Turvallisuussuunnitelmat

Turvallisuus on yhteinen asia

Kaikilla koulussa toimivilla on oikeus fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen turvallisuuteen. Turvallisen koulun rakentaminen perustuu oppilaiden, vanhempien, opettajien ja muun koulun henkilöstön yhteiseen työhön. Turvallisuuteen kuuluu varautuminen ja valmistautuminen poikkeustilanteisiin. Turvallisuus pyritään takaamaan jokaiselle hyvällä ja perusteellisella varautumisella. Koulumaailmassa henkilökunta on vastuussa siitä, että jokaisella oppilaalla ja opiskelijalla on opiskeluympäristö, jossa on mahdollista kasvaa, kehittyä ja opiskella turvallisesti.

Uhka- ja vaaratilanteisiin varautumisen tulee perustua riskien kartoittamiseen ja arviointiin. Kouluilla on käytössään malleja riskiarvioiden tekemiseen ja apua saadaan turvallisuus- ja pelastusalan ammattilaisilta. Yhteistoiminta ja -suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää ja toiminnan on oltava jatkuvaa.

Keskeisenä lähtökohtana varautumisessa ja turvallisuussuunnittelussa on oppilaiden ja koulun henkilökunnan turvallisuuden takaaminen kaikissa tilanteissa. Yksin tähän ei kukaan pysty. Turvallisuus luodaan yhdessä ja kaikilla on vastuu turvallisuuden ylläpidosta ja kehittämisestä.

Turvallisuuskulttuurin ylläpitäminen on käytännön toimenpiteitä: organisaation turvallisuussuunnitelmat pidetään ajan tasalla, uudet työntekijät perehdytetään turvallisuusjärjestelyihin, henkilökunnalle järjestetään säännöllisesti turvallisuuskoulutusta, turvallisuudesta vastaavat suorittavat jatkuvaa valvontaa ja onnettomuustilanteiden varalta harjoitellaan.

Jakokosken koulun turvallisuussuunnitelman keskeisiä osia on nähtävillä tällä sivustolla sekä kokonaisuudessaan koulun opettajain huoneessa.