Kemia

Kemian opintojaksot (LOPS 2021)


Pakolliset

KE1 Kemia ja minä
Moduuli suoritetaan osana Fysiikka ja kemia luonnontieteina -opintojaksoa. Moduulin keskeisiä sisältöjä ovat kemian merkitys työelämässä ja jatko-opinnoissa, jaksollinen järjestelmä ja atomin rakenne elektronikuorimallin avulla, puhtaat aineet, seokset ja erotusmenetelmät, sekä ainemäärä ja konsentraatio. Opintojakso suositellaan suoritettavan ensimmäisenä vuonna.

KE2 Kemia ja kestävä tulevaisuus
Moduuli suoritetaan osanan Ihmisen toiminta maailmassa -opintojaksoa. Moduulin keskeisiä sisältöjä ovat kestävän elämäntavan edistäminen luonnontieteissä, aineen rakenteen mallien ja yhdisteen kaavan esittäminen, alkuaineiden ja yhdisteiden vahvat ja heikot sidokset sekä poolisuus, sekä aineiden ominaisuuksien tutkiminen kokeellisesti ja selittäminen aineen rakenteen avulla. Opintojakso suositeellaan suoritettavan ensimmäisenä vuonna.

Valinnaiset

KE3 Molekyylit ja mallit

Molekyylit ja mallit -opintojaksolla tutustutaan erilaisten aineiden kemiallisiin rakenteisiin, nimeämiseen sekä niiden kemiallisiin ominaisuuksiin. Opintojakso suositellaan suoritettavan ensimmäisenä vuonna.


KE4 Kemiallinen reaktio
Kemiallinen reaktio -opintojaksolla opiskelija tutustuu erilaisten aineiden reagoimiseen ja niiden laskennalliseen käsittelyyn. Opiskelija tutustuu ideaalikaasun luonteeseen sekä polymerointireaktioihin. Opintojaksolla käsitellään reaktioyhtälöitä, niiden tasapainottamista ja laskennallisia tehtäviä. Perehdytään energiaan kemian näkökulmasta. Opiskellaan erilaisia kemiallisia reaktioita ja niiden sovelluksia. Opintojakso suositellaan suoritettavan ensimmäisenä vuonna.

KE5 Kemiallinen energia ja kiertotalous
Opintojaksolla tutustutaan metallien käyttäytymiseen ja sen rooliin nykyteknologiassa. Lisäksi opintojaksolla keskitytään erilaisten reaktioiden luonteisiin ja niiden toteuttamiseen käytännössä. Opintojakso suositellaan suoritettavan toisena vuonna.

KE6 Kemiallinen tasapaino
Kemiallinen tasapaino -opintojaksolla perehdytään erilaisiin tasapainoreaktioihin sekä happo-emästitrauksiin ja puskuriliuosten valmistamiseen. Opiskelija tutustuu tasapaino- ja neutralointireaktioiden laskennalliseen käsittelyyn.
Opintojaksolla käsitellään kemiallisen reaktion nopeutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskellaan tasapainoreaktioden kemiaa ja tasapainotilaan vaikuttavia tekijöitä. Käsitellään happojen ja emästen tasapainoreaktioita niin graafisesti kuin laskennallisesti. Opintojakso suositellaan suoritettavan toisena vuonna.

KE7 Kokeellinen kemia
Opintojaksolla opetellaan laboratoriotyöskentelyn perusmenetelmiä ja työtapoja. Opintojaksoilla syvennetään muilla kemian opintojaksoilla esille tulleita käsitteitä kokeellisen työskentelyna avulla. Opintojakso voi mahdollisuuksien mukaan sisältää vierailuja tai yhteistyötä muiden oppiaineiden ja kouluasteiden kanssa. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää KE01 ja KE2 -opintojaksojen hyväksyttyä suoritusta. Opintojakso suositellaan suoritettavaksi toisena vuonna.

