EU:n koodausviikko 7.10.-22.10.2023

Tekijä: Jenna Posio


EU:n koodausviikko on vapaaehtoisten ja Euroopan komission tuella järjestetty ruohonjuuritason aloite, jonka tavoitteena on edistää koodausta ja digitaalista lukutaitoa hauskalla ja osallistavalla tavalla. Aloite on käynnistynyt vuonna 2013 Euroopan digitaalistrategian nuorten neuvonantajien toimesta. Koodausviikkoa vietetään kahden viikon ajan lokakuussa 7.-22.10.2023. Aloite on kuitenkin ympärivuotinen ja toimintaa järjestetään ympärivuoden. EU Code Week

MIKSI?
Ohjelmointiosaaminen on kaikille hyödyllinen taito, jossa ei ole kyse pelkästään koodaamisesta. Osaamiseen kuuluvat olennaisesti myös monipuoliset ajattelun taidot ja ymmärrys digitaalisesta, ohjelmoidusta maailmasta ja siinä toimimisesta sekä siitä, mitä kaikkea ohjelmoimalla voi saada aikaan. 

Ohjelmointiosaaminen on...
  1. Ohjelmoinnillista ajattelua
  2. Tutkivaa työskentelyä ja tuottamista
  3. Ohjelmoitujen ympäristöjen tuntemista ja niissä toimimista

Koodaus kehittää monenlaisia taitoja, kuten ongelmanratkaisukykyä, luovuttaa ja tiimityötä. Monia hyviä taitoja, joita tarvitaan päivittäin muissakin toiminnoissa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä ei ole opettaa lapsia koodaamaan, vaan tukea siihen tarvittavien taitojen kehittymistä. Lähde: Digitaalisen osaamisen kuvaukset - ePerusteet (opintopolku.fi)

Pienten lasten digisanasto Pienten lasten digisanasto | Opetushallitus 2022 (oph.fi)


DIGITUTOREIDEN VINKIT KOODAUSVIIKOILLE:

1. Rakennetaan robotti
Askarrellaan robotti pahvista ja muista askartelumateriaaleista (piipunrassi, napit, korkit). Robotit voidaan esitellä omalle ryhmälle ja kertoa mitä ne tekevät. Pienempien lasten kanssa robotteja voidaan askarrella valmiiksi leikattujen muotojen avulla (esim. neliö, kolmio, ympyrä). Lapsi saa valita robotin osat (muodot) ja keksiä robotin käyttötarkoituksen itse. Tehtävän alussa voidaan katsoa yhdessä Yle Arenaasta Tyynen robotti | Askarrellaan | Yle Areena

2. Kaverirobotin ohjelmointi 
Tässä harjoituksessa pienryhmän lapset on hyvä jakaa pareihin, roboteiksi ja ohjeiden antajiksi. Jos lapset ovat vielä pieniä tai harjoitus on uusi, voivat lapset aluksi ohjelmoida eli antaa ohjeita aikuiselle. Leikin alussa on tärkeää käydä yhdessä erilaiset ohjeet, joita robotille voi antaa (esimerkiksi kolme erilaista) ja miten niitä annetaan läpi lasten kanssa. On hyvä muistuttaa lapsia, että robotti ei osaa tehdä mitään ellei sille ole annettu toimintaohjeita. Ohjevaihtoehdot on hyvä laittaa myös kuvina lapsille nähtäväksi. On hyvä sopia myös annettavien ohjeiden määrä kerrallaan. Aluksi ohjeita kannattaa olla vähän (1-3 kpl). Robotti odottaa, kunnes on saanut sovitun määrän ohjeita ja alkaa vasta silloin suorittamaan tehtäväänsä.

Ohje esimerkkejä:
- Selän painallus = yksi askel eteenpäin
- Oikean olkapaan puristus = käänny kerran oikeaan
- Vasemman olapään puristus = käänny kerran vasempaan
- Molemmista olkapäistä kevyt veto taaksepäin = peruuta yksi askel
- Molempien olkapäiden puristus/päälaen kosketus = hyppy/pyörähdys/muu sovittu temppu

Kun leikki tulee tutummaksi voidaan annettavien ohjeiden määrää kasvattaa ja vaikeuttaa sekä annettavien ohjeiden määrää kasvattaa esimerkiksi viiteen. Leikissä lapset pääsevät samalla harjoittelemaan toisen hellää kosketamista sekä parityöskentelyä.

Tulostettavat materiaalit leikin tueksi-> Kaverirobotin ohjelmointi (peda.net)

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin