2. Erilaisia työvälineitä

Kokeile erilaisia työvälineitä.

a) Kokeile tekstimoduulia ja kirjoita lyhyt tervetuloteksti kurssisi pääsivulle.

  1. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa "+Luo"-painiketta ja valitse avautuvasta työvälinelistasta "Teksti".
  2. Kirjoita moduulille otsikko ja sisältö. 
  3. Kokeile kirjoittamaasi tekstiin erilaisia tekstieditorin muotoiluja, kuten lihavointeja ja punaista fonttia. Tekstin muotoilut saat auki, kun klikkaat tekstikenttää. "Lisää"-painikkeen takaa voit kokeilla liittää tekstin sekaan myös esimerkiksi kuvia ja tiedostoja.
  4. Kokeile lisätä tekstin sekaan myös video. Etsi ensin haluamasi video esimerkiksi Youtubesta ja kopioi videon osoite yläreunan osoitekentästä. Liitä sitten kopioimasi linkki tekstimoduulin sisältö-kenttään.
  5. Paina lopuksi "Tallenna".  


b) Laadi kurssilaisille jokin aiheeseen liittyvä tehtävä hyödyntäen ryhmäpalautuskansiota tai palautuskansiota.
Huomaa, että ryhmäpalautuskansiossa osallistujat näkevät toistensa palautukset ja pääsevät sinun näin valitessa kommentoimaan niitä, palautuskansiossa he näkevät vain oman palautuksensa. 

  1. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa "+Luo"-painiketta ja valitse avautuvasta työvälinelistasta "Ryhmäpalautuskansio" tai "Palautuskansio". 
  2. Kirjoita palautuskansiolle kuvaava otsikko ja kuvaus-kenttään tarkempi tehtävänanto. Voit liittää kuvaus-kenttään myös videoita linkkeinä. 
  3. Määrittele palautuskansion asetukset. Jos esimerkiksi haluat tehtävän näkyvän oppimisen seurannassa, lisää se kohdan "Oppimisen seuranta" alta. 
  4. Muista tallentaa.
  5. Kokeilla palauttaa itse tehtävä omaan palautuskansioosi. 

c) Luo sivulle blogi, johon myös kurssilaiset voivat tehdä blogimerkintöjä. 


  1. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa "+Luo"-painiketta ja valitse avautuvasta työvälinelistasta "Blogi". 
  2. Kirjoita blogille kuvaava otsikko ja määrittele asetukset. Jotta osallistujat voivat myös tehdä merkintöjä, lisää täppä kohtaan "Osallistujat voivat luoda merkintöjä". 
  3. Muista tallentaa. 
  4. Kokeile itse sekä tekstimerkinnän (Luo merkintä) että äänimerkinnän (Luo äänimerkintä) tekemistä. 


d) Lisää sivullesi Jitsi-moduuli, jonka avulla voit järjestää videoneuvotteluja.
  1. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa "+Luo"-painiketta ja valitse avautuvasta työvälinelistasta "Jitsi-videoneuvottelu".
  2.  Anna videoneuvottelulle kokousta kuvaava otsikko, esim. "viikkopalaveri".
  3. Kuvaus-kenttään voit kirjoittaa esimerkiksi ohjeet neuvotteluun liittymiselle.
  4. Klikkaa tallenna.


e) Kokeile siirtää jokin moduuli (luomasi tehtävä, tekstimerkintä tms.) eri paikkaan. 

  1. Klikkaa valitsemasi moduulin perässä olevaa kolmea pistettä ja "Siirrä".
  2. Sivulle ilmestyy eri paikkoihin "Siirrä tähän"-painikkeita, joita klikkaamalla voit siirtää moduulin haluamaasi paikkaan sivulla. Voit siirtää moduulin myös kokonaan toiselle sivulle klikkaamalla oikeasta yläreunasta painiketta "Siirrä toiselle sivulle" -> Valitse listalta kohdesivuksi haluamasi sivu ja tallenna. 

Huom! Samalla tavalla voit siirtää tai kopioida myös kokonaisia sivuja. Paina silloin sivun otsikon perässä olevaa kolmea pistettä, jonka takaa aukeaa kopioi- ja siirrä-painikkeet. 


Extra, jos edelliset tuntuivat helpolta: Tee sivullesi jokin kysely lomake-työvälinettä hyödyntäen. Voit tutustua ensin täällä erilaisiin lomakevaihtoehtoihin. Tukea lomakkeen tekemiseen löydät myös ohjevideoltamme.

  1. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa "+Luo"-painiketta ja valitse avautuvasta työvälinelistasta "Lomake". 
  2. Anna lomakkeelle kuvaava otsikko. 
  3. Klikkaa Lomake-tekstikenttää. Alareunaan avautuu erilaisia lomakekenttiä eli tehtävätyyppejä. Kokeile lomakkeelle erilaisia vaihtoehtoja. Kun klikkaat haluamaasi lomakevaihtoehtoa, muodostuu tekstikenttään koodi. Muuta kentän otsikot (=tehtävänannot) ja valinnan tekstit (=vastausvaihtoehdot) vastaamaan tehtävääsi. 
  4. Määrittele lomakkeen asetukset ja Tallenna lomake lopuksi. 
Muutama vinkki lomakkeen luomiseen:
  • Hakasulkeiden sisällä olevan koodin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä jos sitä muuttaa liikaa, voi koodi mennä rikki ja lomaketta ei silloin muodostu. 
  • Osan lomakevaihtoehdoista (valintaruutu, valintanappi, aukkotehtävä, monivalinta) voi pisteyttää, jolloin tehtävä tarkistuu automaattisesti. Pisteet saat lisäämällä hakasulkeiden sisällä olevan s-kirjaimen perässä olevan nollan tilalle kohdasta saatavan pistemäärän. 
  • Tekstikenttä-vaihtoehdossa voit kasvattaa vastauslaatikon pituutta vaihtamalla hakasulkeiden sisällä olevan h-kirjaimen perässä olevan numeron tilalle suuremman. H-kirjaimen perässä oleva numero kertoo, kuinka monen rivin mittainen vastauslaatikko on. 

Jos ehdit, kokeile myös muita työvälinelistan työkaluja, kuten blogia ja tiedostojen tai kuvien lisäämistä.