JapaniūüáĮūüáĶ

Perustiedot

Japani

Pääkaupunki: Tokio
Valtiomuoto: perustuslaillinen monarkia
Keisari: Akihito
Pinta-ala: 377 954, 84 neliökilometriä
Väkiluku: n. 126, 5 milj.
Viralliset kielet: japani
Valuutta: Japanin jeni
Väestöntiheys: suurimmissa kaupungeissa noin 350 asukasta/km.
Valtauskonnot: Japanin alkuper√§inen uskonto on Ňõintolaisuus, vaikka maan p√§√§uskonto on buddhalaisuus.
Maan t√§rkeimm√§t saaret pohjoisesta etel√§√§n ovat HokkaidŇć, HonshŇę (p√§√§saari), Shikoku jo KyŇęshŇę.


Yksi Japanin jeni vastaa 0,01 ‚ā¨.Japanin naapurimaita ovat pohjoisessa Venäjä, lännessä Etelä-Korea ja Pohjois-Korea ja etelässä/lounaassa Kiina. Se on noin 40 000 neliökilometriä suurempi kuin Suomi. Japani on väkiluvultaan noin 25 kertaa Suomen kokoinen.
Japani on perustuslaillinen monarkia ja sitä johtaa keisari ja vaaleilla valittu parlamentti.
Se sijaitsee pituus- ja leveyspiireill√§ 35¬į N ja 139¬į E.

Punainen pallo japanin lipussa symboloi nousevaa aurinkoa.


Japanin lippu ja vaakunaūüĎÜūüŹĽJapanin kansallislaulu Kimi ga yo

Tokio

Tokio on Japanin pääkaupunki ja suurin kaupunki. Se sijaitsee Tyynenmeren ja Tokionlahden rannalla, Kanton alueella Japanin pääsaaren Honshun keskiosassa.

Pinta-ala: 2 188 neliökilometriä
Asukasluku: 13, 62 miljoonaaMuuta tietoa Tokiosta:

Tokio oli alunperin pieni kalastajakylä, jonne samurai Tokugawa Ieyasu perusti päämajansa vuonna 1590.

Tokiossa sijaitseva Shinjuku on maailman vilkkain rautatieasema, jonka läpi kulkee päivittäin noin 3,6 miljoonaa ihmistä. Euroopan vilkkain rautatieasema on Pariisin Gare du nord, ja sen läpi kulkee vuodessa 190 miljoonaa ihmistä, saman verran kuin Shinjukun läpi alle kahdessa kuukaudessa.

Tokiossa kadut ovat epäloogisessa järjestyksessä, eikä niillä kaikilla ole edes nimeä. Taloja ja rakennuksia ei ole myöskään numeroitu järjestykseen, vaan numero määräytyy rakentamisjärjestyksen mukaan.

Tokiossa sijaitseva Skytree- televisio- ja näköalatorni on maailman korkein torni ja maailman toisiksi korkein rakennus. Se on kokonaisuudessaan 632 metriä korkea ja kaksi näköalatasannetta ovat 350 metrin ja 450 metrin korkeudessa. Ranskassa sijaitseva Eiffel-torni on antenni mukaan luettuna 324 metriä korkea, eli Skytree on melkein kaksi kertaa sen kokoinen.


Skytree
Kasvillisuus, ilmasto ja eläimet

Japanin luonto:

Tästä näet videon Japanin luonnosta.


Fuji-vuori


Neljästä pääsaaresta ja monista tuhansista pienistä saarista koostuva Japani sijaitsee Itä-Aasiassa Tyynenmeren rannikolla.
Japanilla on rannikkoa 29751 kilometriä. Se sijaitsee tuliperäisellä alueella jossa on noin 160 tulivuorta, joista kolmasosa on aktiivisia. Siellä on jatkuvasti pieniä maanjäristyksiä ja sillointällöin suuria ja tuhoisia maanjäristyksiä, jotka johtavat usein tsunameihin. Fuji on Japanin korkein vuori. Se on noin 3776 metriä korkea.

Japanissa on subtrooppista kasvillisuutta, ikivihreitä lehtipuumetsiä ja
tundra- ja vuoristo kasvillisuutta. Alueella esiintyy noin 4500 syntyperäistä kasvilajia.


KrysanteemiūüĎÜūüŹľ on Japanin kansalliskukka, mutta kirsikankukka
symboloi japanilaisten sielua. Kirsikankukkaa pidetään Japanissa myös
hyveen ja kauneuden symbolina.Japanin ilmasto:

Tokion ilmastodiagrammi

Japanin saariston pituuden ja vaihtelevien pinnanmuotojen vuoksi maan ilmasto on hyvin monimuotoinen. Japani sijaitsee lauhkealla ilmastovyähykkeellä, jonka takia ilmasto on yleensä leuto ja miellyttävä. Siellä on viileät talvet ja kuuman kosteat kesät. Talvisin kylmä ja kuiva tuuli puhaltaa Siperiasta Japaniin. Kesäisin päiväntasaajan alueen trooppiset matalapaineet synnyttävät taifuuneja jotka tuovat rankkasateita Japaniin. Japaniin on paras aika matkustaa syksyisin ja keväisin, syksyllä lokakuusta joulukuuhun ja keväällä maaliskuusta toukokuuhun.

