Åk 9

Världens barn


Din uppgift blir nu att bekanta dig med hur barnen i världen har det. Du har max två lektioner på dig för att göra detta arbete. Du måste också jobba hemma.
1. Bekanta dig med filmsnutten. Hörlurar på!
https://youtu.be/VKM7JAo4JO0
2. Välj nu ett av följande tema och leta fram åtta saker om gruppen som du antecknar i punktform i ditt häfte.
* barnarbete * barnprostitution * barnsoldater  * gatubarn
3. Begär att få fyra påstående kort av läraren. Läs igenom dem och skriv ned dina tankar.
4. Begär att få Fattigdomens cirkel av läraren. Den skall du limma in i ditt häfte. Anteckna i hörnet på pappret två saker som du kan göra för att hjälpa barn från fattigdom.
5. Bekanta dig med Barnens rättigheter som du får av läraren. Skriv med egna ord ner tio rättigheter som du anser att är viktigast. Du skall sedan renskriva dem enligt den modell som fanns på filmsnutten. Läraren kan visa difg modellen.
6. Lämna in ditt häfte, dina kort samt din uppgift Barnens rättigheter enligt ...


Etikuppsats


Din uppsats skall innehålla:
1. Fakta om ämnet
2. Samhällets åsikt (lagen). Tar du ett problem som inte finns i Finland är det FN:s åsikt som motsvarar samhällets åsikt.
3. Kyrkans åsikt 
4. Din åsikt. Din åsikt skall finnas i ett skilt kapitel. I övriga delar får inte din åsikt lysa igenom. 
5. Ordlista
6. Bilder - Observera upphovsrättslagen
7. Källförteckning (både bild och text)

Du kan välja mellan följande ämnen:
Abort
Eutanasi
Flyktingar
Barnsoldater
Barnprostitution

Frikyrkor i Finland

Din uppgift är att bekanta dig med Frikyrkorna i Finland. Du ansvarar för en viss frikyrka och det är din uppgift att se till att gruppmedlemmarna i din grupp får kunskap om din frikyrka.

Arbetsgång:

1. Se till att du allra först har anteckningar om frikyrkor i ditt häfte.

2. Efter det får du veta i vilken grupp du jobbar och så får du ett schema. Ni bestämmer nu i gruppen vem som jobbar med vilken frikyrka. Vi jobbar med följande frikyrkor:
- Baptismen
- Metodistkyrkan
- Fria Missionsförbundet (Missionskyrkan i Finland)
- Pingströrelsen
-Frälsningsarmén

3. Lyssna på introduktionsfilmen
Frikyrkor i Finland

4. Börja nu jobba med din kyrka. Du skall se till att du har svar på de frågor som finns i schemat. Du skall veta en hel del mera än det. När du presenterar kan du gärna visa bilder. I den här uppgiften undviker vi att använda Wikipedia. Här nedan finns länkar till kyrkornas egna sidor/ sidor i Finland där du hittar bra information. Om du inte hittar tillräckligt om kyrkornas ursprung på de sidorna letar du allmänt på nätet eller från de papper som läraren har plockat fram till ditt förfogande.

Baptismen
Metodismen
Fria Missionsförbundet / viktigaste är underrubriken om oss
Pingströrelsen/ viktigast är vår tro och om oss
Frälsningsarmen
Frälsningsarmen

5. Kontrollera dina svar (schemat) med läraren innan du berättar om din kyrka.

6. När alla i gruppen är klara presenterar ni kyrkorna för varandra. Då fyller ni också i schemat. Du berättar om din kyrka och så fyller ni i schemat tillsammans. Om du har berättat bra kan de svaren. Uppmana dem att fylla i vissa svar medan du berättar. Ge dem en chans att säga svaren innan du presenterar det rätta svaret.

Barnarbete i Bangladesh - HBL 1.2.17

64 timmars arbetsveckor är forfarande verklighet för barnen i Bangladesh

Bangladesh har framgångsrikt lyckats minska fattigdomen och förekomsten av barnarbete i landet de senaste åren, visar nationell statistik. Men situtationen är fortfarande dålig.

Arbetsveckor på 64 timmar är verklighet för många barn från slumområden i Bangladesh, visar en ny rapport. Klädfabrikersom anlitas av många västerländska bolagär de vanligaste arbetsplatserna.

Bangladesh har framgångsrikt lyckats minska fattigdomen och förekomsten av barnarbete i landet de senaste åren, visar nationell statistik. Men bakom de ljusa siffrorna finns en mer komplex verklighet, konstaterar den brittiska organisationen Overseas development institute (ODI) i en ny rapport om barnarbete bland boende i huvudstaden Dhakas växande slumområden.

15 procent av barnen mellan sex och 14 år arbetar heltid, slår ODI fast efter att ha genomfört tusentals intervjuer med barn och deras föräldrar. Alltså nästan vart sjunde barn.

Fler än väntat

Baserat på resultaten från andra studier hade ODI väntat sig att siffran skulle vara omkring fem procent.

Men det visade sig alltså vara tre gånger så många, sade Maria Quattri, en av författarna, vid ett seminarium i samband med att rapporten släpptes.

Den genomsnittliga arbetsveckan för barnen är 64 timmar. Det kan jämföras med de 42 timmar i veckan med lätt arbete som Bangladesh lagstiftning tillåter för barn.

De här barnen arbetar 6–7 dagar i veckan, 11–12 timmar per dag. Det säger sig självt att de är utmattade och att det är svårt för dem att kombinera skolgång och arbete.

Utnyttjas av arbetsgivare

En majoritet av barnen säger att de jobbar för att bidra till familjens försörjning — sätta mat på bordet helt enkelt. Men en del uppger också att de inte vill gå i skolan. Skolorna i slumområden har enligt Maria Quattri svårt att få barnen att stanna kvar, och kvaliteten på utbildningen är låg.

Enligt biståndsorganisationen Brac, som varit med och tagit fram rapporten, utnyttjar skrupellösa arbetsgivare läget och anställer barn, som är billigare arbetskraft än vuxna och inte ställer krav eller protesterar mot övergrepp. Vanligaste arbetsplatserna finns inom textilindustrin, bland annat i fabriker som tillverkar kläder.

Lika många barn från slumområden som de som jobbar gör ingenting, de går varken i skolan eller arbetar. Ju äldre barnen blir, desto fler arbetar. Slutsatsen i rapporten är att vartannat barn över 14 år jobbar heltid.

HBL 1.2.2017

Frågor till artikeln:
1) I vilka fabriker arbetar de flesta barnen?
2) Hur många % av barn mellan 6-14 arbetar heltid?
3) Vad är ODI?
4) Hur många timmar per dag arbetar barnen?
5) Varför anställs barnen gärna av arbetsgivaren?

En maktlös omvärld ser hur över tjugo miljoner människor de närmaste månaderna kommer att drabbas av akut hungersnöd i fyra afrikanska länder. Finlandssvenska Larissa Bruun på Unicefs landskontor i Sudan försöker få bidragsgivarna att stödja Sudan och se till att deras pengar går dit de bäst behövs. HBL 26.3.17

Sista maten tar slut

Sudan är något av stormens öga, ett mottagar- och genomgångsland för flyktingarna, i den hungerkatastrof som nu snabbt är på uppsegling i Afrika. I grannlandet Sydsudan, som blev självständigt för bara sju år sedan våldtas och dödas civila. Befolkningen som levt på jordbruk har blivit av med boskap och jordbruksredskap. Matreserverna är helt slut.

I Somalia räknar man med att sex miljoner människor behöver akut hjälp, i nordöstra Nigeria där terrororganisationen Boko Haram härjar är svälten ett faktum, samma gäller det krigshärjade Jemen.

Nu räknar man med att 1,4 miljoner barn i de fyra berörda länderna sannolikt kommer att dö i svält i år. Siffran stiger radikalt när de försvagade barnen drabbas av diarré, lunginflammation och kolera.

– Omkring 332 000 människor från Sydsudan har flytt till Sudan. De flesta bor inte på läger utan är uppblandade med sina forna landsmän. Läget är mycket komplext och svårt att överblicka. Bara i huvudstaden räknar man med 35 000 flyktingar, men det kommer just nu ett tusental över gränsen varje dag.

De officiella siffrorna är inte heller att lita på. Bedömare säger att de är förskönade.

– Också i Sudan räknar vi med två miljoner undernärda barn, av vilka över en halv miljon är allvarligt undernärda, säger Larissa Bruun.

I Sudan är undernäringen inte en följd av den pågående hungerkatastrofen i grannländerna utan ett kroniskt tillstånd.

Flyktingarna i den här regionen kommer med andra ord från utfattiga länder till fattiga länder.

Självförvållat

Hungerkatastrofen är nästan helt och hållet förorsakad av människan. I Sydsudan har de civila hamnat i kläm mellan regeringstrupper och rebeller, i Nigeria drabbas civilbefolkningen när regeringstrupperna försöker utrota Boko Haram och i Jemen är orsaken till hungersnöden interna strider och den Saudiledda koalitionens blockad av humanitära operationer och bombningar av hamnar och flygfält för att hindra att hjälpen når fram till de nödlidande.

Kevin Watkins, chef för brittiska Rädda Barnen, och en av de ledande internationella biståndsexperterna skriver i sin blogg i The Guardian att allt det som nu sker var tydligt förutsägbart redan för flera månader sedan, men att det internationella samfundet nu är så tungrott att FN-organisationer som borde ha samarbetat har misslyckats i koordineringen. Watkins ger ändå FN:s nya generalsekreterare António Guterres en eloge för att han vaknat och rutit till, även om det dröjde. FN skulle nu behöva fem miljarder euro för sina akuta behov, men problemet är att donatorerna levererar sina pengar med fördröjning.

– Det är klart att det känns som ett stort misslyckande att vi har en sådan hungerkatastrof i så många länder. Det är alldeles klart, säger Bruun.

Men hon påminner om att Unicef regelbundet – och särskilt under det senaste halvåret – talat ut om de höga hungersiffrorna och läget i de fyra länderna. Men organisationen har robusta program som både reagerar på och förebygger undernäring.

Problemet är att FN och de andra humanitära aktörerna inte haft tillträde till viktiga områden i de fyra krisdrabbade länderna, som de borde ha haft för att kunna bistå befolkningen.

Ge kontanter

Watkins anser att det kostnadseffektivaste sättet att hjälpa de mest utsatta människorna nu är att ge dem kontanter som de kan köpa mat för. Den här formen av hjälp borde snabbt ges högre prioritet, anser han.

– Det är något som vi också i Sudan just nu undersöker som ett alternativ och något som blivit allt vanligare bland många biståndsorganisationer när förutsättningarna är de rätta, säger Bruun.

FN:s flyktingorganisation UNHCR räknar med att 1,6 miljoner människor redan har flytt från Sydsudan. Nästan en miljon väntas söka sig till Uganda och över 300 000 till Sudan.

– USA har varit en av de största bidragsgivarna i området. Om USA skär ner på sitt bistånd så syns det först nästa år. Nu har USA varit mycket generöst, tack och lov

HBL 26.3.17

1) Hur många barn kommer att dö av hungersnöd i år?
2) Hur många människor har flytt till Sudan?
3) Varför har det blivit hungersnöd?
4) Vad tycker Watkins vi skall ge dessa människor?
5) Vad är UNCHR?


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä