Järjestyssäännöt

Parkanon lukion järjestyssäännöt (1.8.2021)

PARKANON LUKION JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2021


1 Kouluaika ja –paikka sekä koulunkäyntiin välittömästi liittyvät tilaisuudet

1.1 Koulun alueena pidetään koulun tonttia.

1.2 Kouluajaksi katsotaan lukujärjestyksen mukainen työpäivä ja erikseen koulutyöhön määritellyt ajankohdat oppituntien ulkopuolella. Koulunkäyntiin välittömästi liittyviä tilaisuuksia ovat muut koulun järjestämät tilaisuudet, joita ei ole merkitty koulun työjärjestykseen ja jotka katsotaan kuuluvaksi kouluaikaan. Tällaiseksi katsotaan myös tilaisuus, jossa kouluyhteisön jollakin jäsenellä tai jäsenryhmällä on läsnäolo- tai valvontavelvollisuus.


2 Päivittäisen työskentelyn eri tilanteet

2.1 Päivänavaus järjestetään kello 9.00-9.05

2.2 Oppitunnit alkavat ja päättyvät täsmällisesti koulun lukujärjestyksessä ilmoitettuna aikana.

2.3 Asiaton oleskelu WC:ssä ym. saniteettitiloissa on kielletty.

2.4 Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Vahingon aiheuttaja on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle tahallaan tai tuottamuksesta aiheuttamansa vahingon. Sattuneesta vahingosta on mahdollisimman nopeasti ilmoitettava rehtorille, opettajalle tai palvelukoordinaattorille.

2.5 Kouluyhteisön jäsenten on pidettävä yllä koulualueen siisteyttä ja viihtyisyyttä.

2.6 Kouluyhteisön jäsenille on annettava työrauha.

2.7 Opetustilanteiden kuvaaminen ja tallentaminen sekä kuvattujen aineistojen jakaminen ja julkaiseminen ilman erityistä lupaa on kielletty.

2.8 Omien eväiden nauttiminen on sallittu ruokalan pöydissä sekä opiskelijakunnan tilassa

2.9 Ruokailu on koko koulun yhteinen tilanne, jossa ei käytetä kännyköitä eikä ulkovaatteita tai päähineitä. Vanhemmat opiskelijat toimivat esimerkkinä nuoremmille.



3 Osallistuminen opetukseen

3.1 Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen. Vain hyväksyttävästä syystä voi olla poissa. Poissaoloon on saatava lupa. Ryhmänohjaaja voi antaa ohjausryhmänsä opiskelijoille hyväksyttävästä syystä luvan enintään kolmen päivän poissaoloon koulusta. Pidempiin poissaoloihin rehtori voi myöntää opiskelijalle luvan hyväksyttävästä syystä.

3.2 Hyväksyttäviä esteitä, joiden vuoksi opiskelija on oikeutettu olemaan poissa opetuksesta, ovat esimerkiksi opiskelun estävä sairaus, vamma tai muu opiskelijasta itsestään riippumaton syy. Hyväksyttävä este on myös jokin muu syy rehtorin harkinnan mukaan.

3.3 Etukäteen opiskelija voi saada vapautuksen koulunkäynnistä uskonnonvapauslain ja lääkärintodistuksen perusteella. Opiskelijalla on oikeus olla poissa koulusta raskauden ja synnytyksen vuoksi lääkärin määräämä aika. Poissaolon syystä tulee esittää lääkärintodistus. Mikäli opiskelija on estynyt osallistumasta opetukseen em. syistä, hän voi halutessaan suorittaa opintoja itsenäisesti erillisen suunnitelman mukaisesti.

Edellä mainittujen syiden lisäksi vapautusta voidaan myöntää rehtorin harkinnan mukaan.

3.4 Jos opiskelijalle sattuu tapaturma tai hän sairastuu kesken työpäivän, hänen on ilmoittauduttava mikäli mahdollista kouluterveydenhoitajalle tai jollekulle opettajalle. Tarvittaessa opiskelijalle on annettava ensiapu ja toimitettava hänet asianmukaiseen hoitoon.

