Revontulet - Aurora Borealis

Revontulet - Aurora Borealis

Revontulet (latinaksi Aurora Borealis) ovat kiehtoneet ihmisiä läpi aikojen. Auringosta lähtee sähköisesti varautuneita hiukkasia, joita kutsutaan aurinkotuuleksi. Hiukkaset joutuvat ilmakehän vaikutuspiiriin ja kulkeutuvat Maan magneettikentän vaikutuksesta lähelle napa-alueita. Kun hiukkaset törmäilevät ilmakehässä happi- ja typpimolekyylien kanssa, hiukkasten liike-energia muuttuu näkyväksi valoksi.

Revontulia esiintyy yleisimmin napojen lähellä olevilla leveysasteilla. Pohjoisella pallonpuoliskolla niiden nimitys on Aurora borealis, northern lights ja eteläisellä pallonpuoliskolla Aurora australis, southern lights. Revontulia nähdään normaalisti kapealla alueella. Se ulottuu noin 3000 km päähän napa-alueista. Kun Auringolla on aktiivisempi kausi, revontulia saattaa esiintyä laajemmallakin alueella. 

Suomalaiset revontuliharrastajat ovat löytäneet yhdessä avaruustutkijoiden kanssa uuden revontuli-ilmiön. Tämä uusi revontulimuoto on nimetty dyyneiksi. Dyynit ovat todennäköisesti noin sadan kilometrin korkeudessa hyökyviä happiatomien aaltoja, jotka auringosta purkautuva hiukkasten virta saa loistamaan. 
Katso revontuliin liittyvä video.