Säännöt ja sopimukset

Miksi on sääntöjä? Ovatko ne kaikki tarpellisia ja reiluja?

Ohjeita ja sääntöjä on kaikkialla: koulussa, kotona, liikenteessä, harrastuksissa, nuorisotalolla... Mihin niitä kaikkia tarvitaan?
Tärkeimmät säännöt määrittelee Suomen laki. Esimerkiksi koulussa tai kotona ei voi olla sääntöjä, jotka ovat ristiriidassa lain kanssa.
(Esimerkkitapaus mikkeliläisestä koulusta - keskustelkaa asiasta)

Yleensä säännön takana on jokin asia, jota pidetään tärkeänä.
Esimerkiksi oppitunnilla ei saa metelöidä turhaan, koska oppimista pidetään arvokkaana, ja siksi ei ole oikein häiritä muiden oppimista.


TEHTÄVÄ 1: Miettikää esimerkiksi koulun järjestyssääntöjä. Onko siellä jotakin, joka on turha ja pitäisi poistaa? Pohtikaa, miksi se sääntö on olemassa tai suojeleeko kyseinen sääntö jotakin arvokasta? Entä oman perheen säännöt?

TEHTÄVÄ 2: Joskus joudutaan rajoittamaan tai kieltämään jokin asia kaikilta vain siksi, että pieni joukko ihmisiä ei osaa toimia oikein.
Esimerkiksi hampaille terveellinen ksylitolipurukumi ruokailun jälkeen jouduttiin kieltämään koulussa, koska osa oppilaista liimasi pureskeltuja purukumeja pulpettien alle ja ne tarttuivat toisten vaatteisiin. Onko teidän koulussanne jouduttu kieltämään jotakin samankaltaisesta syystä?


Säännöt ja lait ovat ihmisten laatimia ja niitä muutetaan olosuhteiden muuttuessa. Joskus menee pitkiäkin aikoja, ennenkuin jonkin asian epäreiluus ymmärretään. Ihmisten tulee olla tasa-arvoisia lain edessä. 
Suomessa laki on kohdellut naisia epätasa-arvoisesti historian aikana. Naiset olivat pitkään isänsä tai aviomiehensä tahdon varassa. Nainen ei esimerkiksi voinut hallita omaisuuttaan tai solmia työsopimusta ilman miehensä lupaa.
Suomi on ollut myös edelläkävijä tasa-arvossa: Naiset saivat vaalikelpoisuuden, eli mahdollisuuden asettua ehdokkaaksi ensimmäisenä maailmassa.

Suomessa miehet ja pojat kohtaavat myös joitakin tasa-arvo-ongelmia. Esimerkiksi miesten terveysongelmat ja miesten lyhyempi elinikä ovat huolenaiheita. Lisäksi perinteiset sukupuoliroolit voivat asettaa paineita miehille esimerkiksi tunteiden näyttämisessä. On tärkeää pyrkiä luomaan yhteiskunta, jossa kaikilla sukupuolilla on tasavertaiset mahdollisuudet ja oikeudet.

On tärkeää voida kyseenalaistaa sääntöjä. Jos huomaat koulussa jonkin epäreiluuden, ota se puheeksi. Sinulla on oikeus esittää mielipiteesi ja tulla kuulluksi. Muistathan perustella mielipiteesi asiallisesti.

TEHTÄVÄ 3: Tarkastelkaa tätä tilastokeskuksen kuvaa vuodelta 2022. Missä kohdin on eroja? Mikä voisi selittää kyseisiä eroja?

TEHTÄVÄ 4: Toteutuuko sukupuolten välinen tasa-arvo koulussanne? Kohdellaanko tyttöjä ja poikia samalla tavoin?



PROJEKTI: Millainen olisi ihanneyhteiskunta, jossa ihmisten elämä olisi mahdollisimman hyvää? Kuvitelkaa, että perustatte uuden valtion autiolle saarelle. Millaisia sääntöjä siellä tarvitaan? Millaisia oikeuksia kansalaisille taataan? Onko säännöissä huomioitu erilaiset ihmiset? Kirjoittakaa säännöt paperille. Voitte keksiä valtiolle lipun ja piirtää kuvan saaresta.

Vaihtoehtoisesti voitte suunnitella unelmien koulun.

Ohjeita opettajalle alla olevissa linkeissä.

Linkit kpl 2