KiVa Koulu
KiVassa Koulussa ei saa kiusata!
KiVa -lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava. KiVa Koulu on Turun yliopistossa kehitetty toimenpideohjelma koulukiusaamisen vähentämiseksi. KiVa Koulun on todettu vähentävän kiusaamista ja lisäävän kouluhyvinvointia!
KiVa Koulu - toimintamallin toteuttaminen meidän koulussamme
KiVa Koulu – vastuuhenkilönä toimii rehtori, joka on perehtynyt KiVa Koulu-ohjelmaan kokonaisuutena, koordinoi ohjelman toteuttamista koulussa ja opastaa tarvittaessa muita ohjelman käyttöön liittyvissä asioissa.
Koulun suunnitelma ohjelman toteuttamisesta:
- KiVa-oppitunnit toteutetaan 1.-2.-luokalla sekä 4.-5.-luokalla luokanopettajan päätöksen mukaisesti. Niihin voidaan käyttää oppitunteja niistä oppiaineista, joissa opettaja katsoo olevan parhaiten välystä tai tasaisesti kaikista oppiaineista. Vastuu oppituntien järjestämisestä on luokanopettajalla, mutta hän voi pyytää jotakuta toistakin opettajaa toteuttamaan tunteja. Oppituntien tarkoitus on ennaltaehkäistä kiusaamista. Tunneilla pohditaan erilaisia ryhmäilmiöitä, kiusaamistilanteen syntymistä, rooleja ryhmässä jne.
- Kiusaamistapauksissa opettajista koostuva KiVa-tiimi kokoontuu selvittämiskeskusteluihin mahdollisimman pian seulontalomakkeen saatuaan. Kiusatun ja kiusaajien kanssa erikseen pidettävät keskustelut pidetään ensisijaisesti välitunneilla, mutta tarvittaessa aikaa voidaan käyttää myös oppitunneista.
- Väkivaltatapaukset kirjataan sekä ollaan yhteydessä asianomaisten oppilaiden koteihin ja poliisiin. Väkivalta- ja herjausrikosten selvittäminen kuuluu poliisiviranomaiselle. Koulun vastuulle kuuluu lievempiin kiusaamistapausten selvittäminen, esim. leikeissä syrjiminen ja kaveriporukasta sulkeminen, rumasti puhuminen koulukaverille, juoruilu ja muut ilkeät yms.
- Koulun henkilökuntaan kuuluva, joka saa tiedon kiusaamisesta, täyttää tietojensa perusteella seulontalomakkeen. Seulontalomakkeen avulla tiedon saaja arvioi, onko kyse kiusaamisesta (tarkoituksellista, toistuvaa, yhteen oppilaaseen kohdistuvaa pahan mielen aiheuttamista, mitä vastaan oppilas ei kykene itse puolustautumaan), jolloin tapaus ohjataan tiimille antamalla lomake KiVa-tiimiläiselle mahdollisimman pian. Jos kyse ei ole kiusaamisesta, tilanne selvitetään luokanopettajan johdolla.
- Tiimiläiset täyttävät kunkin tapauksessa mukana olevan oppilaan kotiin tiedoksiantolomakkeen kiusaamistapauksesta. Lomakkeet palautetaan tiimille ja arkistoidaan KiVa-kansioon, kuten muutkin lomakkeet.
- Parin viikon kuluttua keskusteluista kiusatun ja kiusaajien kanssa keskustellaan uudelleen. Jos kiusaaminen ei ole vieläkään loppunut, asianosaiset oppilaat, heidän huoltajansa, koulukuraattori ja mahdollisesti koulupsykologi kokoontuvat ratkaisemaan tilannetta luokanopettajan ja rehtorin kanssa.
Opetushenkilöstö saa tietoa Kiva Koulu-ohjelmasta työskentelytilan ilmoitustaululta ja hyllystä ja opetushenkilöstön lukuvuosioppaasta. Lukuvuoden alussa pidetään KiVa Koulu -asioiden info viikkopalaverissa. Infossa käydään läpi mm. yleiset ja kohdennetut toimenpiteet, KiVa-tiimin kokoonpano ja toiminta sekä tunnukset ja ohjeistus nettisivujen käyttöön. Infossa ja muissa mahdollisissa KiVa-palavereissa voidaan hyödyntää KiVa Koulun virtuaalikoulutusmateriaalia.
Oppilaat saavat tietoa ohjelmasta opettajilta ja koulunkäynninohjaajilta. KiVa Koulu-asioita kerrataan erityisesti lukuvuoden alussa.
Oppilaat ja huoltajat saavat tietoa myös koulun nettisivuilta ja lukuvuositiedotteesta. Kiusaamisasioista puhutaan tarvittaessa myös vanhempainilloissa.
Oppilaat ja henkilökunta vastaavat tilannekartoituskyselyyn joka toukokuussa. Kyselyn tulokset raportoidaan huoltajille vanhempainpiirin palaverissa tai WILMAn kautta ja henkilökunnalle viikkopalaverissa, sähköpostilla tai WILMAssa. Toimintaa arvioidaan oppilashuoltoryhmässä. Avointa keskustelua kiusaamisesta ja KiVa-toiminnasta voidaan käydä myös opetushenkilöstön kokouksissa, vanhempainpiirissä ja oppilaskuntatoiminnassa.
Kiusaamista ennaltaehkäisevät toimet ja kiusaamistapausten selvittäminen
Koulussamme toteutetaan KiVa Koulu-ohjelman toimenpiteitä laatusuositusten mukaisesti.
Yleiset toimenpiteet ja KiVa Koulu-materiaalin käyttö:
- Lukuvuoden aikana pidetään KiVa-oppitunnit 1.- ja 4.-luokkien materiaaleilla.
- Oppilaat pelaavat 1. ja 4. luokkien KiVa-pelejä.
- Välituntivalvojat käyttävät KiVa Koulu - huomioliivejä.
Kohdennetut toimenpiteet/ KiVa-tiimien toiminta:
- Koulussa toimii neljän opettajan KiVa-tiimi, joka selvittää ilmoitetut kiusaamistapaukset.
- Koulussa käytetään selvittämiskeskusteluihin tarkoitettuja lomakkeita.
- Koulussa järjestetään seurantakeskustelut kiusaamistapausten yhteydessä.
KiVa Koulun valtakunnalliset nettisivut:
www.kivakoulu.fi