Maantiede
Kurssikuvaukset
Ensin GE01, jonka jälkeen vallinnaisten suoritusjärjestyksellä ei ole väliä. Valinnaisten kurssien opiskelun voi aloittaa jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.
PAKOLLISET KURSSIT
Maailma muutoksessa (GE01) 2op
Moduuli perehdyttää opiskelijan muuttuvan maailman ja sen alueellisten ilmiöiden tarkasteluun ympäristön muutosten ja ihmiskunnan muutosten kautta.
Keskeiset sisällöt
- miten maantieteessä tarkastellaan ympäristöä ja maailmaa
- miten maantiedettä hyödynnetään työelämässä ja arjessa
- alueelliset ajankohtaiset uutiset
- ilmastonmuutosten mekanismit
- nykyisen ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia
- kuivuus, aavikoituminen, myrskyt, tulvat
- ympäristön muutoksiin sopeutuminen ja niiden hillintä
- väestön kasvun ja vaurastumisen maailmanlaajuiset ympäristövaikutukset
- puhtaan veden puute, nälkä
- hyvinvoinnin jakautuminen, köyhyys
- pakolaisuus
VALINNAISET KURSSIT
Sininen planeetta (GE02) 2op
Moduulissa tarkastellaan luonnonmaantieteellisiä ilmiöitä ja syvennetään ilma-, vesi- ja kivikehän rakenteen ja toiminnan tuntemusta. Keskeisinä näkökulmina ovat luonnossa tapahtuvat prosessit ja niihin liittyvät syy-seuraussuhteet.
Keskeiset sisällöt
- luonnonmaantieteellisten kysymysten asettaminen, tiedon hankinta, analysointi, arviointi ja esittäminen
- luonnonmaantieteen tietolähteet ja tutkimusmenetelmät
- ilmakehän rakenne ja tuulet, muutokset otsonikerroksessa
- veden kiertokulku, sateet ja meriveden liikkeet, ENSO ja NAO
- sää ja sen ennustaminen
- ilmastoalueet
- maapallon rakenne ja kiviaineksen kierto
- endogeeniset ja eksogeeniset tapahtumat
Yhteinen maailma (GE03) 2op
Moduulissa tarkastellaan ihmismaantieteellisiä ilmiöitä ja syvennetään ihmistoiminnan alueellisten piirteiden tuntemusta ja vuorovaikutusta. Keskeisinä näkökulmina ovat luonnonvarojen ja ympäristön tarjoamien mahdollisuuksien arviointi ihmistoiminnan kannalta sekä ihmistoiminnan vastuullisuus ja ympäristön hyvinvointi. Opintojakso arvioidaan numeroin asteikolla 4 - 10.
Keskeiset sisällöt
Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (GE04) 2op
Maantieteellisten tietojen ja taitojen soveltamista tutkielman laatimisessa tai osallistumis- ja vaikuttamisprojektin toteuttamisessa. Keskeisiä näkökulmia ovat aluesuunnittelu ja osallistuvan suunnittelun periaatteet sekä geomedian käyttö tutkimuksessa ja vaikuttamisessa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia karttoja paikkatieto-ohjelman avulla.
Keskeiset sisällöt
- geomedian käyttö tutkimuksessa; kartografian ja paikkatiedon perusteet, kuvat, videot, diagrammit ja taulukot sekä muut alueellisen tiedon lähteet
- ongelmien asettaminen, tutkimusaineiston hankinta, käsittely, analysointi, tulkinta, arviointi, havainnollistaminen ja esittäminen
- luonnon- ja kulttuurimaisemien tulkinta karttojen, kuvien ja muun geomedian avulla
- geomedian käyttö arjessa, työelämässä ja kestävän tulevaisuuden edistämisessä
- näkökulma voi olla aluemaantieteellinen tai ilmiöpohjainen, keskeistä aiheen käsittelyssä on alueellisuus sekä ymmärrys ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta
- tutkielma tai muu projekti laaditaan yksin tai ryhmässä. Opintojakso arvioidaan numeroin asteikolla 4 - 10.
Suomen maantiede (GE05) 2op
Opintojaksolla täydennetään tietämystä Suomen maantieteestä ja kulttuurista. Syvennetään ja kerrataan peruskoulussa saatua kuvaa kotimaasta ja kotiseudusta. Selvitellään maantieteeseen keskeisesti kuuluvia syy- ja seuraussuhteita. Aihekokonaisuuksista painottuu geomorfologia, kulttuuri-identiteetti ja kulttuurien tuntemus sekä kestävä kehitys. Tutustutaan jääkauden jättämiin jälkiin kenttätöiden tai demojen merkeissä. (Suunnitelaan ja toteutetaan projekti.) Opintojakso arvioidaan numeroin asteikolla 4 - 10.
Kestävä kehitys ja kehittyvät maat (GE06) 2op
Geopolitiikan, kurttuurimaantieteen, paikkatieto-ohjelmien kautta opitaan kestävästä kehitykseksestä, keskiössä kehittyvät maat ja niiden ongelmien ratkominen uusien innovaatioiden keinoin. (Suunnitelaan ja toteutetaan projekti.) Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.
Matkailumaantieteen kurssi (GE07) 2op
Tutustutaan monipuolisesti ihmismaantieteen näkökulmasta matkailun teemoihin unohtamatta, että usein kaiken takana ovat luonnonmaantieteelliset muodostumat, jotka luovat rajoja matkailun toteuttamiselle ja kehittämiselle. Kurssilla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan asiantuntijavierailijoita, tehdään vierailu johonkin alueelliseen matkailunharjoittajan yritykseen tai muihin matkailukohteisiin. Kurssista annetaan suoritusmerkintä. Sisältöjä voidaan muokata kunkin opintojakson alussa koulun yleisien tavoitteiden mukaisiksi. (Suunnitelaan ja toteutetaan projekti.) Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.
Maantieteen kertauskurssi (GE08) 2op
- Antaa opiskelijoille valmiudet hallita maantieteen kurssien keskeiset teemat ja aihekokonaisuudet maantieteen ylioppilaskijoituksia varten.
- antaa opiskelijoille välineet maantieteellisen kielen, tutkimuksen ja maailmankuvan hallintaan.
- Paikallinen lisäys keskeisille sisäillöille
- Täydennetään ja kerrataan aiempien kurssien sisältöjä ja valmistaudutaan monipuolisen työskentelyn kautta maantieteen ylioppilaskirjoituksiin.
- Kerrataan maantieteellistä havainnointia sekä luonnon ja ihmistoiminnan alueellisten ilmiöiden kuvausta, rakenteita ja vuorovaikutussuhteita.
- Pohditaan kriittisesti ajankohtaisia maailman tapahtumia ja niihin vaikuttavia tekijöitä.
Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.