Osio 2. Twitter

Twitter tutuksi

Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (tai twiitit), voivat sisältää korkeintaan 280 merkkiä. Käyttäjien on mahdollista lähettää ja vastaanottaa päivityksiä Twitter-verkkosivuston kautta, tekstiviesteinä, RSS-syötteenä tai erilaisten sovellusten kautta.

Twitter opas

Twitter-opas vasta-alkajille

Twitter on suosittu keskustelu- ja uutiskanava, jossa käyttäjät julkaisevat enintään 280 merkkiä tekstiä sisältäviä viestejä eli twiittejä.

Twitter on omiaan juuri nyt tapahtuvien uutisten, tapahtumien ja tilanteiden käsittelyyn. Se ei perustu tosielämän tuttavuuksiin kuten esimerkiksi Facebook, vaan Twitterissä voi rohkeasti seurata eri henkilöitä, organisaatioita ja uutislähteitä. Tämä opas paneutuu Twitterin perustoimintoihin. Jos jokin asia jää epäselväksi, kysy lisää sivun lopusta löytyvällä kommenttilomakkeella tai Twitterissä.

 

********************************************
* Opasta on päivitetty viimeksi 8.11.2017. *
********************************************

Ajankohtaista

Twitterissä on alusta alkaen ollut käytössä 140 merkin rajoitus twiittien pituudelle. Syksyllä 2017 palvelu alkoi vähitellen mahdollistaa 280 merkkiä pitkät twiitit, ja 8.11.2017 ominaisuus tuli laajasti käyttöön suomalaisille käyttäjille.

Kuinka se toimii?

Kaikilla Twitterin käyttäjillä on profiilisivu, jolta käyttäjän twiitit löytyvät käänteisessä aikajärjestyksessä. Profiilin ulkoasua voi muokata värejä, taustakuvaa ja otsakekuvaa vaihtamalla. Käyttäjäprofiili on parhaimmillaan omistajansa näköinen ja kertoo jotain käyttäjän taustasta, kiinnostuksista ja twiittien aiheista.

Kuva 1. Oppaan tekijän Twitter-profiilisivu.Kuva 1. Oppaan tekijän Twitter-profiilisivu.

Seuraa muita käyttäjiä

Pääset kunnolla Twitterin maailmaan, kun alat seurata (follow) muita käyttäjiä. Seuraamalla käyttäjää tilaat hänen tekemänsä twiitit itsellesi. Näin Twitter-etusivullesi muodostuu uutisvirta, jossa seuraamiesi käyttäjien twiittaukset näkyvät (kuva 2).

Kuva 2. Twitterin etusivunäkymä ja sen tärkeimmät ominaisuudet.Kuva 2. Twitterin etusivunäkymä ja sen tärkeimmät ominaisuudet.

Tutustu suomalaisiin twiittaajiin esimerkiksi tämän aloituspakkaus-listan avulla ja ota kiinnostavat tilit seurantaan. Listaa ylläpitää käyttäjä @Parkkisenniemi.

Vastaa ja mainitse

Voit vastata toisen käyttäjän twiittiin vastaa-toiminnon (reply) avulla (kuva 3.). Alkuperäisen twiittaajan käyttäjätunnus jää osaksi vastausviestiä, ja kun julkaiset vastauksen, saa käyttäjä siitä ilmoituksen. @tunnus-muotoisia käyttäjätunnuksia voi myös lisätä twiitteihin, eli niiden avulla voi mainita useita käyttäjiä samassa twiitissä. Mainitut käyttäjät saavat ilmoituksen maininnasta ja löytävät maininnat omalta Ilmoitukset-sivultaan.

Kuva 3. Yksittäisen twiitin toimintoja ja ominaisuuksia.Kuva 3. Yksittäisen twiitin toimintoja ja ominaisuuksia. Kuka näkee twiittini?

Twitterissä toimitaan pääosin avoimesti, jolloin käyttäjän twiitit ovat julkisia ja luettavissa profiilisivulta. Siinä, miten twiitit näkyvät seuraajien uutisvirrassa, on eroja. Tavallinen twiitti näkyy kaikkien seuraajien twiittivirrassa. Vastaustwiitissä vastaanottajan käyttäjätunnus aloittaa viestin ja twiitti näkyy ainoastaan sellaisten käyttäjien kotivirrassa, jotka seuraavat sekä twiitin lähettäjää että vastaanottajaa:

Teuvo Väisänen@stedi

@liljajan Aika jees on kans nuo irralliset taskuun menevät ulkoiset akkupötkylät.

Jani Lilja ☕@liljajan
 

@stedi Reissussa on monasti ollut akullinen matkalaturi matkassa. Ne on hienoa vehkeitä.

