut yritykseen ennen haastattelua. Kysymykseen vastaaminen on helppoa, jos tiedät jotain yrityksen taustoista, tarjonnasta, toimialan tilanteesta ja haettavasta positiosta.

Ota siis selvää, millä alalla yritys toimii, minkälainen kulttuuri yrityksessä on ja mitkä ovat sen missio ja visio. Kerro keräämäsi tiedon avulla, miksi haluat työpaikan ja miksi sinun kokemuksesi sopii kyseiseen työtehtävään.

Lue lisää: ”Miksi hait tätä työpaikkaa?” Näin hurmaat rekrytoijan vastauksellasi työhaastattelussa

3. Mitkä ovat vahvuutesi?

Vahvuutesi ja heikkoutesi saatetaan käydä läpi haastattelussa samaan aikaan, joten molempiin kannattaa valmistautua vastaamaan. Kun kerrot vahvuuksistasi, muokkaa vastauksesi työpaikan kuvauksen mukaan.

Työpaikan kuvauksessa kerrotaan yleensä vastuualueet ja myös erilaisia taitoja, joita tehtävään suorittamiseen tarvitaan tai joita olisi hyvä olla. Jos sinulla on näitä taitoja, kerro ne vahvuuksinasi. Muista käyttää hyviä esimerkkejä sen sijaan, että vain listaat luonteenpiirteitäsi.

Lue lisää: Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa

Haastattelussa saatetaan kysyä myös suurimmasta saavutuksestasi. Vinkkejä vastaamiseen löydät tästä kirjoituksesta.

4. Mikä on suurin heikkoutesi?

Seuraavaksi on luvassa jokaisen suosikkikysymys. Tähän kysymykseen on haastavaa vastata, koska siihen on niin helppoa antaa kliseinen vastaus. Haastattelija huomaa kyllä, jos yrität kääntää heikkouden vahvuudeksi.

Valitse siis oikea heikkous ja lisää vastaukseen jotain positiivista. Kerro, että kyseessä on ongelma, jota pyrit työstämään. Esimerkiksi: ”Minulla on paha tapa kiirehtiä projektien kanssa, koska haluan saada ne nopeasti tehtyä. Olen kuitenkin opetellut hidastamaan tahtia ja keskittymään enemmän laatuun kuin määrään.”

Lue lisää: Mikä on heikkoutesi? Näin vastaat kiperään työhaastattelukysymykseen

Haastattelussa voidaan myös kysyä suurimmasta epäonnistumisestasi. Käy lukemassa miten tähän kysymykseen kannattaa vastata tästä kirjoituksesta.

5. Missä näet itsesi viiden / kymmenen vuoden kuluttua?

Vastauksesi tähän kysymykseen tulisi kuvastaa haluasi sitoutua yritykseen ja sen kasvuun. Kerro, että haluat oppia mahdollisimman paljon ja kasvattaa osaamistasi. Voit myös mainita, että haluat nousta yrityksessä eteenpäin tulevaisuudessa. Vastauksessa pitäisi tulla ilmi, että haluat luoda pitkän uran yrityksessä.

Kysymyksen tarkoitus on ennen kaikkea selvittää, ovatko odotuksesi urastasi realistisia, oletko tarpeeksi kunnianhimoinen ja onko kyseinen tehtävä linjassa myöhempien tavoitteidesi suhteen. Yritykset rekrytoivat mielellään henkilöitä, jotka haluavat kasvaa ja kehittyä urallaan.

Lue lisää: Kuinka vastata kysymykseen: ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”

6. Miten reagoit konflikteihin?

Kun haastattelija kysyy tämäntapaisia kysymyksiä (myös tiimityöstä ja johtajuudesta jne.), he haluavat, että kerrot esimerkkejä kyseisistä tilanteista. Kuvaile tilanne, jolloin joudut konfliktin tai muun ongelmantilanteen keskelle työpaikalla.

Selitä tilanne, miten hoidit sen ja miten asia lopulta ratkaistiin. Tarina kannattaa kertoa alusta loppuun, mutta pidä vastauksesi ytimekkäänä.

7. Miksi meidän pitäisi palkata sinut?

Tämä kysymys saattaa olla viimeisimpiä, joita sinulle esitetään haastattelun aikana. Kuten ensimmäinen kysymys, tämäkin on hieman ympäripyöreä, joten mieti vastaustasi etukäteen. Kerro tärkeimmistä kyvyistäsi ja saavutuksistasi ja miksi juuri sinä olet oikea valinta tähän työtehtävään.

Hyödynnä esimerkkejä työpaikkailmoituksesta ja kerro miksi sinä saat kyseiset tehtävät tehtyä parhaiten. Jos sinulta ei kysytä tätä kysymystä, saat todennäköisesti mahdollisuuden kysyä haastattelijalta jotain.

Vaikka nämä kysymykset ovat monille tuttuja, niiden avulla voi loistaa haastattelussa. Tiedät siis jo osan kysymyksistä, jotka haastattelija todennäköisesti kysyy sinulta, joten voit harjoitella etukäteen hyviä ja omaperäisiä vastauksia.

Tee vaikutus työhaastattelussa

Työhaastattelu on aina jännittävä paikka. Siinä halutaan saada selville, kuinka hyvin sovit ja mikä on motivaatiosi avoinna olevaan työtehtävään. Te-palveluiden sivulta https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/vinkkeja_tyonhakuun/tee_vaikutus_tyohaastattelussa/index.html löydät vinkkejä työhaastatteluun.

Valmistaudu haastatteluun huolella

Kun valmistaudut haastatteluun hyvin, voit itse tilaisuudessa rentoutua ja olla oma itsesi. Pieni jännittäminen ei haittaa.

Toimi seuraavasti ennen haastattelua:

  • Hanki tietoa työnantajasta.
  • Palauta mieleesi, mitä tehtävää olet hakenut ja mitä ilmoituksessa on sanottu.
  • Kertaa osaamisesi käymällä läpi ansioluettelosi. Valmistaudu kertomaan myös, millaisissa työtehtäviin liittyvissä asioissa saatat tarvita apua.
  • Valmistaudu kertomaan motiivit ja syyt työpaikkojen vaihdoksiin, aukkoihin CV:ssä ja valintoihisi elämässäsi.
  • Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää tehtävästä ja työnantajasta.

Myönteisellä ensivaikutelmalla on suuri merkitys, kun ihmiset kohtaavat. Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja työnantajan mukaan. Ota mukaan hakemuksesi, työ- ja koulutodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Ole ajoissa paikalla.

Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?

Haastattelussa rekrytoija arvioi, oletko aidosti kiinnostunut tehtävästä, ja millaisia ovat taitosi ja osaamisesi. Haastattelussa selviää ennen kaikkea, millaisia ovat vuorovaikutustaitosi ja asenteesi. Jos haastattelijoita on enemmän kuin yksi, huomioi kaikki haastattelijat tasapuolisesti.

Muista, että eleillä, ilmeillä ja tavallasi sanoa kerrot itsestäsi paljon. Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja mieti rauhassa vastaukset. Ole vastatessasi rehellinen, mutta arvioi myös, mitä kannattaa jättää kertomatta.

Työnhaku on kahden kauppaa. Kysy tilaisuuden tullen tehtävästä ja työnantajasta lisää. Hyvin valmistellut kysymyksesi voivat olla alku hyvälle keskustelulle, joka jää haastattelijan mieleen. Varaudu myös yllättäviin kysymyksiin. Haastattelija saattaa esimerkiksi testata kielitaitoasi vaihtamalla kieltä.

Haastattelussa on yleensä kolme vaihetta:

  • Alussa jutellaan usein yleisistä asioista – tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta.
  • Haastattelun keskivaiheen kysymykset selvittävät miten motivoitunut olet. Kysymykset koskevat myös työuraasi ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi haastattelijat haluavat tietää, millainen ihminen olet ja millaisia arvoja ja asenteita sinulla on.
  • Haastattelun loppuvaihe käy läpi työtehtävään liittyviä käytännöllisiä asioita, kuten palkkaa, työaikaa ja aloitusaikaa. Usein kerrotaan myös, miten hakuprosessi jatkuu seuraavaksi – tarvittaessa kysy tätä itse lopuksi.

