Reformaatio ja Pietismi

Reformaatio ja pietismi

Reformaatio tarkoittaa uskonpuhdistusta jonka Martti Luther aloitti protestoimalla katollista kirkkoa vastaan. Luther hyökkäsi epäkohtanaan ilmeneviä piirteitä ja toimintatapoja vastaan. Anekauppa, paavin väitetty tekopyhyys ja korruptoituneisuus sekä kirkon keräämät rikkaudet olivat Martti Lutherin päämaalejaan.

Kuvahaun tulos haulle reformaatio


Pietismi:
Saksassa 1600- luvulla monet kristityt halusivat liikettä, joka ottaisi huomioon yksityisen ihmisen. Sitten syntyi pietismi uudistamaan synkkää aikaa puhdasoppisuudesta ja tapakristillisyyttä, mutta myös reaktiona valistuksen rationalistista deismiä vastaan.


Heitä auttamaan tuli Philipp Jacob Spener joka oli johtava luterilainen pappi Frankfurtin kirkossa. Hän kirjoitti parannusopetus kirjan " Pia desideria" joka on suomeksi " Hurskaita toiveita" josta esittämiensä ajatuksien vuoksi hänet on nimitetty luterilaisen toiseksi uskonpuhdistajaksi. Hän oli ensimmäisiä jotka huomasivat yhteiskunnan maallistuksen. Maallistumisen ja ulkoisen muotomenon sijaan Spener halusi elävää kristillisyyttä. Spener pyrki ja uskoi että kirkko uudistuisi ja kehotti "Hurskaita toiveita" -kirjassaan 1. Lukemaan Raamattua.
2. Välttää uskonkiistoja. 3. Panemaan enemmän painoa kristilliseen elämään kuin oppiin.

Raamatussa Spener halusi tehdä kansan kirjan, jota kaikki ihmiset tottuisivat lukemaan. Nuorison uskonnollista kasvua Spener piti tärkeänä. Niinpä tästä lähti alkunsa Konfirmaatio, jolla pyrittiin vahvistamaan nuorison kristillistä uskoa.

Kun Philipp oli kuollut hänen tilalle tuli August Francke tuli liikkeen johtajaksi. Hän vaati kolme asiaa uskovaisilta.
1. Selvää uskonratkaisuja.
2. Pyhitystä eli pyhää ja synnitöntä elämää.
3. Askeetista elämäntapaa.