HARJOITUS 4: Hiiri ja näppäimistö haltuun

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

A) HIIREN KAKKOSNAPPI
Hiiren oikean napin taakse kätkeytyy paljon erilaisia temppuja (voidaan määritellä tarvittaessa myös vasemmaksi napiksi). Kakkosnappia painamalla eri ohjelmissa ja ikkunoissa aukeaa erilaisia valikoita, joiden sisältä voi valita monenlaisia komentoja. Sama periaate toimii myös kosketuslevyssä (MAC-koneilla kahdella sormella klikkaus)

Kokeile hiiren kakkosnapin toimintaa selaimessa sekä käyttöjärjestelmässä (menemällä esim. kirjastoihin tai omiin tiedostoihin). Millaisia toimintoja oikean napin takaa löytyy? Listaa Alla olevaan kenttään.

https://peda.net/id/1c9895070ca
B) PIKANÄPPÄIMET A
Opettelemalla erilaisten pikanäppäinten käyttöä säästät aikaa ja hermoja. Joskus niistä käytetään myös nimeä "näppäinkomennot" tai "pikakomennot".

Tekstinkäsittelyssä erityisesti seuraavat pikanäppäimet ovat käteviä:

ctrl + x leikkaa
ctrl + c kopioi
ctrl + v liitä
ctrl + z kumoa
ctrl + y tee uudelleen
alt + tab siirry ohjelmasta toiseen

Kopioi alla olevaan tekstikenttään jokin teksti Wikipediasta (ethän tee tätä muilla opintokokonaisuuksilla?! ;) ) käyttämällä pikanäppäimiä. Kokeile mitä tekstille tapahtuu tekstikentässä eri pikanäppäimillä. Kopioi lopuksi kolmesta eri Wikipedia-artikkelista yksi kappale tekstikenttään pikanäppäimillä.


C) PIKANÄPPÄIMET B
Tutustu Kotimikron tai Ylen listaamiin parhaimpiin Windows 10 pikanäppäimiin ja kokeile niiden käyttöä. Ylen sivulta löytyy myös MAC-käyttäjille ohjeita pikanäppäimiin liittyen.
| https://kotimikro.fi/oheislaitteet/kayttojarjestelma/windows-10/windows-10-n-parhaat-pikanappaimet
| https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/29/digitreenit-1-opettele-ainakin-nama-nappainkomennot

Kerro alla mitkä kolme pikakomentoa vaikuttavat sinun käyttöösi parhaimmilta ja miksi

https://peda.net/id/1c9895070ca
D) KYMMENSORMIJÄRJESTELMÄ
Lukiossa ja jatko-opinnoissa tulet kirjoittamaan satoja ellet tuhansia sivuja tekstiä. Tuhlaat rutkasti aikaa, jos olet hyvin hidas kirjoittaja.

Nopeaan kirjoittamiseen ei tarvita välttämättä 10-sormijärjestelmää ( https://yle.fi/uutiset/3-8659766 ), mutta paljon harjaantumista ja ainakin enemmän kuin kaksi sormea! Halutessasi voit treenata nopeaa kirjoittamista tällä sivustolla: https://www.typingstudy.com/fi-finnish-2/lesson/1

TEHTÄVÄ : tee kirjoitusnopeustesti ja kerro alla olevaan kenttään aikasi.
https://www.typingstudy.com/fi-finnish-3/speedtest

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen