3 Varhaislapsuuden ihmissuhteisiin liittyvät kokemukset

Lapsen vuorovaikutussuhteet

Onko lapsen varhaisilla vuorovaikutussuhteilla merkitystä? Voiko esimerkiksi äidin aggressiivinen käytös lasta kohtaan vaikuttaa siihen, miten lapsi kokee sosiaaliset tilanteet ja kuinka hän itse käyttäytyy niissä? Millä tavoin tämä voi ilmetä? Entä jos äiti on rakastava, mutta ylihuolehtivainen?

Lapsuuden ympäristö

Erilaisten jännitteiden ja konfliktien vuoksi lapsuusympäristön ei oleteta olevan täydellisen ihanteellinen. Jokaisen ihmisen vuorovaikutussuhteet ovat yksilöllisiä, johon vaikuttaa se, kuinka tyydyttävä kehitysympäristö on ollut. Kun ympäristö on tarpeeksi hyvä, elämän vastoinkäymiset eivät rajoita toimintakykyä.

Teksti

Tässä linkissä kerrotaan enneagrammista, jonka avulla voi määrittää mihin yhdeksästä eri tyypistä itse kuuluu.

Transferenssi

Kehityshistorian vaikutus ilmenee myös psykoterapiassa. Ilmiötä kutsutaan transferenssiksi eli tunteensiirroksi. Se tarkoittaa tunteen tiedostumatonta uudelleenkohdistumista toiseen yksilöön.
Transferenssin käsitteen toi psykoanalyysiin Sigmund Freud.

Tunteensiirtoa pidettiin aluksi lieveilmiönä, joka haittasi psykoterapiaa ja potilaan paranemista. Vuoden 1912 paikkeilla Freud muutti käsitystään ja totesi, että sielulliset ristiriidat on selvitettävä tunteensiirtosuhteessa.

Psykoanalyysin mukaan potilas kohdistaa tiedostamattaan psykoterapeuttiin tunteita, jotka olivat alun perin kohdistuneet hänen läheiseensä tai muuhun merkittävään ihmiseen. Esimerkiksi rakkaus isää kohtaan voi muuntua rakkaudeksi terapeuttia kohtaan; psykoanalyytikko havainnoi, kuinka potilas suhtautuu häneen, ja päättelee siitä, kuinka potilas on suhtautunut isäänsä. Analyytikko ei kuitenkaan ala suhtautua potilaaseen ikään kuin olisi hänen isänsä.

Psykoanalyytikkojen mukaan transferenssi ilmentää ihmisen ajattelun metaforisuutta: potilas suhtautuu terapeuttiin ikään kuin tämä olisi isä.

(Wikipedia: Transferenssi)