Johdanto

Julkaisuun tarvitaan kuvien lisäksi myös tekstisisältöä. Tekstiä tuotetaan toimisto-ohjelmistojen tekstinkäsittelyohjelmilla. Jos on tarkoitus käyttää taittoon erillistä julkaisuohjelmaa, järkevintä on kirjoittaa teksti varsinaisessa tekstinkäsittelyohjelmassa ilman erityisempiä muotoiluja ja tuoda vasta sitten taitto-ohjelmaan, koska tavallisissa tekstinkäsittelyohjelmissa on paremmat oikeinkirjoitustyökalut.
Käytettävät fontit, tyylit ja muotoilut määritellään vasta taittovaiheessa, jotta julkaisusta tulee selkeä ja yhdenmukainen. Jos teksti on tarkoitus ladata taitto-ohjelmaan, kannattaa tiedosto tallentaa RTF tai TXT-muotoon.
Mikäli varsinaista taitto-ohjelmaa ei ole tarkoitus käyttää julkaisun painokuntoon saattamiseksi, voi tekstinkäsittelyohjelmalla tehdä myös ulkoasun muokkauksen ja tulostaa valmiin dokumentin. Raja tekstinkäsittelyohjelman ja julkaisuohjelman välillä on häilyvä ja nykyään monet painotalot tai lehdet hyväksyvät tiedostomuodoksi myös tekstinkäsittelyohjelmilla tuotettua sisältöä. Kätevin tiedostomuoto lopullisen julkaisun katseluun ja tulostukseen on pdf. Pdf-muotoon tallennettua dokumenttia ei voi enää jälkikäteen helposti editoida ja siksi alkuperäinen versio tekstistä kannattaa aina säilyttää muokkausta varten myös siinä tiedostomuodossa, jolla sitä on alunperin kirjoitettu.