Psykologian ylioppilaskoe

Psykologian kokeen rakenne ja arviointi

Psykologian sähköisessä kokeessa on kolme osaa: osa I, osa II ja osa III, joissa on yhteensä 9 tehtävää. Kokelas vastaa niistä enintään viiteen tehtävään alla olevan ohjeistuksen mukaisesti.

Osa I perustehtävät, 2−4 tehtävää (kukin tehtävä 0−20 pistettä).

Kokelas vastaa vähintään yhteen, mutta enintään kahteen tehtävään.

Osaan I sisältyy perustehtäviä, jotka edellyttävät etenkin psykologisen tiedon muistinvaraista hallintaa. Nämä tehtävät voivat olla sisällöltään rajattuja tehtäviä, joissa kysytään johonkin olennaiseen psykologiseen käsitteeseen, teoriaan tai ilmiöön liittyvän tiedon esittämistä. Ne edustavat moniosaisia täsmätehtäviä, joissa pyydetään määrittelemään lukion opetussuunnitelman ytimeen liittyviä käsitteitä. Osassa I saattaa olla useita pieniä kysymyksiä: kaksi kysymystä / 10 pistettä, neljä kysymystä / 5 pistettä, viisi kysymystä / 4 pistettä. Perustehtävien joukkoon voi kuulua myös esimerkiksi monivalintatehtäviä.

Tehtävät arvostellaan tiedollisen osaamisen perusteella. Tehtävästä riippuen vastaus voidaan arvostella lisäksi myös tiedonkäsittelyn perusteella. Tiedonkäsittelyssä kiinnitetään erityisesti huomiota tehtävänannon noudattamiseen ja vastauksen rakentamiseen.

Osa II soveltavat tehtävät, 2−4 tehtävää (kukin tehtävä 0−20 pistettä).

Kokelas vastaa vähintään yhteen, mutta enintään kahteen tehtävään.

Osassa II on tehtäviä, jotka vaativat psykologisen tiedon soveltamista jonkin psykologisen ilmiön tai asian hahmottamiseen. Tämä voidaan tehdä kirjallisen tai muun aineiston avulla tai ilman niitä.

Tehtävät arvostellaan tiedollisen osaamisen ja tiedonkäsittelyn perusteella, 10 + 10 pistettä.

Osa III kehittelytehtävät, 2−4 tehtävää (kukin tehtävä 0−30 pistettä).

Kokelas vastaa vähintään yhteen, mutta enintään kahteen tehtävään.

Osassa III on laajoja perinteisiä jokeritehtäviä vastaavia tehtäviä, jotka vaativat psykologisen tiedon kehittelemistä jonkin ilmiön analysoimiseksi tai tutkimuksen suunnittelemiseksi.

Tehtävät arvostellaan tiedollisen osaamisen ja tiedonkäsittelyn perusteella, 15 + 15 pistettä. Vastauksissa vaaditaan erityisesti tiedon kehittelyä.

Psykologian kokeen maksimipistemäärä on 120 pistettä.

Arviointimatriisissa on osien I, II ja III arviointiohjeet. Tiedollinen osaaminen liittyy kaikkiin tehtävätyyppeihin, mutta tiedonkäsittelyä tarvitaan osan I perustehtävissä vähemmän kuin osien II ja III tehtävissä.

Matriisin kokonaispistemäärien luokat 20 ja 30 pisteen tehtävissä ovat seuraavan taulukon mukaiset:

0 p.

1−4 p.

5−8 p.

9−12 p.

13−16 p.

17−20 p.

0 p.

1−6 p.

7−12 p.

13−18 p.

19−24 p.

25−30 p.

Arviointiohjeet kirjoitetaan luokkiin 5−8 (7−12) ja 13−16 (19−24) vastaten aiempia 3|5 pisteen ohjeita.