DigiVinkkejä opiskelijoille, opettajille ja kehittäjille

Abitti-tikun tekeminen koeviikkoa varten

Huom. Oheiset ohjeet koskevat vain abitti-tikun tekemistä koeviikkoa varten. Yo-kirjoituksissa saat abittitikun käyttöösi kokeen alussa. Jos haluat testata oman abitti-tikkusi toimivuutta voit tehdä sen esim. koulun Digiavussa =)

Mitä tarvitset?

 1. Tietokoneen, jossa on Windows-käyttöjärjestelmä (koulun kautta hankittu kone käy). Sinulla pitää olla koneeseen järjestelmänvalvojan oikeudet (eli mahdollisuus asentaa ohjelmia).
  • Mac-koneellakin tikun voi kirjoittaa näillä ohjeilla. Jos käytät Mac-konetta, voit myös pyytää, että saisit tehdä tikun kaverin koneella. Tai voit tehdä tikun lukiolla tikkutehtaassa (2.krs, käytävä).
  • Abitti-imagen lataaminen saattaa kestää jopa useita tunteja, joten ethän jätä abitti-tikun polttamista koepäivän aamuun.
 2. Muistitikun, jonka koko on vähintään 8 Gt.
  • Muistitikun tekeminen Abitti-tikuksi tuhoaa kaiken, mitä tikulla on tallennettuna!
   Älä missään nimessä käytä sellaista tikkua, jossa säilytät tärkeitä tiedostoja!

AbittiUSB-ohjelman asentaminen

Tikkujen tekemistä varten tarvitset koneellesi AbittiUSB-ohjelman. Ohjelma tarvitsee asentaa vain, kun teet tikkua ensimmäistä kertaa. Jos olet jo aiemmin asentanut ohjelman, voit siirtyä suoraan kohtaan Tikun luominen.

Asennusohjeet:

 1. Lataa ohjelman asennuspaketti tästä linkistä

 2. Suorita lataamasi asennusohjelma avaamalla ladattu tiedosto
  • Ensiksi ohjelma pyytää hyväksymään käyttöehdot
   Asennus1.png

  • Hyväksymisen jälkeen aukeaa uusi ikkuna, jossa käyttöoikeussopimukseen voi tutustua tarkemmin. Voit sulkea ikkunan, jolloin asennusohjelma jatkaa toimintaansa
   Asennus2.png

  • Seuraavaksi sinun pitää vahvistaa, että haluat todella asentaa ohjelman. Valitse siis kohta Asenna
   Asennus3.png

  • Odota, että asennusohjelma pääsee loppuun.

Tikun luominen

Irroita kaikki muistitikut koneesta ennen tätä vaihetta! Tässä vaiheessa on hyvinkin mahdollista tuhota koneeseen kiinni jääneen muistitikun koko sisältö.

 1. Käynnistä AbittiUSB-ohjelma. Windows kysyy, haluatko varmasti. Vastaa kyllä. Ohjelma vaatii jokaisella käynnistyskerralla pääkäyttäjän oikeudet.

 2. Mikäli et ole ladannut uusinta versiota opiskelijan tikusta, tee se nyt.
  Tikun_luonti1.png
  Lataus voi kestää kauan, joten jos kotonasi on nopea verkkoyhteys, voi olla järkevää ladata uusin tikkuversio sieltä käsin. Toki tämä onnistuu koulunkin verkolla, mutta latausaika voi olla pitkä.

 3. Kun lataus on valmistunut, tulee ohjelmaan teksti Tikku ajantasalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että USB-tikku olisi valmis, vaan että ohjelmalla voidaan nyt tehdä Abitti-tikkuja.
  Kiinnitä nyt koneeseen USB-tikku, josta haluat tehdä Abitti-tikun. Huomaa, että kaikki tikulla olevat tiedostot tuhoutuvat tässä toimenpiteessä!

  Kiinnittämäsi tikku tulee näkyviin ohjelmaan. Valitse tikun kohdalla oleva valintalaatikko ja klikkaa kohtaa 'Tyhjennä valitut'
  Tikun_luonti2.png

 4. Kun tikku on tyhjennetty, valitse tikun kohdalla oleva valintalaatikko uudelleen ja klikkaa kohtaa 'Kirjoita opiskelijan tikuiksi'.
  Voit tehdä halutessasi useamman tikun kerralla. Valitse tällöin listasta kaikki tikut, jotka haluat kirjoittaa opiskelijan tikuiksi.
  Tikun_luonti3.png

 5. Kun ohjelma on saanut tikun valmiiksi, voit irroittaa tikun koneesta ja ottaa tikun mukaasi kokeeseen. Kannattaa kuitenkin testata ennen koetta, että koneesi käynnistyy uudelta tikulta ja että kaikkii toimii oikein Abitissa (hiiri, näppäimistö, näyttö, verkkoyhteydet).
  Huomaa, että tikku tulee tehdä uusiksi aina, kun koulun palvelimet päivitetään. Tästä ilmoitetaan Wilma-viestillä.

Tekijänoikeudet

Digivinkkejä sivuston materiaali on vapaasti kopioitavissa ja käytettävissä ei-kaupalliseen käyttöön.