Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet ovat vaikea aihe koulumaailmassa. Musiikin ja videoiden esittäminen oppitunnilla, oppikirjojen kopiointi ja muiden tekemien teosten käyttäminen ovat vain esimerkkejä, joissa joutuu miettimään tekijänoikeuslakia.

Kenenkään ei tarvitse osata tekijänoikeuslakia pykälälleen oikein, mutta on hyvä olla tietoinen mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Omasta moraalista ja maalaisjärjestä on kiinni se, että mitä tulee tekemään.


Osoitteessa http://www.tekijanoikeus.fi on kerrottu selkokielellä ja esimerkein tilanteista, jotka liittyvät tekijänoikeuslakiin. Mitä todennäköisimmin olet sitä jo rikkonut ja tulet rikkomaan monta kertaa uudestaan. Alla on poimintoja kyseiseltä sivustolta (onkohan niiden esittäminen vastoin lakia?):

Tarvitsenko luvan, kun käytän elokuvaa opetuksessa?
-Kyllä, elokuvien esittämiseen oppilaitoksessa tarvitaan aina lupa. Elokuvien esittäminen oppilaitoksessa on julkista esittämistä, ja julkiseen esittämiseen tarvitaan tekijän lupa. Lupa tarvitaan, vaikka esittäisit elokuvasta vain lyhyitä, muutaman minuutin näytteitä. Kotimaisten elokuvien opetuskäyttöluvat saat Tuotoksesta.

Saako YLE Areenaa käyttää opetuksessa?
-
Kyllä! Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet YLE Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä. Opetuksessa voidaan käyttää Yleisradion YLE Areena ja Elävä arkisto -verkkopalveluissa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvat eivät kuitenkaan kuulu luvan piiriin eikä ohjelmien tallentaminen ei ole sallittua

Saako YouTubesta näyttää videopätkiä opetuksessa?
-YouTuben palveluehtojen kohdassa 5.1 L todetaan palvelun olevan tarkoitettu ainoastaan henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöön. Oppilaitoksessa tapahtuva esittäminen on julkista esittämistä, joten palveluehtojensa mukaan YouTubea ei voida opetuksessa käyttää. Tämän lisäksi tekijänoikeuslain mukaan teoksen julkinen esittäminen edellyttää pääsääntöisesti lupaa teoksen tekijältä tai oikeudenhaltijalta (tosin vaikka luvan tässä tapauksessa saisi, niin YouTuben käyttöehdot olisivat edelleen esteenä asialle).

Haluaisin laittaa kotisivuilleni Shakespearen runon. Voinko tehdä niin?
-Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tämän jälkeen teoksia saa käyttää vapaasti. Shakespeare kuoli vuonna 1616, joten hänen tekijänoikeutensa ei enää ole voimassa. Mikäli kyseessä on käännös, on kääntäjän tekijänoikeus mahdollisesti edelleen olla voimassa, jolloin kääntäjän lupa tarvitaan.

Voinko laittaa koulun kotisivuille oppilaiden ottamia valokuvia, tekemiä piirustuksia tai kirjoittamia tekstejä?
-Oppilaalla on tekijänoikeus itse tekemäänsä aineistoon, kuten piirustuksiin tai kirjallisiin opinnäytetöihin. Tällaisen teoksen käyttäminen esimerkiksi koulun kotisivuilla edellyttää oppilaan suostumusta. Jos oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan

Järjestän syntymäpäiväjuhlat vuokraamassani tilassa, ja ohjelmassa on paljon elävää ja levyltä soitettavaa musiikkia. Tarvitsenko musiikin esittämiseen luvan?
-Et tarvitse, jos tilaisuuteen on pääsy vain kutsumillasi vierailla. Julkisiin tilaisuuksiin sen sijaan on hankittava luvat Teostosta ja Gramexista.

Saako CD-levyltä esittää musiikkia koulun aamunavauksessa, joka välitetään keskusradion kautta?
-Kyllä saa. Koulun järjestämissä tilaisuuksissa, jotka liittyvät opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, voi esittää elävää musiikkia tai soittaa musiikkia äänitteeltä

Saako teokset kopioida mihin tahansa muotoon, esimerkiksi musiikin MP3-tiedostoiksi tai vanhan VHS-kasetin DVD-levylle?
-Kyllä saa. Kopiointia ei yksityisessä käytössä ole rajoitettu eri tallennustapojen suhteen. Kopioimista ei kuitenkaan saa antaa ulkopuolisen tahon tehtäväksi eikä kopioituja teoksia tuoda julkiseen jakeluun (esim. kouluihin). Tehokkaita teknisiä suojauksia ei kuitenkaan saa kiertää