13. Maan ja Kuun liikkeitä

Mikä on vuorokausi?

Vuorokausi tarkoittaa päivän ja yön vuorottelua. Vuorotellen on joko päiväkausi tai yökausi. Meillä on päivä silloin, kun Suomi on kääntynyt Aurinkoon päin. Yö taas on silloin, kun Suomi on kääntynyt maapallon varjopuolelle. Päivän alkua kutsutaan aamuksi ja yön alkua illaksi. Huomaa, että aamulla Aurinko ei todellakaan nouse, vaan Suomi kääntyy maapallon mukana Aurinkoon päin. Illalla aurinko ei laske, vaan Suomi kääntyy pois päin Auringosta. Vuorokausi kestää suunnilleen 24 tuntia.

Kuvassa oikealla puolella, maapallon itäisellä puoliskolla, jossa Suomikin sijaitsee, on päivä. Vasemmalla, maapallon läntisellä puoliskolla on samaan aikaan yö. Niiden rajalla, Atlantilla, on aamu.

Mitä ovat vuodenajat?

Vuodenajat johtuvat kahdesta asiasta. Ensinnäkin maapallo kiertää Aurinkoa ja yksi kierros kestää vuoden eli noin 365 vuorokautta. Toiseksi maapallo on hieman vinossa asennossa. Kun maapallon pohjoisnapa osoittaa Auringosta poispäin, on Suomessa talvi. Kun pohjoisnapa osoittaa Auringon puolelle, on Suomessa kesä. Niiden välillä pohjoisnapa osoittaa Auringon ohi ja silloin on kevät tai syksy.

 

Jos maapallon kuviteltu akseli olisikin aivan pystysuorassa, ei meillä olisi vuodenaikoja. Koska akseli on vinossa, niin oikealla Suomessa on talvi ja vasemmalla kesä. Ylhäällä on kevät ja alhaalla syksy.

Mitä vaiheita Kuulla on?

Kun Kuu on Maan ja Auringon välissä, sitä on hankala nähdä. Silloin puhumme uudesta kuusta. Kun Kuu siirtyy maapallon sivulle, puhumme puolikuusta tai ensimmäisestä neljänneksestä. Kun Kuu siirtyy vastakkaiselle puolelle Maata kuin Aurinko, puhumme täysikuusta. Silloin Kuu heijastaa pyöreänä Auringon valoa Maahan. Lopulta Kuu siirtyy taas maapallon sivulle ja silloin puhumme taas puolikuusta taikka viimeisestä neljänneksestä.

 

Kuun keskeiset neljä vaihetta ovat uusi kuu (1), ensimmäinen neljännes (3), täysikuu (5) ja viimeinen neljännes (7). Neljänneksiä kutsutaan myös puolikuiksi.

Mitä ovat pimennykset?

Jos uuden kuun pyöreä varjo osuu Maahan, puhumme auringonpimennyksestä. Sitä ei saa katsoa suojaamatta silmiään tehokkaasti. Siinä uusikuu siirtyy Auringon eteen ja estää täyden auringonvalon pääsyn Maahan. Katsojan täytyy kuitenkin olla Kuun varjon alueella. Jos taas Kuu jää Maapallon varjoon, puhumme kuunpimennyksestä. Silloin Kuu ei kuitenkaan katoa näkyvistä, vaan näyttää oranssilta.

 

Tämä vuoden 2012 auringonpimennys kuvattiin Japanissa, johon Kuun pyöreä varjo osui. Siksi pimennys näkyi täydellisenä.

Kuunpimennyksessä Kuu on oranssi eikä musta, sillä siitä heijastuu vielä jonkin verran valoa.