3.5 Jos opiskelija on estynyt saapumasta kouluun eikä hänellä ole etukäteen saatua lupaa poissaoloon, huoltajan/täysi-ikäisen opiskelijan on mahdollisimman pian ilmoitettava poissaolosta ja sen syystä esimerkiksi Wilman poissaoloilmoituksen kautta. Opiskelijan on pyydettäessä todistettava sairaus terveydenhoitajan- tai lääkärintodistuksella.

3.6 Oppitunnilta myöhästymisestä ei ole tarpeen antaa kirjallista poissaoloselvitystä. Opiskelija on kuitenkin velvollinen selvittämään myöhästymisensä syyn ao. opettajalle.


4 Koulumatkat ja kulkuneuvojen säilytys

4.1 Turvallisen liikenteen vaatimukset on otettava huomioon kaikissa tilanteissa.

4.2 Kulkuvälineet ja ajoneuvot säilytetään niille varatuissa paikoissa, eikä asiaton oleskelu säilytystilojen luona ole sallittua.


5 Koulun tiloissa järjestettävä vapaa-ajan toiminta

5.1 Kouluajan ulkopuolella koulun tiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin on saatava lupa rehtorilta viimeistään kaksi viikkoa ennen tilaisuuden ajankohtaa. Lupaa pyydettäessä tulee olla tiedossa tilaisuuden täysi-ikäiset vastuuhenkilöt.

5.2 Kun opiskelijoiden vapaa-ajan toiminta tapahtuu koulun tiloissa, toiminnassa on noudatettava koulun järjestyssääntöjä.

5.3 Tilaisuuden järjestäjä vastaa järjestyksen säilymisestä sekä tilojen kunnosta ja siisteydestä.


6 Poliittinen ja muu yhteiskunnallinen toiminta

6.1 Opiskelijalla on oikeus ilmaista poliittinen tai yhteiskunnallinen mielipiteensä kouluelämän eri tilanteissa. Mielipiteen ilmaisu ei saa olla häiriöksi koulutyölle.

6.2 Opiskelijoilla on oikeus kokoontumiseen koulun tiloissa sekä oikeus järjestäytyä ja toimia koulussa. Puoluejärjestön osana toimiva yhdistys ei voi toimia koulussa.

6.3 Opiskelijat saavat julkaista ja levittää tiedotusaineistoa, jos se ei haittaa koulutyötä. Opetustilaa ei pidä käyttää sellaisen aineiston esillä pitämiseen, joka ei liity opintoihin. Kaupallista tai yleisiin poliittisiin vaaleihin liittyvää mainontaa ei koulussa sallita. Opiskelijakunnan vaaleihin liittyvä mainonta on sallittua.


7 Tupakointi, päihteet ja huumeet

7.1 Päihteiden ja huumausaineiden nauttiminen ja niiden vaikutuksen alaisena olo ja tupakointi on koulun alueella ja koulun tilaisuuksissa ehdottomasti kielletty.


8 Työrauhan ylläpitäminen ja kurinpitotoimet

8.1 Lukion opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti, käyttäydyttävä asiallisesti, käyttäydyttävä muita kiusaamatta, noudatettava lukion järjestyssääntöjä ja käsiteltävä huolellisesti koulun omaisuutta.

8.2 Jos opiskelija ei noudata lukion järjestystä, käyttäytyy asiattomasti tai vilpillisesti, kiusaa tai on tehtävissään huolimaton, hän syyllistyy rikkomukseen. Opiskelijan ojentamiseksi

  • opettaja huomauttaa opiskelijaa ja tarvittaessa poistaa opiskelijan luokasta enintään oppitunnin jäljellä olevaksi ajaksi
  • opettaja/rehtori puhuttaa opiskelijan
  • rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen ja tarvittaessa asiassa edetään lukiolain (714/2018) säätämällä tavalla
  • rehtori voi evätä opiskelijan osallistumisen opetukseen enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos opiskelija käyttäytyy uhkaavalla tavalla tai opetus vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi

8.3 Opiskelijan, joka ei ole lukion muilla kurinpitokeinoilla ojennettavissa, voi sivistyslautakunta erottaa lukiosta määräajaksi, enintään vuodeksi.