KE8 Kemian ylioppilaskokeeseen valmistautuminen
Opintojaksolla kerrataan ja syvennetään aikaisemmilla kemian opintojaksoilla opittua. Tavoitteena on saada kokonaiskäsitys lukion kemian oppimäärästä ja parantaa mahdollisuuksia yo-kokeessa menetymisessä. Opiskelija kertaa erilaisten kemianohjelmistojen käyttöä. Opintojakso suositellaan suoritettavaksi kolmannen vuoden syksyllä.

Kemian kurssit

LOPS 2016
PAKOLLINEN KURSSI


1. Kemiaa kaikkialla (KE01)

Kurssilla käsitellään atomin rakennetta, alkuaineiden ja yhdisteiden ominaisuuksia, sekä tutustutaan jaksolliseen järjestelmään. Aineiden ominaisuuksia opetellaan selittämään kemiallisten sidostan avulla. Kursilla harjoitellaan turvallista kokeellista työskentelyä tutustumalla erotusmenetelmiin. Kurssin tavoitteena on antaa kokonaiskuva kemiasta yhteiskunnassamme ja jatko-opinnoissa.
Kurssi suoritetaan ensimmäisenä vuotena.

VALINNAISET KURSSIT

Valtakunnalliset syväntävät kurssit

2. Ihmisen ja elinympäristön kemiaa (KE02)

Kurssilla opiskellaan orgaanista kemiaa. Opetellaan orgaanisia yhdisteitä ja niiden kuvaamista erilaisilla malleilla, sekä tutustutaan isomeriaan. Tutustuaan ainemäärän ja pitoisuuksiin.
Kurssi suositellaan suoritettavan ensimmäisenä vuonna.

3. Reaktiot ja energia (KE03)

Kurssilla käsitellään reaktioyhtälöitä, niiden tasapainottamista ja laskennallisia tehtäviä. Perehdytään energiaan kemian näkökulmasta. Opiskellaan erilaisia kemiallisia reaktioita ja niiden sovelluksia.
Kurssi suositellaan suoritettavan ensimmäisenä vuonna.

4. Materiaalit ja teknologia (KE04)

Kurssilla käsitellään metallien ja polymeerien ominaisuuksia käyttöä. Opiskellaan sähkökemian keskeisiä periaatteita ja sovelluksia. Käsitellään atomien ulkoelektronirakennetta ja jaksollista järjestelmää alkuaineiden ominaisuuksien selittäjänä. Opetellaan kemialisten reaktioiden laskennallista soveltamista.
Kurssi suositellaan suoritettavan toisena vuonna.

5. Reaktiot ja tasapaino (KE05)

Kurssilla käsitellään kemiallisen reaktion nopeutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskellaan tasapainoreaktioden kemiaa ja tasapainotilaan vaikuttavia tekijöitä. Käsitellään happojen ja emästen tasapainoreaktioita niin graafisesti kuin laskennallisesti. Kurssi suositellaan suoritettavan toisena vuonna.

PAIKALLISET KURSSIT


Syventävä

6. Kemian kertauskurssi (KE06)

Kertauskurssilla kerrataan ja syvennetään aikaisemmilla kemian kursseilla opittua. Tavoitteena on saada kokonaiskäsitys lukion kemian oppimäärästä ja parantaa mahdollisuuksia yo-kokeessa menetymisessä. Kurssi suositellaan suoritettavaksi kolmannen vuoden syksyllä.

Soveltava

7. Kemian työkurssi (KE07)


Kurssilla opetellaan laboratoriotyöskentelyn perusmenetelmiä ja työtapoja. Kursseilla syvennetään muiööa kemian kursseilla esille tulleita käsitteitä kokeellisen työskentelyna avulla. Kurssi voi mahdollisuuksien mukaan sisältää vierailuja tai yhteistyötä muiden oppiaineiden ja kouluasteiden kanssa. Kurssille osallistuminen edellyttää KE01-kurssin hyväksyttyä suoritusta. Kurssi suositellaan suoritettavaksi toisena vuonna.