Japanin eläimet:

Japanissa on runsaasti erilaisia eläimiä ja eläinlajeja. Kotoperäisiä nisäkäslajeja on 180 ja
erilaisia kalalajeja on jopa 1230 lajia. Merilintuja Japanissa on runsaasti. Siellä eläviä lintulajeja
yhteensä on noin 600.

Lumiapina

Tästä näet videon japanilaisista lumiapinoista.

Japanilaiset lumiapinat ovat maailman pohjoisimpana elävä apinalaji.
Ne viettävät talvet tulen ääressä tai kuumilla lähteillä.

Supikoira

Supikoira elää luontaisesti Tyynenmeren läheisyydessä Itä-Aasiassa,
mutta vuosina 1929-1955 niitä on siirretty myös Euroopan alueille.
Supikoira on myös Japanin kansalliseläin.

Habu käärme

Tästä näet videon habu käärmeestä
Todella myrkyllinen habu käärme elää Japanin Okinawanan saaristossa.

Kalapöllö

Kalapöllö on pöllölintu. Se syö kalaa ja joskus
pikkunisäkkäitä kuten hiiriä.

Elinkeinot ja luonnonvarat

Teollisuus:
Japani luetaan maailman suurimpien ja kehittyneimpien teollisuusmaiden joukkoon. Siellä valmistetaan esimerkiksi moottoriajoneuvoja. Niiden valmistuksessa menestyviä yrityksiä ovat esim. Toyota, Nissan ja Honda. Sähkölaitteiden tunnettuja valmistajia ovat esimerkiksi Sony ja Panasonic. Japani menestyy myös konetyökalujen, kemikaalien, teräs- ja rautametallien ja prosessoidun ruoan valmistuksessa. Japanin kaivostoiminta on melko vähäistä. Suurimmat esiintymät ovat kivihiili, rauta, sinkki, lyijy, kupari, rikki, kulta ja hopea.

Maatalous:
Japanissa maataloutta rajoittaa sen vuoristoinen ja karu maasto. Japanin tärkein ja merkittävin viljelystuote on riisi. Riisin lisäksi siellä viljellään myös sokerijuurikkaita, vihanneksia ja hedelmiä. Karjataloudelle tärkeimmät tuotteet ovat porsaanliha, siipikarja, maito ja munat. Japanissa myös kalastetaan paljon ja maan vuosittainen kalansaalis on yksi maailman suurimmista. Liikakalastus ja saasteet ovat kuitenkin aiheuttaneet lähivesien tyhjenemistä.


Palvelut:
Palvelut työllistää suurimman osan Japanin työvoimasta. Palvelualan suurimmat työllistäjät ovat terveydenhuolto- sairaanhoito- ja hyvinvointipalvelut, ja majoitus- ruoka- ja juomapalvelut.

Historia, väestö ja kulttuuri

Kulttuuri:

Geishat:
Geishat ovat japanilaisia naisviihdyttäjiä ja taiteilijoita. Nykyaikana he ovat eräänlaisia "emäntiä", jotka esimerkiksi viihdyttävät teehuoneen vieraita erilaisilla taide-esityksillä, tai tarjoilevat teetä. Geishan tehtävä on saada vieraat tuntemaan olonsa mukavaksi. Geishaharjoittelijoita kutsutaan nimellä Maiko.Kimono on perinteinen japanilainen kaapumainen vaate,
jota käyttävät kaikenikäiset miehet, naiset ja lapset. Se on
T-mallinen, suoralinjainen, pitkä kaapu jossa on kaulus ja pitkät hihat.

Juhlia:

Hanami on yksi Japanin merkittävimmistä kansanjuhlista. Silloin juhlitaan kirsikkapuiden kukkimista. Japanilaiset kokoontuvat kirsikkapuiden alle kukinnan ollessa huipussaan, ja syövät, juovat ja viettävät aikaa yhdessä. Juhlan ajankohta vaihtelee kirsikkapuiden kukinnan mukaan. Yleensä täysi kukinta kestää vain muutaman päivän.

Tanabata: Japanilainen juhlapäivä, joka liittyy tähtiin ja kuukalenteriin. Sillä juhlistetaan kahden tähden, Vegan ja Altairin kohtaamista. Juhla osuu länsimaisessa kalenterissa elokuulle.

Hana-matsuri: Japanilainen kukkajuhla, jolla juhlistetaan Buddhan syntymäpäivää. Sitä vietetään 8. huhtikuuta. Se ei ole kansallinen pyhäpäivä.

Japanilainen ruoka:

Japanilainen ruoka tunnetaan tuoreista raaka-aineistaan. Japanilaisia ruokia on muun muassa sushit, ramenit, tempurat, tofu, tonketsu, yakitori, shabu-shabu, sukiyaki ja okonomiyaki.

Yksi tunnetuimmista japanilaisista ruoista on sushi, jota syödään myös muualla maailmassa. Susheissa on yleensä riisiä ja kalaa, ja joskus ne kääritään merilevämattoon. Sushia syödään yleensä wasabin ja soijakastikkeen kanssa.

