8.2 DNA:n rakenne

Vuonna 1953 James Watson ja Francis Crick julkaisivat DNA:n rakenteen Rosalind Franklinin röntgendiffraktiokuvien pohjalta, ja DNA:n merkitys perinnöllisyyden lähteenä valkeni koko tiedeyhteisölle.
DNA:n rakenne mahdollistaa tarkan kopioimisen, mutta tekee siitä myös kestävän ja helposti muokattavan molekyylin.
DNA:n rakenteen tunteminen on mahdollistanut biologian suuret edistysaskeleet 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Näiden löytöjen pohjalta on tehty myös paljon lääketieteellisiä ja bioteknologisia sovelluksia.
DNA on kemialliselta rakenteeltaan nukleiinihappo (eng. deoxyribonucleic acid). Sen rakenne koostuu kahdesta juosteesta eli nukleotidiketjusta, jotka muodostavat spiraalimaisen kaksoiskierteen.
DNA:ssa kaksi juostetta liittyy toisiinsa emäsparien välisillä vetysidoksilla. Tämä tekee kaksoiskierteestä kestävän, mutta myös helposti muokattavan rakenteen, sillä juosteet voivat irrota toisistaan.
DNA-juoste koostuu nukleotideistä, jotka koostuvat kolmesta osasta: 1) sokerista (deoksiriboosi), 2) fosfaatista ja 3) emäksestä. Sokeri- ja fosfaattiosa ovat kaikissa DNA:n nukleotideissä samanlaisia. Emäsosia on neljä erilaista: tymiini (T), adeniini (A), guaniini (G) ja sytosiini (C).

Emäkset pariutuvat vain oman vastinemäksensä kanssa. Tätä sääntöä kutsutaan emäsparisäännöksi.
DNA:n nukleotidien vaihteleva emäsjärjestys mahdollistaa perinnöllisyyden. Kun solu lisääntyy, myös DNA:n sisältämä informaatio välittyy eteenpäin tytärsoluille.
Jokaisen yksilön perimä on kuitenkin erilainen, eli jokaisella yksilöllä on erilainen DNA:n emäsjärjestys. Tämä johtuu mutaatioista ja suvullisen lisääntymisen aiheuttamasta muuntelusta.