Yh20 Kertauskurssi

Kurssin suorittaminen

Palautettavat tehtävät

Kaksi itsenäisten tuntien tehtävää:
Itsenäiset tunnit korvaava tehtävä YH02: toinen monisteen yo-tehtävistä
Itsenäiset tunnit korvaava tehtävä YH03: kaksi tehtävää monisteelta

Valitse kaksi tehtävää seuraavista: 
YH01: monisteella oleva Paula Risikko -tekstiaineistotehtävä
YH02: toinen monisteen yo-tehtävistä (eri kuin se, jolla korvaat itsenäisen tunnin)
YH03: meemi- tai pilakuvatehtävä (peda.netissä)
YH04: lakitiedon tehtävä (peda.netissä)


Yhteensä siis neljä palautusta.

Ohjeita kertaamiseen

Yo-kokeeseen valmistautuminen on usein suuri urakka. Joissain lukioissa on tarjolla kertauskursseja, mutta yleensä suurin osa yo-kokeeseen valmistautumisesta tapahtuu itsenäisesti. Siksi työskentelemisen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja tehdä selkeä lukusuunnitelma yo-kirjoituksiin.

Valmistautuminen perustuu omiin tavoitteisiin

Ylioppilaskokeeseen osallistujilla on monenlaisia tavoitteita. Yksi tahtoo syventää tietojaan, toinen tavoittelee korkeaa arvosanaa, kun kolmannelle riittää hyväksytty suoritus. Mikä tahansa oma tavoite onkaan, se kannattaa määritellä selkeästi. Hyvä tavoite on sellainen, että se on riittävän haastava mutta mahdollinen saavuttaa.

Kun määrittelee omia tavoitteitaan, on samalla hyvä tilaisuus pohtia työmäärää, joka vaaditaan niiden saavuttamiseksi. Jos tähtää eximian tai laudaturin arvosanaan, siihen vaaditaan luonnollisesti enemmän työtä kuin pelkkään hyväksyttyyn suoritukseen. Siihen on hyvä varautua jo tavoitteita asetettaessa.

Lukusuunnitelma huomioi tavoitteet ja ajankäytön

Työmäärä konkretisoituu lukusuunnitelmaa laadittaessa. Hyvä lukusuunnitelma huomioi sekä omat tavoitteet että käytettävissä olevan ajan. Koska todennäköisesti samaan aikaan on valmistauduttava useampaan yo-kokeeseen, aikaa on jaettava eri kokeisiin lukemiseen. Myös muut menot, kuten työvuorot ja harrastukset, vaikuttavat lukusuunnitelmaan.

Lukusuunnitelman laatimiseen ei ole yhtä ainoaa tapaa. Toisille sopii tarkasti aikataulutettu lukusuunnitelma, jossa opiskelulle on varattu tarkka aika ja tavoite. Esimerkiksi tietylle päivälle voidaan aikatauluttaa tiettyjen asioiden kertaaminen. Toisille taas sopii viikoittaisten tavoitteiden asettaminen, jolloin asioita voidaan edistää eri päivinä vaihtuvien tilanteiden mukaan.

Tehtävät kannattaa pilkkoa pieniksi tavoitteiksi

Jos tekeminen jaetaan eri viikoille, viikkotavoite saattaa koostua esimerkiksi tietystä sivumäärästä, luvuista, tehtävistä tai aihekokonaisuuksista. Viikon kuluessa tarkistetaan viikoittaisen lukusuunnitelman edistyminen. Tarvittaessa suunnitelmaa kannattaa muokata.

Viikkotavoitteet voidaan pilkkoa pienemmiksi tavoitteiksi, jotka jaetaan eri viikonpäiville. Päivätavoitteissa on vähemmän liikkumavaraa kuin viikkotavoitteissa, koska ne ovat tarkasti aikaan sidottuja eikä niitä periaatteessa voida niin helposti siirtää päivältä toiselle. Toisaalta pienet osatavoitteet saattavat tehdä opiskelu-urakasta helpommin lähestyttävää.

