Avuksi keskittymiseen ja rauhoittumiseen

Mikä neuvoksi, kun on hankala rauhoittua tai opiskelu kotona ärsyttää?

Joskus opiskelun äärelle rauhoittuminen on hyvin haastavaa. Toivottavasti näistä ohjeista on apua koko perheelle - myös aikuisten etätyöskentelyyn!

Pieni liikehtiminen tehtävien tekemisen aikana on normaalia. Jos kuitenkin tuntuu, että liikkuminen häiritsee lasta itseään tai vaikuttaa keskittymiseen, voitte kokeilla avuksi seuraavia:

* Poistakaa työpöydältä kaikki ylimääräinen. Pitäkää esillä vain kirja/kone, jolla opiskeluun juuri tällä hetkellä käytetään. Lisäksi työpöydällä voi olla kynä ja kumi tai muut tarvittavat välineet. Kynäpenaalikin voi häiritä keskittymistä, samoin lelut, kukat, kynttilät, purnukat ynnä muut. 

* Joskus ympäriltä kuuluvat äänet hajottavat keskittymisen. Avuksi voi ottaa ihan perinteiset kuulosuojaimet. Löytyisikö vaikkapa autotallista?

* Samassa tilassa työskentelevät sisarukset tai vanhemmat voivat myös häiritä opiskelua. Onnistuisiko oman rauhallisen työskentelynurkkauksen järjestäminen? Joillakin oppilailla taas vanhemman vieressäolo auttaa. Seurailkaa tilannetta.

* Joillekin lapsille on apua, jos tehtävien tekemisen aikana voi esimerkiksi pyöritellä jalkojen alla palloa, pöydän jalkaan sidottua kuminauhaa, toisessa kädessä fidget spinneriä tms. Pieni tennispallo selän takana tuolin selkänojaa vasten voi myös olla avuksi. Jos kotoa löytyy tasapainolauta, jumppapallo tai muu vastaava, ne voi ottaa mukaan tehtävähetkiin. Purkan pureksiminenkin saattaa auttaa keskittymään.

* Tehtäviä ei ole pakko tehdä istuen, joillekin lapsille korkeampi pöytä (esimerkiksi keittiön työtaso) ja seisominen/pieni liike seisoessa auttavat. Tilannetta kannattaa tarkkailla, toisilla lapsilla edellä mainitut asiat puolestaan hankaloittavat rauhoittumista.

* Etäopetuksessa on aamulla on hyvä käydä läpi, mitä tuleva etäkoulupäivä pitää sisällään. Tämä jälkeen koko päivän tehtävälista voidaan kuitenkin siirtää sivuun. Lapsen on helpompi rauhoittua, kun tehtäviä tehdään yksi palanen kerrallaan.

* Jos tehtävämäärä tuntuu liian suurelta tai tehtävät ovat aivan liian vaikeita (pieni haaste on ok!), olkaa HETI yhteydessä omaan opettajaan. Opiskelua suunnitellaan koko ajan lapsilähtöisesti. Koulu ei voi tietää kodin haasteista, joten soitellaan tiiviisti puolin ja toisin. 

* Arjen selkeä rytmitys on hyvin tärkeää. Etusivullani https://peda.net/p/mervi.berg/mervin-luokka on ohjeita, jotka auttavat.

* Jos oppiminen tuntuu hyvin työläältä, pieniä palkkioitakin voi käyttää. Näitä voivat olla esimerkiksi perheen yhteinen lautapeli/leivontahetki, viidentoista minuutin reippaasta aherruksesta hieman peliaikaa ja niin edelleen. Kehu, palkitse ja motivoi!

* Pidetään kiinni perheen yhteisistä säännöistä. Esimerkiksi pelaamaan ei mennä ennen kuin koulutyö on tehty, perheenjäsenille puhutaan kauniisti, kiukuttelua pyydetään anteeksi, toisten työskentelyä ei häiritä jne.

* Muistetaan myös lepohetket ja rentoutuminen. Liika puurtaminen rasittaa koko perhettä. 

* Meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Opetellaan hyväksymään ne ja toimimaan niiden kanssa. 

* Huomaako lapsi itse keskittymisensä ja rauhoittumisensa haasteet? Mikä saa kiukun nousemaan? Mikä hänen omasta mielestään auttaisi? Missä vaiheessa oma apu vielä auttaa ja missä vaiheessa homma on lähtenyt lapsen mielestä lapasesta? Oma pohdinta auttaa itsesäätelytaitojen kehittymistä.

* Kun oma ope soittaa, lapsen on hyvä käydä puhelimessa ainakin vähän aikaa joinakin päivinä. Kontakti kouluun auttaa oppimismotivaation ylläpitämistä. Sama koskee videoyhteydessä olemista.

* Jotta oppiminen onnistuisi, lapsen on tunnettava olonsa turvalliseksi ja saatava positiivista palautetta. Jos suurempia onnistumisia ei juuri tänään tule, muistetaan pienet onnistumiset ja ilot. Muistetaan myös sylissä pitäminen ja perheen yhteiset hetket. Elämme nyt poikkeustilassa, yritetään muotoilla arki sujuvaksi ja onnelliseksi näillä reunaehdoilla.

* Muistetaan, että opettaja suunnittelee lapsen opetuksen. Kotiväen ei tarvitse osata hankalia asioita, oma opettaja auttaa! Kotiväen roolina on omien voimavarojensa puitteissa ohjata lasta tehtävien äärelle, tukea, kannustaa ja tsempata. Heitetään liika stressi romukoppaan!