SushiūüĎÜūüŹĽ

TofuūüĎÜūüŹĽ

Shabu-shabuūüĎÜūüŹĽ

OkonomiyakiūüĎÜūüŹĽ

Kuuluisia japanilaisia:

Yayoi Kusama, japanilainen nykytaiteilija. Hän syntyi 22. maaliskuuta 1929, eli hän on 87 vuotias. Kusama tunnetaan suurikokoisista taideteoksistaan, joissa hän käyttää pilkkuja ja muita muotoja.


Katsushika Hokusai, on japanilainen puupiirrostaiteilija. Hän on
tunnetuin maisemakuvaaja, ja hänen maineikkain teossarjansa on
nimeltään 36 näkymää Fujivuorelle.

Hokusain tunnettu teos "Kanagawan suuri aalto" ūüĎÜūüŹľ

Hayao Miyazaki, on japanilainen elokuvatuottaja. Hän on tehnyt
monia suosittuja anime-elokuvia. Yksi tunnetuimmista Miyazakin elokuvahahmoista
on eräänlainen metsänhenki Totoro. Miyazaki perusti myös
oman elokuvastudion vuonna 1985.


Japanin matkailunähtävyyksiä:
Japanissa on runsaasti eri temppeleitä, puutarhoja, palatseja ja linnoja. Myös aina lumihuippuinen Fuji- vuori on yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä Japanissa. Tunnetuimpia matkakohteita ovat kaupungit Tokio ja Kioto.


Historia:

Ensimmäiset merkit siviilisaatiosta saapuivat Japanin alueelle n. 10 000 eaa. Samalla Japanissa alkoi Jomon-kausi. Ensimmäiset asukkaat saapuivat todennäköisesti Koreasta ja Koillis-Aasiasta.

Jomon-kulttuuriin kuului esimerkiksi alkeellinen maatalous ja osittain paikallaan pysyvä metsästäjä- keräilijöiden elämäntapa. Kaudelta on peräisin myös naruilla painetuilla kuvioilla koristellut saviastiat.
Jomon-kautta seurasi Yayoi-kausi, n. 200- luvulla eaa. Kauden alussa Japaniin saapui riisinviljely, pronssin ja raudan valmistus, kankaan kudonta ja uusi hautaustapa.

Jomon-kauden aikainen ruukku


SamuraiūüĎÜūüŹľ

Feodaaliajan Japanissa eräs sotilasluokan jäsen oli samurait. He olivat kuuluisia taistelutaidoistaan ja hurjan näköisistä haarniskoistaan. Myöhemmin samurailuokan kadottua heidän taistelutaitonsa jäivät elämään harrastuksina, joita nykyisin kutsutaan budolajeiksi. Budolajeja ovat esimerkiksi judo, karate, kendo ja aikido.
Tästä näet videon yhdestä budolajista, aikidosta.
Tästä näet videon toisesta budolajista, karatesta.

Muuta tietoa

Japania kutsutaan "nousevan auringon maaksi", koska maan nimen muodostavat kirjoitusmerkit tarkoittavat auringon lähdettä.

Manga:
Manga tarkoittaa japanilaista sarjakuvaa. Sitä myydään maailmalla miljoonittain. Japanissa mangalla on laaja lukijakunta joka kattaa kaikki ikäryhmät. Maan myydyin manga-lehti on Weekly Shonen Jump.


Anime:
Animeksi kutsutaan japanilaista animaatiota. Anime tehdään yleensä jonkun suositun Manga-sarjakuvan pohjalta.


Pokémon:
Pokémon on japanilainen tuotesarja joka sai alkunsa vuonna 1996
Nintendon Game Boy -konsolille julkaistusta videoroolipelistä.
Nimi Pokémon tulee kahdesta sanasta: pocket ja monsters.
Tuotesarjaan kuuluu myös keräilykorttipeli, anime, manga ja
lukuisia muita eri tuotteita. Tunnetuin Pokémon hahmo on Pikachu
joka on myös sarjan tunnushahmo.
Origami:
Origami tarkoittaa japanilaista paperitaittelua. Paperitaittelu on alunperin Kiinasta josta se levisi varhain
buddhalaisten munkkien mukana Japaniin, jossa se kehittyi huippuunsa ja sai nimen origami.
Nimi origami tulee kahdesta sanasta "oru" (taittaa) ja "kami" (paperi).

Ajankohtaista:
Japanissa esiteltiin vastattain uusi juna, joka leijuu voimakkaiden magneettien ansiosta n. 10 cm kiskojen yläpuolella. Junan huippunopeudeksi mitattiin 603 km/h.

Japanilaista sanastoa:
Hei! = konnichiva!
Mitä kuuluu? = o genki desu ka?
Näkemiin! = mata ne!
Tervetuloa! = irasshaimase!
Huomenta! = ohayŇćgozaimasu!
Iltaa! = konbanwa!
Hyvää yötä! = oyasuminasai!
Kiitos! = arigatŇć!
Anteeksi = sumimasen
Kyllä = hai
Ei = iie

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä