e) Monimuotoinen ja -kulttuurinen työyhteisö

Suomalainen työelämä monimuotoistuu ja monikulttuuristuu


Monimuotoisuus ja -kultturisuus


Suomalalaisten työyhteisöjen monimuotoisuuden kirjo on laaja ja se tulee laajenemaan erityisesti monikulttuuristumisen myötä. Työyhteisöjen monimuotoisuus kattaa työntekijöiden erilaisuuden mm. iän, sukupuolen, etnisen taustan, sukupuolisen suuntautumisen, perhetilanteen, vammaisuuden, kielen, uskonnon ja vakaumuksen (Työterveyslaitos 2016). 

Sanotaan, että vähintään joka kolmannella Suomessa työskentelevällä on ulkomaalaistaustainen työtoveri. Helsingin Sanomien (19.3.2019) mukaan vuonna 2035 joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen!

Tutkimuksista tiedetään, että kulttuurinen monimuotoisuus, kuten muunkinlainen yksilöiden välinen erilaisuus voi lisätä erityisesti luovuutta ja innovatiivisuutta. Tämä edellyttää kuitenkin tietoista erilaisuuden ja osaamisen hyödyntämistä, kuin myös sujuvan vuorovaikutuksen edistämistä (Työelämä 2020). Yhdenvertaisuuslakikin edellyttää yhdenvertaisuuden edistämistä työpaikoilla.

Monimuotoisuus tulee jatkossakin olemaan osa työelämää, ja eritysesti monikulttuurisuus tulee lisääntymään (Työterveyslaitos 2016).

Tehtävät:
 
1. Mitä monimuotoisuus työelämässä tarkoittaa?
 

2.Mitä tarkoittaa moninaisuusjohtaminen?
 

3.Mitä monikulttuurisuus työelämässä tarkoittaa?
 

 4. Mitä etuja / hyötyjä voi olla monikulttuurisesta työyhteisöstä?
 

 5. Mitä haasteita saattaa esiintyä monikulttuurisessa työyhteisössä?
 

6. Miten opiskelijat voisivat jo opintojensa aikana edistää omaa monikulttuurista osaamistaan?
 

7. Minkälaisia kokemuksia sinulla on monikultturisesta kanssakäymisestä?