Toinen tunti
2. tunti 75 min
Tunnin toteutukseen tarvitset: videotykin videoiden katselemista varten, Huomaa hyvä-kortit, tuolin valtaistuimeksi, i padit kuvaamista varten, A4 -paperia vahvuuskäden piirtämistä varten, kyniä, erivärisiä puuvillalankoja, virkkuukoukut
Aloitus: Oppilaille kerrotaan, että tunnin tavoitteena on
- oppia tunnistamaan omia ja toisten vahvuuksia
- itsetunnon vahvistuminen
- oppia ilmaisemaan itseään ja omia ajatuksiaan sekä kuuntelemaan muita
- oppia ryhmätyöskentelytaitoja
- käsin tekeminen yhdessä toisten kanssa
Tavoitteet (OPS 2014):
- Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet
L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, tunne- ja vuorovaikutustaidot
- Ympäristöoppi T10: tarjota oppilaalle mahdollisuuksia harjoitella ryhmässä toimimista erilaisissa rooleissa ja vuorovaikutustilanteissa, innostaa oppilasta ilmaisemaan itseään ja kuuntelemaan muita sekä tukea oppilaan valmiuksia tunnistaa, ilmaista ja säädellä tunteitaan
- Äidinkieli T3: ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla
- Äidinkieli T9: rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistamaan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana
- Käsityö T3: opastaa oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan yksin tai yhdessä käsityötuote tai -teos luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihin
Arviointi:
Oppilaat tekevät tunnin lopuksi itsearvioinnintoisen tunnin itsearviointi.pdf
Opettaja arvioi:
- Tunnistavatko lapset omia ja toisten vahvuuksia?
- Kertovatko oppilaat omia ajatuksiaan ryhmässä?
- Miten hyvin oppilaat kuuntelevat toisia?
- Ymmärtävätkö oppilaat, millaisia taitoja ryhmätyö vaatii?
- Miten oppilaat osallistuvat käsityön tekemiseen? Miten virkkaaminen onnistuu?
Opettaja antaa oppilaille jatkuvaa kannustavaa ja ohjaavaa palautetta työskentelyn aikana.
Tunnin kulku:
Kotitehtävän purku
Tunnin aluksi oppilaat kertovat pienissä ryhmissä toisilleen, mitä he ovat kirjoittaneet kotona tunteista ja kirjoittavat niistä koosteen yhteiselle paperille/post it- lapuille. Ryhmät tekevät still-kuvan valitsemastaan tunteesta.
Lopuksi kaikkien ryhmien laput kootaan yhteiselle alustalle.
Katsotaan video: Minä olen hyvä
https://neuvokasperhe.fi/materiaalit/minä-olen-hyvä-video
Huomaa hyvä-kortit:
Käydään läpi vahvuuksia Huomaa hyvä- korttien avulla. Mitä kukin vahvuus tarkoittaa ja miten se näkyy?
Jotta yhteistyö onnistuisi, mitä vahvuuksia siinä tarvitaan?
Pohditaan yhdessä ja kirjataan ylös.
Valtaistuin:
Oppilaat istuvat ”valtaistuimelle” vuorotellen ja toiset oppilaat kertovat hänelle hänen vahvuuksiaan. Ne kirjoitetaan ylös, niin, että kaikki näkevät ne taululta tai valkokankaalta. Valtaistuimella istujasta otetaan kuva. Jokainen saa tulostetun kuvan itsestään ja vahvuuksistaan. Kuvat laitetaan seinille ja ihastellaan.
Eriyttäminen: Opettaja auttaa tunnistamaan vahvuuksia, jos se on vaikeaa. Otetun kuvan voi halutessaan ottaa itselleen, sitä ei tarvitse laittaa seinälleVahvuuskäsi:
Oppilaat piirtävät oman käden itse valitsemalleen väripaperille. Piirtämisessä käytetään parin apua.
Jokaisen sormen kohdalle oppilas kirjoittaa jonkin vahvuuden. Jokaisen sormen viereen kirjoitetaan, miten kukin vahvuus näkyy oppilaassa. Ranteeseen voi kirjoittaa taitoja/vahvuuksia, joissa vielä haluaisi kehittyä.
Eriyttäminen: Jos vahvuuksia on vaikea löytää itsestä, voi käyttää apuna edellisessä harjoituksessa itsestä kerrottuja vahvuuksia. Opettaja toimii apuna, jos tehtävä on haastava.Kirjoitus -ja pohdintatehtävä:
Ryhmätyöt ovat koulussa ja elämässä yleensäkin tärkeitä. Kukaan ei voi tehdä yksin kaikkea. Mitä pitää ottaa huomioon, kun tehdään ryhmätöitä? Kirjoittakaa pohdintoja ylös paperille.
Joku oppilaista voi toimia kirjurina, ja muut voivat vuorollaan sanoa yhden asian. Listan nimi voi olla “Tiimipelaajan muistilista”. Laittakaa valmis lista luokan seinälle, jotta kaikki näkevät sen.
Katso lisää: http://www.koulukino.fi/inside-out-mielen-sopukoissa/tehtavia-3-6-luokille
Vahvuusranneke:
Virkataan vahvuusranneke ketjusilmukoilla puuvillalangasta joko virkkuukoukulla tai sormivirkkauksella. Jokainen valitsee värit, jotka kuvaavat omia vahvuuksia. Valmiit rannekkeet jaetaan oppilaille viimeisen tunnin lopulla.
Eriyttäminen: rannekkeen voi virkata joko virkkuukoukulla tai sormivirkkauksella.