Pietaryrtti (Tanacetum vulgare)

Pietaryrtti on monivuotinen, 30-120 cm korkea, keltakukkainen kasvi. Pietaryrtti on yleinen Keski- ja Etelä -Suomessa. Se menestyy pihoilla, tienvarsilla, kalliolla sekä merenrannalla. Puutarhassa se menestyy kuivilla paikoilla. Pietaryrtti kukkii heinä-syyskuussa. On tärkeä muistaa, että pietaryrtti on nimestään huolimatta myrkyllinen kasvi. Se on erityisen vaarallinen odottaville äideille, sillä tällä kasvilla on abortoiva vaikutus. Myrkytysoireita ovat kouristelu ja huimaus.

Pietaryrtin tunnistaa helposti keltaisista kukista, joista puuttuvat terälehdet. Nämä puolipallomaiset kukkamykeröt koostuvat torvimaisista kehräkukista. Mykerökukintoa suojaa ruskeareunaiset kehtosuomut. Sen lehdet ovat ruodittomia ja kierteisesti varressaan kiinni. Pietaryrtti leviää aika tehokkaasti maavarsiensa avulla. Sen hedelmä on moniharjuinen pähkylä. Sahalaitaiset lehdet tuoksuvat voimakkaasti epämiellyttävältä.

Pietaryrttiä on käytetty paljon myös hautajaiskukkana. Kansa on antanut tälle ruoholle monia nimiä, joista monelle tuttuja ovat muun muassa nappikukka, hautaruusu, matoryyti sekä rehvana.

Tämän kuvan tekstivastine: (tyhjä tekstivastine)

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin