Englannin sähköinen yo-koe
Ohjeita ja vinkkejä englannin sähköiseen yo-kokeeseen
- Jos kirjoita englannin keväällä niin ennen yo-koetta sinun kannattaa harjoitella koetta varten abitreenien vanhojen yo-tehtävien avulla. Muista pitää myös kuuntelutaitojasi yllä, koska edellisistä kuunteluharjoituksista tulee enemmän taukoa kun kuunteluosuus on sähköisessä kokeessa kirjallisen kokeen yhteydessä.
- Opettele etukäteen, miten saat näppärästi jaettua tietokoneen ruudun niin, että kysymykset ovat toisella puolella ja teksti toisella puolella, sillä esim. luetunymmärtämistehtävien tekstit löytyvät yo-kokeissa yleensä aineistosta.
- Abitreenien sivuilta löydät yo-tehtäviä digitaalisessa muodossa (voit harjoitella niitä jopa kännykälläsi).
- Abitreeneistä löydät muitakin hyviä ohjeita yo-kokeeseen valmistautumista varten.
MUISTA YO-KOKEESSEEN SAAPUESSASI:
- Ole paikalla ajoissa eli klo 8.00.
- Tarvitset oman tietokoneen, omat langalliset kuulokkeet ja langallisen hiiren HUOM! Kokeessa ei saa olla mukana mitään muita elektronisia laitteita (esim. kännykkä tai älykello tai -ranneke) ja Bluetooth on ehdottomasti kielletty! ("Päätelaitteen lisälaitteet eivät voi käyttää radiotaajuuksia (esim. Bluetooth)" YTL:n päätelaiteohje 2017).
- Kokeessa pitää olla mukana oma henkilökortti.
- Vaatteissa eikä eväissä ei saa olla englanninkielisiä tekstejä. Eväät on hyvä pakata johonkin läpinäkyvään materiaalin esim. rasiaan.
MUISTA YO-KOKEESSA:
- Digitaalisessa yo- kokeessa voi olla erilaisia autenttista aineistoa (esim. kuvia, videoita tai äänitallenteita) hyödyntäviä tehtäviä.
- Mahdollisia tehtävätyyppejä ovat esim. erilaiset monivalinta- ja aukkotehtävät sekä vapaat tuottamistehtävät. Esimerkkejä tehtävätyypeistä löydät abitreenien englannin ja muiden kielten aikaisemmista sähköisistä yo-tehtävistä.
- Lue tehtävien ohjeet todella huolellisesti ja noudata niitä (esim. vastauksen pituutta koskevat määräykset).
- Kuuntelu on nyt osa itse koetta. Se kannattaa muistaa, kun miettii omaa ajankäyttöä kokeessa. Kuuntelu yleensä suositellaan tehtäväksi kokeen alussa, sillä silloin salissa on kaikkein rauhallista.
- Keväästä 2018 alkaen vastausten esim. kirjoitelmien pituus lasketaan merkeissä eikä sanoissa. Abittilaskuri laskee vastauksen merkkimäärän valmiiksi (ilman välilyöntejä tai rivinvaihtoja).
- Pitkän englannin kirjoitelman pituus on 700-1300 merkkiä.
- KIrjoitelman jokaisella otsikolle on oma vastauskenttänsä, johon kirjoitelma kirjoitetaan. Vastaukseen ei enää merkitä otsikon numeroa eikä sanamäärää. Tehtävänanto kannattaa lukea tarkkaan. Siitä käy ilmi, pitääkö suoritus otsikoida tai pitääkö siihen liittää esim. yhteystietoja. Muiden kirjoitustehtävien kenttiin ei saa tehdä mitään merkintöjä. Voimassa on edelleen se sääntö, että vähiten pisteitä antava suoritus otetaan huomioon.
- Voit halutessasi kirjoittaa kirjoitelmasi tekstinkäsittelyohjelman puolella ja siirtää sen sieltä vastauslaatikkoon. Muista silloin tehdä välitallennuksia ettei teksti katoa häiriötilanteessa, sillä teksti ei siellä tallennu automaattisesti.
- Abitreenien sivuilta löytyy vielä hyödyllisiä lisävinkkejä englannin sähköiseen yo-kokeeseen.