2.1 Lukiokoulutuksen tehtävä

Lukiokoulutuksen tehtävä

Lukiokoulutuksen tehtävänä on laaja-alaisen yleissivistyksen vahvistaminen. Lukiokoulutuksessa yleissivistys koostuu arvoista, tiedoista, taidoista, asenteista ja tahdosta, joiden avulla kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun pystyvät yksilöt osaavat toimia vastuullisesti, myötätuntoisesti, yhteisöllisesti ja menestyksekkäästi. Lukioaikana opiskelija kartuttaa olennaista ihmistä, kulttuureja, luontoa ja yhteiskuntaa koskevaa tietoa ja osaamista. Lukio-opetus harjaannuttaa opiskelijaa ymmärtämään elämässä ja maailmassa vallitsevia monitahoisia keskinäisriippuvuuksia sekä jäsentämään laaja-alaisia ilmiöitä.

Lukiokoulutuksella on opetus- ja kasvatustehtävä. Lukiokoulutuksen aikana opiskelija rakentaa identiteettiään, ihmiskäsitystään, maailmankuvaansa ja -katsomustaan sekä paikkaansa maailmassa. Samalla opiskelija kehittää suhdettaan menneisyyteen ja suuntautuu tulevaisuuteen. Lukiokoulutus syventää opiskelijan kiinnostusta tieteiden ja taiteiden maailmaan sekä kehittää valmiuksia työelämään ja työhön.

Lukiokoulutus rakentuu perusopetuksen oppimäärälle. Se antaa yleiset jatko-opintovalmiudet yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja lukion oppimäärään perustuvaan ammatilliseen koulutukseen. Lukiossa hankittuja tietoja ja taitoja osoitetaan lukion päättötodistuksella, ylioppilastutkintotodistuksella, lukiodiplomeilla ja muilla näytöillä. Lukiokoulutus ohjaa opiskelijaa tulevaisuuden suunnitelmien laadintaan ja elinikäiseen oppimiseen.

Lukiokoulutuksen tehtävä (Paikalliset kirjaukset)

Muuramen lukio on oppimiskeskus, joka antaa nuorelle hyvän yleissivistyksen sekä tukee oman persoonallisuuden ja elämänhallinnan taitojen kehittymistä. Lisäksi se innostaa jatko-opintoihin ja luo niiden edellyttämät opiskeluvalmiudet. Arvopohjamme toteuttaa kestävän kehityksen ajattelua. Kannustamme opiskelijoita yrittäjämäiseen toimintaan ja asennekasvatukseen. Pyrimme huomioimaan Liikkuva Muurame strategian toimissamme. 

 

Muuramen lukion menestymisen perusta rakentuu seuraavista asioista:

 

  • hyvä maine, yhteisöllisyys ja me-henki
  • turvallinen ilmapiiri, sopiva ja ketterä koko, lähilukio
  • opiskelija ei huku massaan, opiskelijoiden ääni kuuluu
  • toimivat tilat, hyvä teknologia, sijainti
  • sitoutunut ja yritteliäs henkilöstö
  • valtakunnan kärkeä yrittäjyyskasvatuksen ja kestävän kehityksen aihepiireissä
  • valtakunnallisesti sekä kansainvälisesti verkottunut lukio