Pohdi haastattelun jälkeen, miten haastattelu mielestäsi sujui. Mikä meni hyvin ja missä voisi parantaa?

Ellet tule valituksi, selvitä työnantajalta tai haastattelijalta, mitkä tekijät painottuivat valinnassa ja mitkä vaikuttivat siihen, että et tullut valituksi.

Haastattelussa yleisesti esitettyjä kysymyksiä

Alla on luettelo työpaikkahaastatteluissa yleisesti kysytyistä kysymyksistä. Harjoittele vastaamista. Mitä paremmin valmistaudut, sitä varmempi olo sinulla on haastattelussa.

  • Kerro lyhyesti itsestäsi.
  • Kuvaile tämän hetkistä tai viimeisintä työsuhdettasi.
  • Miksi haet tätä työpaikkaa?
  • Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?
  • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?
  • Millainen työtoveri tai esimies olet?
  • Mitä tärkeää olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi?
  • Millainen on unelmatyöpaikkasi tai -tehtäväsi?
  • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
  • Miten vahvuutesi auttavat sinua onnistumaan tehtävässäsi? Mitä olet tehnyt tai aiot tehdä korjataksesi heikkouksiasi?
  • Mikä motivoi sinua työntekijänä?
  • Millaisessa työyhteisössä viihdyt?
  • Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka?
  • Työskenteletkö mieluiten yksin vai ryhmässä?
  • Miksi haet paikkaa, joka ei vastaa aiempaa työkokemustasi ja koulutustasi?
  • Miten työskentelet paineen alla? Anna konkreettinen esimerkki.
  • Oletko valmis matkustamaan työsi vuoksi?
  • Oletko valmis joustamaan työajoissa?
  • Mikä on palkkatoiveesi?
  • Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi?
  • Mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä?
  • Miksi juuri sinut pitäisi valita?
  • Mitä haluat tietää meistä?
  • Kuka sinua voisi suositella?
  • Jos soitamme suosittelijallesi, mitä hän sinusta kertoisi?

Sinulta saatetaan kysyä useita samankaltaisia kysymyksiä tai kysymysten järjestys voi tuntua täysin sattumanvaraiselta. Tosiasiassa haastattelija voi testata paineensietokykyäsi.

Mihin työhaastattelussa ei tarvitse vastata?

On kysymyksiä, joihin työhaastattelussa ei tarvitse vastata. Tällaisia ovat muun muassa kysymykset, jotka liittyvät

  • uskontoon
  • perhesuhteisiin
  • seksuaaliseen suuntautumiseen
  • poliittisiin vakaumuksiin.

Henkilöarvioinnit ja soveltuvuustestit

Henkilökohtaisen työhaastattelun lisäksi pätevyyttäsi ja soveltuvuuttasi tehtävään voidaan selvittää myös muilla tavoin.

Ammatillista pätevyyttä voidaan arvioida erilaisilla menetelmillä, esimerkiksi antamalla työnäyte työtä muistuttavassa tilanteessa. Tehtävä voi olla myös ryhmätyötilanne tai pienimuotoinen esiintymistilanne.

Psykologinen arviointi selvittää tai ennustaa, miten suoriudut työssä tutkimalla ajatteluasi, osaamistasi, kykyjäsi, ominaisuuksiasi tai toimintamallejasi.

Psykologisen arvioinnin kautta työnantaja haluaa esimerkiksi tietää

  • miten ratkaiset ongelmia
  • millainen on paineensietokykysi
  • millainen on vuorovaikutustyylisi ja persoonallisuutesi – oletko siis hyvä tyyppi.

Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että testit perustuvat luotettaviin menetelmiin ja testauksella saatavat tiedot ovat virheettömiä. Niiden suorittajien tulee olla riittävän asiantuntevia.

Valmistaudut testeihin parhaiten, kun olet oma itsesi ja menet paikalle avoimin mielin. Sinulla on aina oikeus saada halutessasi kopio tai suullinen palaute testiraportista.