Suomalainen muinaisusko

Suomalainen muinaisusko

Kulttuuriin kuuluvat myös maailmankatsomukset ja uskonnot.
Suomalainen muinaisusko oli olemassa kauan ennen kristinuskoa ja vielä sen aikanakin. Osia muinaisuskosta löytyy tämänkin päivän kulttuurissa, tavoissa ja kielessä.
Esimerkiksi sana ukkonen tulee Ukko-nimisen muinaisjumalan nimestä. Ukon uskottiin asuvan taivaassa ja aiheuttavan ukonilman!


Monet muutkin luonnonilmiöt saivat yliluonnollisen selityksen. Uskottiin moniin henkiolentoihin: henkiin, haltioihin, jumaliin, tonttuihin, hiiseihin..... Muinaisusko oli osa arkista elämää. Monet paikat luonnossa olivat pyhiä.
Saamelaisten muinainen luonnonusko oli vielä omansa.

Krsitinusko saapui Suomen alueelle noin tuhat vuotta sitten. Lännestä saapui roomalaiskatolisuus ja idästä ortodoksisuus. Myöhemmin katolisuus muuttui luterilaisuudeksi, joka on nykyään suurin uskontokunta Suomessa.

Nykyään uskontojen määrä on kasvanut Suomessa. Esimerkiksi islam, juutalaisuus ja buddhalaisuus ovat uskontoja, joilla on omat uskonnolliset yhdyskuntansa. Suomessa on lain mukaan uskonnonnvapaus, joka takaa oikeuden kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhteisöön. Ketään ei saa pakottaa harjoittamaan uskontoa, eikä sen harjoittamista saa estää.

Uskontokuntiin kuulumattomat muodostavat Suomen suurimman katsomuksellisen vähemmistön. Moni heistä opiskelee koulussa elämänkatsomustietoa.