5.22 Teemaopinnot

5.22 Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia

  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja

  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta

  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa

  • työskentelee tavoitteellisesti ja toimii rakentavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointi

Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Monitieteinen ajattelu (TO1)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO2)

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

3. Osaaminen arjessa (TO3)

Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Paikalliset kirjaukset

Valtakunnalliset syventävät kurssit

TO1 Monitieteinen ajattelu

Kurssi toteutetaan joka toinen vuosi, ensimmäisen kerran lv 2018-2019. Sen tavoitteet, sisällöt ja toteuttamistavat täsmentyvät lukuvuosittain.

TO2 Tutkiva työskentely teknologialla

Kurssilla harjoitellaan lukio-opinnoissa tarvittavia keskeisiä opiskelutaitoja, kuten tutkivaa työskentelyotetta ja tieto-ja viestintäteknologian käyttöä sekä oppimisen että arvioinnin näkökulmasta. Kurssi toteutetaan lukuvuosittain ja sen suorittamista suositellaan lukio-opintojen alussa.

TO3 Liikennekasvatuskurssi

Muualla suoritetun kuljettajatutkinnon lisäksi kurssiin kuuluu erikseen sovittava kirjallinen tai muulla tavoin toteutettava osio.

 

Koulukohtaiset soveltavat kurssit

TO4 Oppilaskunta I

Kurssi suoritetaan toimimalla oppilaskunnan hallituksessa yhden lukuvuoden ajan. Kokonaisuuden tavoitteena on antaa kokemusta luottamustehtävästä, kokouskäytänteistä ja tarjota mahdollisuus vaikuttaa koulun arkeen ja oppilaskuntaa koskevaan päätöksen-tekoon.

TO5 Oppilaskunta II

Kurssi suoritetaan toimimalla oppilaskunnan hallituksessa yhden lukuvuoden ajan. Kokonaisuuden tavoitteena on antaa kokemusta luottamustehtävästä, kokouskäytänteistä ja tarjota mahdollisuus vaikuttaa koulun arkeen ja oppilaskuntaa koskevaan päätöksen-tekoon. Lisäksi toinen hallitusvuosi antaa kokemusta pitkän tähtäimen työskentelystä oman opiskeluyhteisön hyväksi.

TO6 Tutortoiminnan kurssi

Tutor -kurssi suoritetaan lukion ensimmäisen ja toisen vuoden aikana. Ensimmäisen vuoden keväällä kurssi sisältää tutoreiden koulutuksen ja seuraavan vuoden tutor-toiminnan suunnittelun yhdessä opinto-ohjaajan ja ryhmänohjaajan kanssa. Toisen vuoden aikana tutorit opastavat uusia lukiolaisia opiskeluun lukiossa, toteuttavat ryhmäyttämistä yhdessä opinto-ohjaajan ja ryhmänohjaajan kanssa, kertovat lukiosta 9.lk oppilaille Petäjävedellä ja muualla sekä osallistuvat 9.lk vanhempainiltaan, jossa aiheena on toisen asteen opinnot. Tutoreiden muut tehtävät määritellään ja suunnitellaan vuosittain.

TO7 Kansainvälisyyskurssi

Kansainvälisyysopintojen kokonaisuus muodostuu seuraavista osa-alueista:

  1. Kielten opinnot
  2. Kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta käsittelevien reaali-, taito- ja taideaineiden sekä matemaattisten aineiden opinnot.
  3. Kansainvälisyystoiminta:
  • kansainvälinen toiminta tarkoittaa esim. lukion kansainvälisiin projekteihin ja opintomatkoihin osallistumista, lukion kansainvälisyyteen liittyvien kurssien suorittamasta tai koulun ulkopuolella tapahtuvia soveliaita opintoja tai työtehtäviä (38 h = 1 kurssi)
  • kansainvälisyystoiminta voi koostua myös lyhyemmistä osasuorituksista (1 – 10 h)
4. Opintojen aikana kirjoitetaan portfolio omista kansainvälisyyskokemuksista ja kasvusta maailmankansalaiseksi. Mukaan hyväksyttävien lukiokurssien lisätyöt liitetään portfolioon. Portfolion kieli sovitaan arvioivan opettajan kanssa.

Kansainvälisyysopinnoista on mahdollista saada yksi kurssi suorittamalla kohdissa 1 – 4 vaaditut opinnot. Lisäksi kansainvälisyysopintojen kokonaisuudesta saa lukion päättö-todistuksen yhteydessä erillisen todistuksen.

Tarkempaa tietoa kansainvälisyyskurssin suorittamisesta: TO7 Kansainvälisyyskurssi.pdf​.

TO8 Kansainvälinen vaihtotoiminta

Kansainvälisyys on yksi Petäjäveden lukion painopistealueista. Lukiomme on osallistunut jo vuosien ajan sekä EU:n tukemiin useiden lukioiden kansainvälisyyshankkeisiin että omarahoitteisiin lukioiden kahdenvälisiin vaihtoihin.

Kansainvälistä vaihtotoimintaa tarjotaan soveltavana kurssina toisen vuositason opiskelijoille. Kurssi toteutuu lukuvuoden aikana kahdessa vaiheessa. Toisella vaihto-viikolla lukiossamme vierailee eurooppalaisen partnerikoulun opiskelijoita, joita opiskelijamme majoittavat ja tutustuttavat suomalaiseen kulttuuriin. Toisella vaihto-viikolla opiskelijamme matkustavat vastavuoroisesti partnerikoulun vieraiksi eurooppalaiseen kohteeseen ja tutustuvat sikäläiseen lukio-opiskeluun ja elämänmenoon. Ennen vaihtoviikkoja opiskelijat valmistavat ohjelmaa, jonka kautta he tutustuvat sekä omaan että vieraaseen kulttuuriin.

Kansainvälisen vaihtotoiminnan tavoitteena on, että nuori rohkaistuu käyttämään vierasta kieltä, tutustuu vieraaseen kulttuuriin ja erilaiseen elämäntapaan, oppii arvostamaan myös omaa kulttuuriaan sekä avartaa maailmankuvaansa eurooppalaisena toimijana.

TO9 Vapaaehtoistoiminta

Toiminnan laajuus 36 tuntia. Esim. EA-kurssien suorittaminen, kerhon ohjaaminen. Toiminnan hyväksi lukemisesta tulee sopia etukäteen rehtorin kanssa.

TO10 Korkeakouluissa suoritetut opinnot

Esimerkiksi yliopistoissa ja ammattikorkeakoulussa suoritetut vähintään lukiokurssin laajuutta ja vaativuutta vastaavat kurssit. Asiasta on sovittava etukäteen opinto-ohjaajan kanssa.

TO11 Muualla suoritetut opinnot

Muualla suoritetut lukionkurssin laajuutta ja vaativuutta vastaavat opinnot rehtorin harkinnan mukaan. Opinnoista on sovittava etukäteen rehtorin kanssa.

TO12 Vanhan kirkon oppaaksi

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on

  • syventää tietoja Petäjäveden vanhasta kirkosta Unesco-kohteena
  • mahdollistaa hakeutuminen vanhan kirkon kesäoppaaksi.

Sisältö
Kurssiin kuuluu

  • kolme lukion valinnaista kurssia (Liite 1.docx), joita suositellaan suoritettaviksi ennen harjoittelujaksoa
  • Vanhan kirkon säätiön järjestämä luento, joka sisältää 10 tuntia opetusta sekä Petäjäveden vanhasta kirkosta että toimimisesta oppaana. Luennot pitää kirkon pääopas, mahdollisesti yhteistyössä JAMK:n matkailualan kanssa.
  • 20 tuntia palkatonta opastusharjoittelua Petäjäveden vanhassa kirkossa (myös Petäjäveden uudempaan kirkkoon tutustutaan)
  • opastusnäyte englanniksi (tai muulla vieraalla kielellä).
  • palautekeskustelu pääoppaan kanssa.

Arviointi
Kurssi arvioidaan seuraavasti:

  • Lukion kurssit arvioidaan normaalisti lukion arviointikäytäntöjen mukaan.
  • Vanhan kirkon pääopas arvioi harjoitteluosuuden ja opastusnäytteen sanallisesti (hyväksytty/ hylätty).
  • Vanhan kirkon luennoilla ja harjoitusjaksolla on läsnäolovelvollisuus.

Todistus 
Kun opiskelijalla on valmiina sekä lukion kurssien osuus että vanhan kirkon osuus luentoineen ja harjoitteluineen, hän saa suorituksesta yhden lukiokurssin sekä todistuksen.  

Kurssin suorittamisen jälkeen opiskelija voi hakea Petäjäveden vanhan kirkon kesäoppaaksi.  


 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä