Perjantain tunteja korvaavat tehtävät

Muista, että tehtävien tulee olla kunnon esseitä ei siis mitään yksi tai kaksi kappaletta. Muista myös kriteerit: osuvuus (vastaa tehtävänannon mukaisesti), eheys (vastaus on jouhevasti etenevä kokonaisuus) ja vakuuttaavuus (filosofiassa väittämät pitää aina perustella) ja muista myös: väite-perustelu-kritiikki.

2.12.
Pohdi, millaista käyttöä/merkitystä filosofian osa-alueilla on yhä tänä päivänä.

9.12.
Luolavertaus on yksi filosofian kuuluisimmista ajatuskokeista.

A. Miksi filosofit käyttävät ajatuskokeita?

B. Arvioi ajatuskokeiden käyttökelpoisuutta totuuden selvittämisessä filosofisissa kysymyksissä.

16.12.

Arvoisa valamiehistö!

Olette nyt saaneet tutustua syytetyn kertomukseen ja hänen neurologinsa todistukseen. Tiedätte, että syytetty on tehnyt pahoja asioita. Kerrataanpa vielä faktat.

Viime vuonna syytettyä hoidettiin aivoleikkauksella, ja leikkauksen jälkeen hänen neurologinsa sanoi istuttaneensa syytetyn aivoihin mikrosirun, jonka ansiosta syytetty luulee olevansa vapaa tekemään omia päätöksiä, mutta oikeasti nuo päätökset tehdään muualla.

Tämän jälkeen syytetty alkoi laiminlyödä vastuutaan ja rikkoa lakia kuvitellen, että hän ei itse voi vaikuttaa omiin päätöksiinsä. Hän siis lakkasi toimimasta moraalisesti vastuullisena kansalaisena. Syytetty puolustautui oikeudenistunnossa sanoen, että hän itse ei ole teoistaan vastuussa vaan vastuussa ovat hänen aivonsa mikrosiruineen.

Olette kuulleet neurologia, joka tunnusti juksanneensa syytettyä leikkauksen jälkeen ja ihmetteli, kuinka kukaan voi uskoa tuollaista. Syyttäjä pohtii nyt osaltaan, aiheuttaako neurologin toiminta syytteitä hoitovirheestä.

Arvoisa valamiehistö, vetäytykää nyt keskustelemaan asiasta ja päättäkää, onko syytetty syyllinen ja täysin syyntakeinen teoistaan.

A) Mitä filosofisia kysymyksiä ajatuskokeeseen liittyy? (4 p.)

B) Mihin filosofian osa-alueeseen tai osa-alueisiin tarina liittyy? (2 p.)

C) Mitä vastaisit valamiehenä? Perustele vastauksesi selkeästi argumentoiden. (4 p.)


13.1.
Seuraavassa on kolme sitaattia Martha Nussbaumilta. Esittele lyhyehkösti kukin sitaatti ja sen merkitys sekä liittyminen filosofian perinteisiin.
1)Asian yleisyys ei todista sen arvoa, erityisesti ei eettistä tai poliittista arvoa. Miesten ylivallan esiintyminen kaikessa ei osoita, että tämä ylivalta olisi eettisesti tai poliittisesti hyvä asia.
2)Minusta on asianmukaista kohdistaa häpeä itseensä eikä toisiin, koska oma luonne on ihmisen omalla vastuulla mutta toisten ei ole. Mill oli oikeassa: ihmisten ei pitäisi puuttua toisten luonteisiin, heidän pitäisi rajoittua vahinkoa aiheuttaviin toimiin.
3)Jotkut tunteet ovat olennaisia lain ja yleisten oikeusperiaatteiden kannalta: viha vääryyksiä kohtaan, pelko turvallisuudestamme, myötätunto toisten kärsimystä kohtaan; kaikki nämä ovat hyviä syitä tehdä lakeja, jotka suojelevat ihmisten oikeuksia.

20.1.
Vaaleissa eri puolueet ja heidän ehdokkaansa lupaavat usein erilaisia asioita, joihin he haluavat suunnata valtion tai kunnan budjetista varoja. Samaan aikaan harva haluaa kasvattaa veroja. Millaisiin oikeudenmukaisuuteen liittyviin kysymyksiin törmätään, kun mietitään, miten yhteinen hyvä jaetaan? Esittele ja analysoi kolmen esimerkin avulla jako-oikeudenmukaisuuteen liittyviä poliittisia päätöksiä joko kunnallisella tai valtakunnallisella tasolla.

Voit vaihtaa minkä tahansa edellä olevista tehtävistä näihin tehtäviin:

1. Seuraavat premissit ovat tosia:

  1. Miranda tietää, että prinssi Charlesin äidinäiti piti Dick Francisin romaaneista.
  2. Prinssi Charlesin äiti on Englannin kuningatar Elisabeth.

a) Onko väite Miranda tietää, että Englannin kuningattaren äiti piti Dick Francisin romaaneista pätevä johtopäätös annetuista premisseistä? (4 p.)

b) Perustele ratkaisusi. (8 p.)

c) Anna oma esimerkki, jossa identiteetin laki vaikuttaa johtopäätökseen. (8 p.)

2. Television dokumenttien nimissä esiintyy toisinaan fraasi Totuus x:stä (esimerkiksi Totuus sokerista). Arvioi filosofisten käsitteiden ja ajatusten avulla, mitä ja miten tarkoitetaan sanalla totuus tässä yhteydessä ja vertaa sanan käyttöä sen filosofisiin käyttötapoihin.