Kyrilliikkaa koneilla

Kyrilliikkaa koneilla

Eri laitteilla on erilaisia mahdollisuuksia käyttää kyrillisiä kirjaimia. Esimerkiksi iOS-laitteilla voit ladata kyrillisen näppäimistön asetusten kautta. Yhdellä näpäytyksellä voit vaihdella erikielisiä näppäimistöjä. Lisäetuna on, että myös näet kyrilliset kirjaimet.

Microsoft Windows- ja Mac OS X-käyttöjärjestelmissä voit myös ladata kirjaimet suoraan koneelta. Haittana on, että et näe näppäinjärjestystä. Voit hankkia näppäinten päälle tarrat, jotta kirjoittaminen olisi helpompaa ainakin aluksi (esim. Ruslania-kirjakauppa Helsingissä myy erilaisiin näppäimistöihin sopivia tarroja).

Helsingin yliopiston sivulta voit ladata koneesi RuSlav-näppäinjärjestyksen. Sen hyvä puoli on, että suomalaisen а:n kohdalta löytyy venäläinen a jne. Erikoiskirjaimet ja merkit on kekseliäästi sijoitettu: Q – Щ, X – Ж, Ä – Я. Ks. http://blogs.helsinki.fi/slavbalt-atk/


Muita hyviä apuvälineitä kirjoitukseen:

Tuttu ja turvallinen Translit (toimii kuten Helisingin yliopiston RuSlav-näinjärjestys): http://translit.net/

Painomerkit: http://slavenica.com/

Syötä haluamasi teksti ylempään tekstilaatikkoon. Paina laatikon alla olevan oikeanpuoleisen ”vaakalaatikon” nuolta. Valitse: Русский новое правописание ja знак ударения > последовательно. Teksti ilmestyy alempaan laatikkoon painomerkkien kera. Jos sanassa on useita painovaihtoehtoja, ohjelma antaa sinulle valikon, josta pääset valitsemaan oikean. Joskus ohjelma antaa tavallisissakin sanoissa vääriä painoja. Saat silloin painon paikalleen kirjoittamalla sanan uudestaan ylälaatikkoon ja laittamalla painollisen vokaalin isolla kirjaimella. Valitse sitten знак ударения > слОво → сло́во

Painot ja taivutusmuodot: https://ru.wiktionary.org/wiki

Jos et ole varma painon paikasta, syötä sana oikeassa yläkulmassa olevaan laatikkoon. Samalla löydät myös taivutusmuodot.

Oikeakielisyysasioita voit tarkistaa täältä: http://www.gramota.ru/