Tiede ja keksinnöt

Da Vincin lennokki

Hei! Olen Sandro. Olen todella kiinnostunut erilaisista mekaanisista laitteista ja muutenkin tieteestä. Onko mies nimeltä Leonardo da Vinci sinulle ennestään tuttu? Ylpeänä voin kertoa, että olen päässyt hänen oppipojakseen! Hänen työhuoneensa pursuaa hienoja piirroksia, maalauksia ja suunnitelmia. Minä itse olen suuresti kiinnostunut hänen kehittelemästään lennokista. Ajatella, että me ihmiset voisimme lentää kuten linnut taivaalla! Harmi vain, että vielä ei ole mahdollista rakentaa moista lennokkia. Nykyajan työvälineet eivät ole niin kehittyneitä, että voisimme toteuttaa idean. Suunnitelmat ovat kyllä hyvin pitkälle valmiita.







Tehtävä: Lennokin rakentaminen

Nykyään, näin 2000-luvulla, tekniikka on jo niin pitkälle kehittynyttä, että ihmisten on mahdollista rakentaa lentokoneita ja helikoptereita. Nyt onkin sinun vuorosi päästä toteuttamaan da Vincin suunnitelma lennokista.




Vitruviuksen mies





Da Vinci tunnetaan myös kuuluisasta teoksestaan Vitruviuksen mies. Kuvassa on tavallinen mies kahdessa eri seisoma-asennossa. Kuvan tarkoituksena on havainnollistaa ihmisen mittasuhteita.


Tehtävä: Ihmisen mittasuhteita

Seuraava tehtävä on paritehtävä, ja sitä varten tarvitsette kaksi itsenne kokoista isoa paperiarkkia. Toinen parista asettuu makaamaan paperin päälle niin kuin kuvan mies, ja pari piirtää hänen ääriviivansa paperille. Kun olette valmiita, vaihtakaa osia. Lopuksi testatkaa, pitävätkö seuraavat da Vincin laskelmat paikkaansa.

  • Kämmenleveys on neljä sormenleveyttä.
  • Jalka on neljä kämmenleveyttä.
  • Levitettyjen käsien väli vastaa miehen pituutta.
  • Hartioiden leveys on neljäsosa miehen pituudesta.
  • Etäisyys kyynärpäästä sormenpäihin on neljäsosa miehen pituudesta.
  • Jalkapohjasta polven alapuolelle on neljäsosa miehen pituudesta.

Maailmankuvan muutos



Ennen 1500-luvun puoliväliä maapallon luultiin olevan kaiken keskipiste avaruudesta katsottuna. Varsinkin kirkko oli tätä mieltä. Nikolaus Kopernikus kuitenkin esitti mullistavan väitteen, että kaikki avaruudessa kiertäisikin aurinkoa. Tätä kutsutaan aurinkokeskiseksi maailmankuvaksi.


Tutustu tähän sivustoon, josta saat lisätietoa avaruudesta ja planeetoista. Kannattaa erityisesti tutustua maapallon asemaan aurinkokunnassamme.

Oletko erityisen kiinnostunut tähdistä ja planeetoista? Jyväskylässäkin on tähtiharrastusyhdistys Sirius, jonka nettisivuilta löytyy paljon tietoa avaruudesta. Yhdistyksen kautta on mahdollista päästä vierailemaan tähtitorneilla, lähin tähtitorni löytyy Jyväskylän Palokasta, ja sen nimi on Nyrölän observatorio.