 
Näytä käyttäjän Jani Lilja ☕ muut twiitit
 
 
 

 

Yllä olevat twiitit näkyvät sellaisten käyttäjien kotivirrassa, jotka seuraavat sekä käyttäjää @liljajan että @stedi. Laajemman näkyvyyden vuoksi käyttäjät toisinaan lisäävät esimerkiksi pisteen twiitin alkuun, jotta twiitti näkyisi julkaisijan kaikille seuraajille, kuten @soalmila seuraavassa twiitissä:

 
Näytä käyttäjän Atso Almila muut twiitit
 
 
 

 

Uudelleentwiittaus, retwiittaus, retweet

Uudelleentwiittaus (retweet) tarkoittaa toisen käyttäjän tekemän twiitin uudelleenjulkaisemista. Uudelleentwiittamalla jaat toisen käyttäjän tekemän julkaisun omille seuraajillesi, jotka taas halutessaan voivat jakaa sen eteenpäin. Näin twiitit voivat levitä nopeasti käyttäjältä toiselle ja saada parhaimmillaan laajaa näkyvyyttä.

Uudelleentwiittaus-painikeUudelleentwiittaa-painikkeella twiitin voi julkaista eteenpäin.

Twiitin voi jakaa eteenpäin sellaisenaan, mutta voi olla hyvä ajatus lisätä mukaan jokin ajatus tai kommenti, joka valaisee uudelleenjulkaisemisen syytä:

Uudelleentwiittaus ja kommenttiUudelleentwiittaus kommentin kera.

Uudelleentwiittauksessa näkyy alkuperäinen twiitti sekä uudelleentwiittaajan tekemä kommentti:

Uudelleentwiittaus ja kommentti viestivirrassa.Kommentoitu uudelleentwiittaus Twitterin uutisvirrassa.

Hyödynnä aihetunnisteita eli hashtageja

Hashtagit (hash = # – ristikkomerkki, ”risuaita”) ovat Twitterin tehotyökaluja. Ne ovat twiitteihin liittettyjä avainsanoja, jotka edesauttavat twitter-virran suodattamista (kuva 4). Koska Twitterissä ei esimerkiksi voi perustaa kanavia eri aiheisiin liittyvälle keskustelulle, voidaan hashtagilla liittää viestiin tunnisteita, joiden perusteella samaan aiheeseen liittyvät viestit ovat helposti löydettävissä hakutoiminnon kautta.

Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan vaalikeskustelun hashtaginä on loogisesti #vaalit2015, jolloin vaaliaiheisen keskusteluun voi osallistua lisäämällä tagin twiittiin seuraavasti:

Vaalit.fi
 
@VaalitFI
 

Äänestäjä, muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan äänestyspaikalle! Muut ohjeet löytyvät: http://www.vaalit.fi/fi/index/aanestajalle/aanestaminenvaalipaivana/nainaanestatvaalipaivana.html  #vaalit2015

 
28 ihmistä puhuu tästä
 
 
 

 

Kun kaikki vaaleihin liittyvät viestit on merkitty samalla tunnisteella, ne löytyvät reaaliaikaisesti Twitterin hausta hakusanalla #vaalit2015:

Kuva 4. Twitterin hakusivun ominaisuuksia ja toimintoja, esimerkkinä #vaalit2015Kuva 4. Twitterin hakusivun ominaisuuksia ja toimintoja, esimerkkinä #vaalit2015

Perusnäkymässä näkyvän hakukentän lisäksi voit kokeilla tarkempia hakuehtoja tarkennetun hakusivun kautta.

Aloita vaikka näillä vinkeillä

Yllä kuvattujen toimintojen avulla Twitteriä voi käyttää monin tavoin eri tarkoituksiin. Parhaiten pääset mukaan kokeilemalla rohkeasti, seuraamalla puheenaiheita ja osallistumalla keskusteluun. Alla vielä ehdotus, kuinka uutena käyttäjänä voit aloittaa Twitteriin tutustumisen:

  1. Luo käyttäjätunnus osoitteessa http://twitter.com/ ja täytä käyttäjäprofiiliisi tietoja
  2. Twiittaa jotain
  3. Etsi sopivia seurattavia, esim. omia tuttujasi, omaan alaasi tai mieleenkiinnon kohteisiisi liittyviä henkilöitä (katso aloituspakkaus-lista)
  4. Retwiittaa jokin viesti
  5. Käytä hakutoimintoa, seuraa jotain suosittua aihetta tai hashtagia ja kokeile hakea twiittejä itseäsi kiinnostavista aiheista
  6. Toista kohdasta 2


http://jml.kapsi.fi/jussi/2009/08/07/twitter-opas-vasta-alkajille/