Arvioinnin toteuttaminen

Opetussuunnitelman tavoitteet

Tavoitteet:
Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön.

Arviointi:
Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.


Ryhmän tekemä päivittäinen itseisarviointi

Ryhmä arvioi päivittäin työskentelyään seuraavien apukysymysten avulla. Arvioit tulee perustella. Käydyn arviointikeskustelun pääpiirteet kirjoitetaan/nauhoitetaan/videoidaan. Arvioinnit/linkit arviointeihin tulee löytyä ryhmän Peda.net-sivulta.

Työn eteneminen
  • Toteutuivatko päivälle asetetut tavoitteet?
  • Toteutuiko aikataulu?
  • Tarvitseeko tulevaa aikataulua ja tavoitteita muokata?
  • Mikä työn toteutuksessa onnistui hyvin?
  • Mitä työn toteutuksessa tulisi kehittää?
Ryhmän työskentely
  • Miten ryhmä työskenteli?
  • Oliko työnjako tasapuolinen?
  • Otettiinko kaikkien mielipiteet huomioon?
  • Millainen oli työskentelyilmapiiri?
  • Mikä työskentelyssä onnistui hyvin?
  • Mitä työskentelyssä tulisi kehittää?

Ohjaavien opettajien antama arviointi

Ohjaava opettaja voi osallistua ryhmän käymään arviointikeskusteluun ja antaa samalla oman palautteen työn etenemisestä ja työskentelystä.

Ryhmä voi myös pyytää opettajilta palautetta jostakin työnsä osasta, esim. kuvakäsikirjoituksesta, teoriaosuudesta jne.

Opettajalta saatu palaute voi olla äänitettyä/videoitua/kirjallista Peda.netissä tai Google-dokumenteissa. Jos palaute on suullista, kirjataan päähuomiot ylös esim. Peda.nettiin.

Kurssin lopuksi käydään yhteinen palautekeskustelu yrityksen edustajan, ryhmän ja opettajan kanssa seminaariesityksen jälkeen.


Seminaariesityksen opponointi

Seminaariesityksen opponoi toinen opiskelijaryhmä.

Opponoinnin tueksi täytetään arviointilomake.
Luo arviointilomakkeesta oma kopio ja siirrä se oman ryhmän Google Drive -kansioon.

Seminaariesitykset ja koko kurssin toteutuksen arvioivat myös ohjaavat opettajat ja toimeksiantajat. Heille opponoinnin tueksi tehty arviointilomake löytyy Google Drivestä. Lue arviointilomakkeesta kopio ja siirrä se ryhmän Google Drive -kansioon tai jaa ryhmäläisillesi.