3.2 Oppimisympäristöt esiopetuksessa

Oppimisympäristöt

Oppimisympäristöllä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, yhteisöjä ja toimintakäytäntöjä, joissa opiskelu ja oppiminen tapahtuvat. Niitä ovat myös opiskeluvälineet, -palvelut ja materiaalit. Koulun oppimisympäristöt muodostuvat fyysisistä ja virtuaalisista ympäristöistä. Tavoitteena on, että oppimisympäristöt muodostavat lapsille kokonaisvaltaisen oppimaiseman ja kannustavat aktiiviseen, yhteisölliseen ja itsenäiseen oppimiseen.

Hyvin toimivat oppimisympäristöt edistävät vuorovaikutusta, osallisuutta ja yhteisöllistä tiedon rakentamista. Oppimisympäristöjen tulee olla turvallisia ja terveellisiä ja tarjota mahdollisuuksia leikkiä ja työskennellä rauhassa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Oppimisympäristöissä kiinnitetään huomiota ergonomiaan, ekologisuuteen, esteettisyyteen, esteettömyyteen ja sekä tilojen valaistukseen, sisäilman laatuun, siisteyteen ja viihtyisyyteen.

Nakkilan esikoulu sijaitsee keskeisellä paikalla, joka mahdollistaa lähialueen monipuolisen käytön. Esiopetus on myös kiinteä osa Kirkonseudun koulua ja käyttää koulun tiloja ja välineitä. Myös piha-alue on yhteinen. Koulun fyysinen läheisyys valmistaa esioppilasta koulutielle. Esikoulu tekee yhteistyötä seurakunnan ja vanhainkotien kanssa sekä käyttää läheistä kunnan kirjastoa. Lähiympäristön palveluja tarjoavat myös urheilukenttä, Arantilankosken ranta ja liikuntahalli.

Paikallisia oppimisympäristöjä

Kokemäenjokilaakso: ranta-, koski- ja lehtomaisemat, maisematiet, puurakentamisen kulttuuri Kokemäenjokeen voi tutustua myös virtuaalisesti osoitteessa: www.kokemaenjokiopas.fi Pronssikauden asuinpaikka Rieskaronmäessä
Anolasssa Anolan ja Villilän kartano
Nakkilan kirkko Juustomeijerimuseo
Kotiseutumuseo
Urheilukenttä ja sen ympäristön liikunta-alueet