MDF ja Lastulevy

MDF- levy

MDF-levy (engl. medium-density fibreboard) on puolikova kuitulevy, joka valmistetaan kuivausmenetelmällä kuumapuristamalla se havupuukuidusta (noin 92 % tuotteesta) ja sideaineista (noin 8% tuotteesta). Sideaineena käytetään esimerkiksi formaldehydihartseja, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittoja erityisesti MDF-levyjen kanssa työskentelevien parissa. Valmistuksessa on pyritty siirtymään turvallisempiin sideaineisiin, kuten polyvinyyliasetaattiin. MDF-levyä voidaan valmistaa myös kylmäpuristamalla.

MDF-levyn valmistus alkoi vuonna 1965 New Yorkin Depositissa. Tuotanto kiihtyi 1980-luvulla ja MDF-levy onkin osin syrjäyttänyt lastulevyn monissa käyttökohteissa, erityisesti kalusteteollisuudessa. MDF-levy kestää kosteutta paremmin kuin lastulevy, mutta sekin turpoaa kastuessaan, eikä siten sovellu ulkokäyttöön. Koska MDF-levy valmistetaan puukuidusta eikä suuremmista puulastuista, saadaan MDF-levystä homogeenisempi ja tiiviimpi materiaali (yleensä 600-800 kg/m³), ja sen tarkka työstäminen on helppoa. Raakalevyjen lisäksi on olemassa levyjä, jotka on pinnoitettu melamiinilla, maalilla tai viilulla.



Lastulevy

Lastulevy
on puisista tai puumaisista lastuista valmistettua levyä, jossa lastut on liitetty toisiinsa liiman (tai muun sideaineen), paineen, ajan ja lämmön avulla. Se on erittäin tiheää, painavaa ja tasaista materiaalia. Sitä käytetään halvempana ja vähemmän kestävänä umpipuun tai vanerin korvikkeena rakentamisessa ja huonekaluteollisuudessa. Lastulevy kestää huonosti vettä, ja kosteus saa sen turpoamaan.

Lastulevyn valmistus alkaa puuosien kuivaamisesta, jonka jälkeen ne lajitellaan koon mukaan. Lastut liitetään toisiinsa lämmössä kovettuvalla liimalla. Lastujen ja liiman sekoitus sirotellaan kerroksittain levyaihioiksi ja puristetaan yhtenäiseksi levyksi kuumapuristimella. Tämän jälkeen levyt jäähdytetään ja reunat sahataan. Lopuksi levyt paloitellaan myyntikokoon, hiotaan ja lajitellaan.