B3-saksa

Parkanon lukion B3-saksan kurssit

VALINNAISET KURSSIT

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (SB301)

Kurssilla tutustutaan saksan kielen asemaan maailmassa. Tavoitteena on harjoitella vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetella tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.

2. Matkalla maailmassa (SB302)

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää erilaisten viestintästrategioiden käyttöä.

3. Elämän tärkeitä asioita (SB303)

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.

4. Monenlaista elämää (SB304)

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.

5. Hyvinvointi ja huolenpito (SB305)

Kurssilla opetellaan toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä arkipäiväisissä tilanteissa. Tavoitteena on tutustua erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitella keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

6. Kulttuuri ja mediat (SB306)

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tavoitteena on tutustua saksankielisten maiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.

7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (SB307)

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.

8. Yhteinen maapallomme (SB308)

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirejä ovat esimerkiksi luonto, erilaiset asuinympäristöt sekä kestävä elämäntapa.

Paikalliset syventävät kurssit

9. Suullisen kielitaidon kurssi (SB309)

Kurssilla kerrataan sanastoa ja harjoitellaan ääntämistä sekä keskeisiä suullisen viestinnän tilanteita. Tavoitteena on vahvistaa puhumisen sujuvuutta.

Kurssi suositellaan suoritettavaksi abivuonna. Osana kurssia suoritetaan suullisen kielitaidon koe, josta opiskelija saa todistuksen.

10. Ylioppilaskirjoituksiin valmentava kurssi (SB310)

Kurssilla kerrataan sanastoa ja kielioppia sekä keskitytään ylioppilaskirjoituksissa käytettäviin tehtävätyyppeihin ja niissä vaadittuihin vastaustekniikoihin. Tavoitteena on valmentaa opiskelijaa saksan kielen ylioppilaskokeeseen.

Kurssi suositellaan suoritettavaksi abivuonna.

11. Kulttuuriprojektikurssi (SB311)

Kurssilla syvennetään saksankielisten maiden kulttuurin tuntemusta. Kurssin sisältö ja toteutustapa rakennetaan yhdessä osallistujien kanssa. Kurssi voidaan myös toteuttaa osittain tai kokonaan projektiluonteisesti esimerkiksi opintomatkana.

Kurssi suositellaan suoritettavaksi toisena opiskeluvuotena. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).

 

Parkanon lukion B3-saksan kurssit (vanha ops)

VALINNAISET KURSSIT

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Hyvää päivää, hauska tutustua

Kurssilla opiskellaan perusvuorovaikutukseen liittyvää kieltä, kuten tervehtiminen, hyvästely ja esittäytyminen. Harjoitellaan kertomaan perusasioita itsestä ja kysymään vastaavia asioita keskus­telukumppanilta. Aihepiirit kattavat myös perheen ja lähimmät ihmissuhteet, ja kurssilla opitaan selviytymään yksinkertaisista arkipäivän viestintätilanteista. Kurssilla painotetaan puheviestintää.

2. Näin asiat hoituvat

Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät ja muut ihmissuhteet sekä elämään liittyvät rutiinit. Kurs­silla harjoitetaan selviytymistä erilaisissa jokapäiväisissä kielenkäyttötilanteissa kuten ostoksilla ja käytettäessä esimerkiksi pankki-, posti-, lääkäri-, liikenne-, majoitus- ja ateriointipalveluita. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista.

3. Vapaa-aika ja harrastukset

Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin ja niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista, muun muassa mielipiteen ilmaisemista ja laajennetaan kielen perusrakenteiden tuntemusta.

4. Meillä ja muualla

Kurssin aihepiireinä ovat oman maan ja kohdekielisten maiden ihmiset, maantiede, historia, nähtävyydet ja lomanviettomahdollisuudet. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan yksinker­taisten viestinnällisten tehtävien avulla.

5. Ennen ja nyt

Kurssilla tarkastellaan elämää ennen ja nyt sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Aiheina ovat esimerkiksi terveys ja hyvinvointi. Kurssilla painotetaan puheviestintää ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla.

6. Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat

Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Kurssilla harjoitellaan kyseisiin aihepiireihin liittyvää suullista ja kirjallista viestintää, kuten omien toiveiden ja suunnitelmien kuvailua.

7. Kulttuuri

Kurssin aihepiireinä voivat olla esimerkiksi kohdekulttuurin kuvataide, kirjallisuus, musiikki, elokuva, teatteri tai urheilu. Kurssilla harjoitetaan kielitaidon kaikkia alueita.

8. Yhteinen maapallomme

Lähtökohtana ovat esimerkiksi oman maan ja kohdemaiden yhteiskuntien toimintaan sekä maapallon nykytilaan ja tulevaisuuden näkymiin liittyvät yleistajuiset tekstit, myös mediatekstit. Kurssilla painotetaan tekstin ymmärtämistä ja kuvausten ja yksinkertaisten selos­tusten laatimista suullisesti ja kirjallisesti.


KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT

9. Suullisen kielitaidon kurssi

Kurssilla harjoitellaan ääntämistä ja keskeisiä suullisen viestinnän tilanteita. Osana kurssia suoritetaan suullisen kielitaidon koe, josta opiskelija saa todistuksen.

10. Ylioppilaskirjoituksiin valmentava kertauskurssi

Kurssilla vahvistetaan ja syvennetään kuullun- ja tekstinymmärtämistaitoja, harjoitellaan kirjallista viestintää ja kerrataan keskeistä kielioppia ylioppilastutkinnon tehtävätyyppien valossa