Mikä pilvipalvelu on?

Pilvipalvelu

Useilla työpaikoilla, oppilaitoksissa ja kotonakin on siirrytty tietoisesti tai tiedostamatta käyttämään pilvipalveluita – mutta mitä ne ovat?

Pilvipalvelu lyhyesti:
  • tiedot ja/tai ohjelmat ovat pilvessä, ne eivät ole omalla tietokoneella tai koulun/yrityksen palvelimella
  • ohjelmia ei tarvitse asentaa vaan ne toimivat pilvipalvelimella
  • tiedostojen yhteiskäyttö (jakaminen) muiden ihmisten kanssa onnistuu helposti
  • palvelun nopeus on riippuvainen oman yhteyden nopeudesta
  • jatkuva varmuuskopiointi palvelun toimittajan puolesta
  • tietoihin ja ohjelmiin pääsee käsiksi tietokoneella ja mobiililaitteilla internetin kautta kunhan internetyhteys on olemassa
  • palvelun on tavoitettavissa ajasta ja paikasta riippumatta

Pilvipalvelu vähän pidemmin

Pilvipalvelulla tarkoitetaan internet-palveluita, joihin voi tallettaa esimerkiksi valokuvia, musiikkia, dokumentteja, muita tiedostoja ja videoita. Pilvipalvelun etu on, että siihen tallennettuihin tiedostoihin pääsee käsiksi millä tahansa internet-yhteydellä varustetulla laitteella, kuten tietokoneella, puhelimella ja vaikkapa älytelevisiolla.

Kun tiedot tai ohjelmat ovat pilvessä, ne eivät ole omalla tietokoneella tai yrityksen omalla palvelimella vaan pilvipalvelun tarjoavan yrityksen palvelimella. Niihin pääsee käsiksi tietokoneella ja mobiililaitteilla internetin kautta melkeinpä mistä vain ja milloin vain. Pilvi tarkoittaa siis käytännöissä palvelimien (eli tietokoneiden) verkostoa.

Pilvipalvelun toimintaa on helppo havainnollistaa sähköpostin avulla. Aiemmin työsähköpostiin pääsi usein vain omalta työkoneelta. Sen sijaan omaa henkilökohtaista sähköpostia pääsi käyttämään miltä tahansa koneelta tai laitteelta, sillä yleisimmät sähköpostiohjelmat toimivat keskitetyn palvelimen kautta. Tällaista palvelinta kutsutaan pilvipalvelimeksi ja palvelimella toimivia verkon kautta käytettäviä palveluja pilvipalveluiksi.

Suosittuja pilvipalveluita ovat esimerkiksi Microsoftin Office 365, Applen iCloud, Googlen G Suite ja Dropbox.


[1]: Mikä ihmeen pilvipalvelu?
[2]: Mikä on pilvipalvelu?
[3]: Office 365
[4]: G Suite