Tutkimuksen vaiheet ennen lopullisen työn kirjoittamista

1. Tutkimusaiheen valinta ja rajaaminen

Valitse aiheeksi sinua kiinnostava aihe, josta löytyy kohtuullisen helposti tietoa. Tutustu aiheeseen ensin yleisellä tasolla.

2. Teoreettinen viitekehys ja tutkimuksen taustat

Teoreettiseen viitekehykseen kuuluu aihetta käsittelevään kirjallisuuteen tutustuminen ja perehtyminen. Tarkoituksena on perehtyä aiheeseen teorian ja jo julkaistujen tutkimusten kautta. Hae tietoa internetistä ja kirjallisuudesta. Teoreettinen viitekehys tarkoittaa tutkittavan asian taustojen selvittämistä ja kytkemistä jo olemassa olevaan teoriaan sekä siihen liittyvien keskeisten käsitteiden määrittelyä.

3. Tutkimuksen suunnittelu

Määrittele ongelma, johon haet tutkimuksellasi vastauksia. Voit esittää ongelman (ongelmat) kysymyksen muodossa? Tutkimukselle asetetaan hypoteesi eli olettamus siitä, mitä tutkimuksessa tullaan havaitsemaan. Tämän olettamuksen paikkansapitävyyttä testataan esimerkiksi havainnoimalla, mittaamalla, kokeilla tai kyselytutkimusten avulla.

Valitse tutkimuskohde tai haastateltavat henkilöt.

Tee luettelo siitä, mitä välineitä tarvitset tutkielman tekemiseen (GPS-laite, iPod, mittausvälineitä, nauhuri, kirjanpitovälineet jne.). Tee alustava aikataulu ja anna tutkimuksellesi otsikko.

4. Tutkimusaineisto ja menetelmät

Tutkimusaineistoa voi hankkia monella tavalla tutkimuksen mukaan: haastatteluilla, kyselytutkimuksilla, havainnoinnilla, kokeilla ja mittauksilla. Luonnontieteellisessä tutkimuksessa tehdään usein maastotutkimusta ja havainnointia luonnossa. Tutkimuksen voi tehdä myös pelkästään kirjallisuuden pohjalta. Tällöin aineistona ovat tilastot, tietokannat, arkistot ja aikaisemmat tutkimukset.

5. Aineiston analysointi, tuloksen tulkinta ja johtopäätökset

Tuloksista tehdään johtopäätökset. Tulosten perusteella pohditaan sitä, mitä koe tai havaintosarja kertoo.

  • Pohdi, mitä tulokset merkitsevät.
  • Ovatko ne samansuuntaisia aikaisempien tutkimustulosten kanssa?
  • Pitikö laatimasi hypoteesi paikkansa?
  • Arvioi, mitä virhelähteitä tutkielman eri vaiheisiin sisältyy.