Unesco-toiminta

Hyvikkiruokaa kansainvälisellä twistillä


Kivikon koululla toimii lukuvuonna 2019-2020 valinnaisaineryhmä Kokkaa ja kehity kansainvälisesti, joka on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kemin kaupungin Vihreä Kemi -hankkeen kanssa: http://www.kemi.fi/vihrea-ja-kestava-kemi/#

Kemissä hävikkiruoka on nimetty uudelleen hyvikkiruuaksi, ja sitähän se onkin! Vihreä Kemi -hankkeen työntekijät Tarja Sipilä ja Sari Moisanen kokkasivat valinnaisaineryhmän kanssa herkullista hyvikkiruokaa, mm. itse tehtyä ketsuppia, hedelmäsalaattia, vegemajoneesia ja dipattavia vihanneksia. Pääruokana oli oppilaiden toiveruoka makaronilaatikko, jonka kokkaaminen liittyi myös koulullamme meneillään olevaan Erasmus+ hankkeeseen nimeltään R.A.I.N.B.O.W = Reading Awakens Imagination, Nourishes Brain, Opens Worlds.
IMG_20191004_124252.jpgIMG_20191004_124357.jpgIMG_20191004_124906.jpgIMG_20191004_143353.jpg

Lukukuu 2018

Loka-marraskuussa vietettiin jälleen Lukukuuta.

Lukukuun idea on yksinkertainen: Kampanjaan osallistuvat oppilaat lukevat vapaa-ajallaan mahdollisimman monta kirjaa. Oppilaan lähipiiristä hankitut lukukummit maksavat haluamansa summan jokaisesta luetusta kirjasta. Luettavaksi käy mikä tahansa kirjallisuus: lastenkirjat, sarjakuvat, nuortenkirjat, sadut, runot, e-kirjat… Myös aikuisen kanssa luetut kirjat voi merkitä passiin. 

Lukukuun tuotto oli kaikkiaan 614,40 €. Varat lahjoitettiin SPR:n katastrofirahastoon.

10.11. Kansainvälinen tiedepäivä rauhan ja kehityksen hyväksi

Unesco-oppilaat valitsivat yhden päivänavauksen aiheeksi 10.11. vietettävän kansainvälinen tiedepäivän rauhan ja kehityksen hyväksi. Vili, Miika ja Ville valmistivat päivänavauksen Mari-open johdolla. Lisäksi luokissa perehdyttiin lisää aiheeseen seuraavien linkkien avulla:

YK:n päivä 24.10.

YK:n päivän kunniaksi koulumme Unesco-oppilaat pitivät keskusradiossa päivänavauksen aiheesta. Musiikkina kuultiin kaikkien suosikki Maapallo pyörähtää.

Päivänavausvuorossa olivat Annu, Minttu ja Saara.

20181024_102238.jpg

Kansainvälinen opettajien päivä 5.10.

Koulumme Unesco-oppilaat valitsivat kansainvälisen opettajien päivän yhdeksi niistä teemapäivistä, joita haluavat nostaa esiin tämän lukuvuoden aikana. Neljännen luokan oppilas Anni piti keskusradiossa päivänavauksen, jossa kertoi päivän viettämisen taustoista ja pohti sitä, miksi opettajan ammatti on tärkeä.

European Day of Languages, the 26 th of September

Euroopan kielten päivää vietettiin koulullamme kielimessujen merkeissä. Kutsuimme koulumme monikielisiä vanhempia koululle esittelemään omaa kieltään. Euroopan kielten päivän messuilla esittäytyivät venäjän, kreikan, saksan, espanjan ja ruotsin kielet. Lisäksi koulun seinille oli koottu näyttelyksi erilaisia kieliaiheisia julisteita ja oppilaat saivat suorittaa myös QR-koodisuunnistuksen. Koulun käytäville oli laitetu QR-koodeja, joista avautui linkkejä kielinäytteisiin. Oppilaiden tehtävänä oli tunnistaa kuullut kielet. Koulumme on vuosina 2018-2020 mukana Erasmus+ hankkeessa, ja kielinäytteet olivat peräisin hankkeessa mukana olevilta mailta.

Koulumme nelosluokkalaiset Unesco-oppilaat osallistuivat messujen järjestelyihin ja vastasivat radan pyörittämisestä. Myös paikallinen media oli tekemässä juttuja tapahtumasta. 

Kevään 2018 teemapäivät

Unesco-oppilaat keskustelivat kevään liputus- ja teemapäivistä, jotka olisi syytä nostaa esille koulussa. Esiin nostettaviksi päiviksi valittiin Earth hour 25.3., Maailman terveyspäivä 7.4. ja Maailman kirjan päivä 23.4.

Unesco-oppilaat suunnittelivat myös teemojen toteutuksen:
Earth houria vietettiin pitämällä yksi oppitunti, jonka aikana luokissa ei käytetty valoja eikä muita sähkölaitteita. Myös käytävävalot sammutettiin. Aamulla oli myös päivänavaus keskusradiosta, jossa kerrottiin, mistä Earth hourissa on kyse.

Maailman terveyspäivänä koululla opetettiin ensiaputaitoja ja isommat oppilaat opettivat niitä myöhemmin pienemmille. Maailman kirjan päivänä pelattiin Unesco-oppilaiden laatimaa kirja-aiheista Kahootia.


Vanhasta uutta -teemaviikko

Polaris-verkoston koulut työskentelevät kevään 2018 aikana vastuullisen kuluttamisen teeman merkeissä. Vastuullinen kuluttaminen on yksi Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteista. Kivikon koululla vastuullisen kuluttamisen merkeissä toteutettiin Vanhasta uutta -teemaviikko, johon kuului työpajoja, joissa tuunattiin vanhasta uutta sekä tavaranvaihtopäivä. 

Oheisista linkeistä pääset tutustumaan , mitä 2a ja 2b -luokkien blogeissa kerrotaan teemaviikon tapahtumista:

http://reppuseikkailu.blogspot.com/2018/03/vanhasta-uutta.html

http://reppuseikkailu.blogspot.com/2018/03/tavaranvaihtopaiva.html

http://aapismatka.blogspot.com/2018/03/vanhasta-uutta.html

http://aapismatka.blogspot.com/search/label/Vanhasta%20uutta


Lokakuu on lukukuu

Lokakuussa Kivikon koululla yhdistettiin kaksi hyvää asiaa: hyväntekeväisyys ja lukeminen. Kaikki luokat osallistuivat Suomen Punaisen Ristin Lukukuu-kampanjaan. 

Lukukuun idea on yksinkertainen: Kampanjaan osallistuvat oppilaat lukevat vapaa-ajallaan mahdollisimman monta kirjaa. Oppilaan lähipiiristä hankitut lukukummit maksavat haluamansa summan jokaisesta luetusta kirjasta. Luettavaksi käy mikä tahansa kirjallisuus: lastenkirjat, sarjakuvat, nuortenkirjat, sadut, runot, e-kirjat… Myös aikuisen kanssa luetut kirjat voi merkitä passiin. 

Lukukuun tuotto oli kaikkiaan 1201,40 €. Varat lahjoitettiin SPR:n katastrofirahastoon.

Suomen luonnon liputuspäivä 26.8.2017

Suomen luonnon liputuspäivää vietettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kivikon koulu juhlisti tapahtumaa retkeilemällä lähiluonnossa ja järjestämällä luontoaiheisen valokuvanäyttelyn ruokasaliin.