8. Sinilevän tunnistaminen

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Sinilevät runsastuvat loppukesällä vesien lämmettyä. Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle vihertävän kalvon. Runsas sinilevämassa värjää veden vihertäväksi ja muistuttaa vihreää maalia tai kellanvihreää hernerokkaa veden pinnassa tai rannassa. Kuivuessaan sinilevämassa voi muuttua sinivihreäksi tai jopa turkoosiksi. Sinilevä haisee maamaiselta, homeiselta ja tunkkaiselta.



Levätestejä
1. Ota leväistä vettä purkkiin ja anna sen seistä tunnin verran liikuttamatta purkkia. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.

2. Koeta rannassa esimerkiksi kepillä, onko levämassa kiinteää ja voiko sitä nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin on kyseessä rihmamainen levä, joka ei ole myrkyllistä. Jos massa kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

3. Sinilevä on biologisesti ”väärä” nimitys. Mikä sinilevä on ”oikeasti”? Milloin ja miksi sinilevien määrät lisääntyvät vesistöissä?

4. Mitä haittaa sinilevästä on ihmisellä ja muille eläimille?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen