3D -mallinnus
3D -mallinnus
Miten tätä voi hyödyntää opetuksessa?
3D -mallinnusta voi hyödyntää esimerkiksi teknisen työn ja kuvataiteen töiden suunnittelussa. Myös vaikkapa yksinkertainen rakennusten, pihojen ja sisustuksen suunnittelu onnistuu 3D -ohjelmien avulla. Joitakin vaihtoehtoja 3D-mallinnuksen toteuttamiseen opetuksessa ovat:
Mitä ohjelmia on olemassa?
Paint 3D on Windowsin oma, helppokäyttöinen 3D -piirustusohjelma. Ohjelmalla voi piirtää yksinkertaisia perusmuodoista (särmiö, lieriö, kartio, putki ym.) koostuvia kappaleita. Lisäksi ohjelma mahdollistaa käsin piirrettyjen kuvioiden "pursottamisen" kolmiulotteisiksi kappaleiksi. Kappaleet voi "päällystää" haluamallaan tekstuurilla, jolloin ne saa näyttämään puulta, kiveltä, ruoholta tms. Ohjelman avulla kappaleita voi pyöritellä myös lisätyssä todellisuudessa, jossa piirretyt kappaleet yhdistyvät tietokoneen webbikameran kautta näkyvään kuvaan. Tämä ominaisuus on tosin melko huonosti toimiva.
Ohjelman huonona puolena on se, että valmiisiin kappaleisiin ei voi tehdä reikiä.
GeoGebran 3D -ominaisuudet soveltuvat lähinnä matematiikan tarpeisiin. Näistä lisää matemaattisten aineiden osiossa.
TinkerCad on ilmainen, selainpohjainen 3D-mallinnusohjelma, joka vaatii sisäänkirjautumisen. Kirjautumisen voi hoitaa esim. Google-tilin avulla. Pikaopas TinkerCadiin löytyy esimerkiksi täältä (Opinsys blogiteksti). Lisäapuja TinkerCadin käyttöön saa esimerkiksi TinkerCadin YouTube-kanavalta. TinkerCad on jonkin verran monipuolisempi kuin Paint 3D
SketchUp on monipuolinen 3D-mallinnusohjelma, jolla onnistuu kappaleiden monipuolinen mallintaminen pienistä esineistä aina taloihin asti. SketchUpia voi käytää selaimessa, jolloin sisäänkirjautuminen esimerkiksi Google-tunnuksilla vaaditaan. Ohjeita SketchUpin käyttöön on esimerkiksi palvelun kotisivuilla tai YouTube-kanavalla.