6.1 Arvioinnin tavoitteet

6.1 Arvioinnin tavoitteet

Opiskelijan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin. Opiskelijan oppimista ja työskentelyä tulee arvioida monipuolisesti.”

(Lukiolaki 629/1998, 17 § 1 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Opiskelijan oppimisen arvioinnin tehtävänä on edistää opiskelijan oppimista. Lähtökohtana on, että opiskelijat ymmärtävät, mitä heidän on tarkoitus oppia ja miten oppimista arvioidaan. Arvioinnilla opiskelijaa kannustetaan omien tavoitteiden asettamiseen ja tarkoituksenmukaisten työskentelytapojen valintaan. Opintojen aikainen arviointi ja palautteen antaminen ovat osa opiskelijan ja opettajan välistä vuorovaikutusta. Palaute sekä itse- ja vertaisarviointi ohjaavat opiskelijaa tarkentamaan asetettuja tavoitteita ja kehittämään työskentelyään tavoitteiden suuntaisesti.

Opiskelijan oppimisen arviointi antaa opiskelijalle palautetta opintojen edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukio-opintojen aikana että opiskelun päättyessä. Lisäksi arviointi antaa tietoja opiskelijan huoltajalle sekä jatko-opintojen järjestäjien, työelämän ja muiden vastaavien tahojen tarpeita varten. Opiskelijan oppimisen arviointi auttaa myös opettajaa ja kouluyhteisöä opetuksen vaikuttavuuden arvioinnissa. Arvosanan antaminen on yksi arvioinnin muoto.

Arvioinnin tavoitteet (Paikalliset kuvaukset)

Arvioinnin tulee olla monipuolista ja oppimista edistävää. Arvioinnin tarkoitus on kannustaa ja ohjata oppimista ja opiskelua ja kehittää itsearviointitaitoja. Myös vertaisarviointia kannattaa käyttää. Hyvän suorituksen kriteerit on oltava tiedossa, jotta opiskelija osaa arvioida omaa ja toisten suoriutumista.

Erityisesti opintojen aikainen arviointi korostuu, sillä eteenpäin ohjaava palaute auttaa opiskelijaa suuntaamaan oppimistaan oleellisiin asioihin. Palaute ohjaa opiskelijaa parantamaan suoritustaan ja saavuttamaan tavoitteet.

Päättöarvioinnin tulee perustua muuhunkin kuin pelkkään kurssikokeeseen. Kurssikokeiden muotoakin voi vaihdella, esimerkiksi perinteisen kokeen sijaan voi teettää niin sanotun lunttilappukokeen, kokeessa voi olla kirja mukana, tehdään portfolio tai ryhmäkoe. Arvioinnin perusteista tiedotetaan opiskelijoita kurssin alussa.