Tavoitteita asettaessa kannattaa kiinnittää huomioita siihen, että tavoitteet ovat saavutettavissa. Välitavoitteiden saavuttaminen tuo iloa ja auttaa stressin hallinnassa. Työtä tehdessä on myös tärkeää tietää, milloin on tehnyt riittävästi. On kiva tietää, milloin voi hyvällä omatunnolla rentoutua ja unohtaa hetkeksi yo-kirjoitukset!

Kertauskurssin ohjelma, kevät 2023

 

YH20: Yhteiskuntaopin kertauskurssi, kevät 2023

Ma 9.1. Yleistä yhteiskuntaopin yo-kokeesta, YH2 (taloustieto)

Ti 10.1. YH2 

Ke 11.1. Talousguru-kilpailu klo 9-11. Abitti-vehkeet mukaan!

To 12.1. YH2

Ma 16.1. YH2

Ti 17.1. YH2 itsenäisesti

To 19.1. YH1 (Suomalainen yhteiskunta)

Ma 23.1. (1h) YH1

Ti 24.1. YH1

To 26.1. YH1

Ma 30.1. YH3 (Suomi, Eurooppa ja muuttuva mailma)

Ti 31.1. YH3 

Ma 6.2. YH3 - Pilakuvatehtävien tarkastelua 

Ti 7.2. YH4 (Lakitieto) - Lakitiedon käsitteistö

To 9.2. YH4 - Lakitiedon sisältöjen kertaus

Ma 13.2. YH4 - Lakitiedon yo-tehtävät

Ti 14.2. Valinnaiset tehtävät

Ma 20.2. klo 9-12 tentti/preliminääri luokassa F23

 

YH03 tehtävä: meemit tai pilakuva

Vaihtoehto 1:

EU:n demokraattisuus 20 p.

Aineisto

Kuva: Kaksi meemiä

Meemeissä (aineisto 2. A) on kaksi näkemystä EU:n demokraattisuudesta. Tarkastele, millaisen kuvan meemit antavat EU:n demokraattisuudesta, ja arvioi niiden esittämien näkemysten paikkansapitävyyttä

yo-koe syksy 2020


Vaihtoehto 2:

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka 20 p.

a) Tulkitse oheisen pilakuvan sanoma. (8 p.)

b) Millä perusteella Suomen jäsenyyttä Pohjois-Atlantin puolustusliitossa Natossa on toisaalta kannatettu ja toisaalta vastustettu 2000-luvun Suomessa? (12 p.)

Aineisto: pilakuva


YH04 - Lakitiedon yo-tehtävä

Perinnönjako 20 p.


Varakas liikemies Oiva Mäntynen asuu omistamassaan osakehuoneistossa vasta vihityn aviovaimonsa Maaritin kanssa. Asunnon lisäksi Oivalla on muuta sijoitusomaisuutta. Maaritilla ei ole merkittävää omaa omaisuutta, eikä pari ole tehnyt avioehtosopimusta. Oivalla on edellisestä avioliitosta kaksi poikaa, Tuomo ja Martti, joihin hän ei juuri ole pitänyt yhteyttä. Lisäksi Oivalla on avioton lapsi Jaakko, jota hän on avustanut taloudellisesti mutta ei ole tunnustanut lapsekseen. Maaritilla puolestaan on edellisestä avioliitostaan tytär Liisa. Oiva laatii puolueettomien todistajien vahvistaman kirjallisen testamentin, jossa hän testamenttaa puolet omaisuudestaan puolisolleen Maaritille ja puolet Liisalle. Lisäksi hän määrää maksettavaksi Jaakolle vuosittain elatusmaksuja vastaavan summan. Muille lapsilleen Oiva ei jätä mitään, koska Tuomo asuu ulkomailla ja hänellä on kaiken lisäksi hyväpalkkainen EU-virka. Martti puolestaan on vankilaan tuomittu rikollinen, joka Oivan mielestä on menettänyt hänen luottamuksensa ja siten myös perintöoikeutensa. Miten omaisuus lain mukaan jaetaan, ja minkälaisia oikeudellisia seikkoja tulee ottaa huomioon Oivan yllättäen kuollessa oltuaan vain puoli vuotta naimisissa Maaritin kanssa?


yo-koe kevät 2013